Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mar 2016 - Anul XXI, nr. 66 (6179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Sunt fumător şi sunt discriminat. Protestez

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eu sunt profund eurosceptic. Povestea asta cu toate popoarele Europei unite sub umbrela Germaniei nu o înghit. A trebuit să sacrificăm toată industria şi agricultura ca să fim primiţi în UE. Fiecare popor are specificul lui. Valorile lui. Modul lui de viaţă. Credinţele lui. Acum trebuie să ne spună Fritz sau Jean-Paul cum să tăiem porcul. Cum să cultivăm ce mai creşte pe câmpurile astea lăsate în paragină. Cum să trăim. Ce să mâncăm. Cum să fim toleranţi cu tot felul de chestii împotriva firii. Cum să ştergem noi babele lor la cur sau cum să ne rupem şalele pe şantierele lor, că pe-ale noastre nu le mai avem. Cum să importăm grâu şi cartofi. Mâine, poimâine şi ţuica de sfeclă nu o să mai corespundă regulilor europene. Și noi, ca membri cu drepturi, cică, depline, trebuie să ne raliem la normele lor.

 

Numai că după cum am observat eu, conform aşa-zisului spirit european, nu e bine cu discriminarea. De nici un fel. Numai că eu mă simt discriminat de legea care îmi interzice să fumez în baruri. De ce nu sunt baruri de fumători şi baruri de nefumători? De acord, fumatul e nociv. La fel ca şi consumul de alcool. La fel ca şi abuzul de medicamente. La fel ca munca în exces. La fel ca stresul. La fel ca mersul pe stradă printre haite de câini comunitari.  La fel ca trăitul în România asta europeană. România în care ne mor copiii de infecţii alimentare. Sau de tuberculoză. Sau de cancere.

 

Ce facem? Eliminăm toate astea? Ce deranjează mai mult într-un bar? Beţivii sau fumul? Ce e mai rău? Un cretin turbat de alcool sau un fumător care bea o cafea? De când e lumea şi pământul, crâşmele au fost un loc în care mergi să bei şi să fumezi. În urma acestor vicii se încasau bani. Venea unul, altul să bea un suc sau o bere. Fuma şi câteva ţigări. Acum, dacă e fumător, o să-şi ia berea sau sucul din supermarket şi o să le bea acasă. Sau în pădure. Mai în glumă, mai în serios, tâmpenia asta cu interzicerea completă a fumatului în baruri şi cafenele are şi mari implicaţii economice. Acum poate nu o să se resimtă atât de tare, că se deschid terasele. Dar la toamnă sau la iarnă? 

 

Cred cu tărie că, dacă tot suntem liberi şi cetăţeni europeni, trebuie să avem dreptul de a alege. Mă duc într-un loc unde se fumează sau nu. Eu decid. Nu altcineva. Adică interzicem fumatul, dar nu interzicem producerea de ţigări. Decretăm obligatoriu comportamentul de nefumător, dar lăsăm vaccinarea copiilor facultativă. Facem o arenă naţională, un stadion de câteva sute de milioane de euro, dar nu-l putem folosi că nu avem toate avizele. Minunată ţară. Minunate minţi care decid ce cale să ia banul public. Minunate minţi care fac legi fără să se gândească la implicaţii.

 

Eu sunt fumător. Îmi asum că poate o să crap din cauza asta. Nu înţeleg de ce să fiu ostracizat. De ce nu e prevăzut în lege un lucru foarte simplu: baruri exclusiv pentru fumători. Aşa cum sunt permise în Europa cluburi pentru cei cu orientări sexuale împotriva firii. Sau cluburi pentru cei care fumează marjuana. Nu are nimeni nici o problemă cu asta. Dar sar toţi ca arşi când aud de fumat țigări cumpărate legal de la magazin. Şi mă discriminează pe mine şi pe cei ca mine, care nu beau, dar fumez țigări normale, din tutun.

 

Nu-ţi place fumul? Foarte bine. Ai posibilitatea să mergi într-un loc unde nu se fumează. Nu eşti absolut deloc discriminat. Vrei să umbli rangă de beat? Să faci ciroză şi psihoze? Să dai în cap oricui? Să violezi? Să distrugi tot? Nici o problemă. În toate barurile şi cluburile eşti bine primit. Dar să ferească sfântul să fumezi. Că atunci ţi se restricţionează accesul pe oriunde. Asta de multe drepturi ce ai şi cetăţean european ce eşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sunt fumător şi sunt discriminat. Protestez.
 Vizualizări articol: 6750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.79/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 38 voturi
Sunt fumător şi sunt discriminat. Protestez3.8538

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Praf (fum) în ochi trimis de
(19 mar 2016, 15:57:21
Da bre... Uite-așa s-a mai înlăturat un obstacol major din drumul României spre civilizația ireproșabilă. Prea fumau ăștia pe unde voiau ei.
Chiar și la Vaslui, în vreo crâșmă infectă unde se pune de-un viol, nu e voie de fumat.
Nu, pentru că la o masă alăturată, pe o față de masă slinoasă, o fi vreun ghiolban care înfulecă o ciorbă de burtă (preparată săptămâna trecută, dar reîncălzită recent) ca să se dreagă după băuta de aseară. Și repet, nu poți fuma acolo că tușește personajul.
Amenajarea de spații pentru fumători, prevăzute cu sisteme de ventilație locală, nuuu, asta nu se poate. Să bei o cafea și să fumezi o țigară în același timp (și loc) e de neconceput într-o Românie perfectă, unde totul merge strună și unde unul dintre ultimele fleacuri ce trebuiau puse la punct era fumatul în crâșmă.
2.   O parere trimis de
(20 mar 2016, 07:33:13
Violenta verbala si agresivitatea din multe articole publicate inexplicabil in ziar sunt din punctul meu de vedere de netolerat. Indemnul mascat la nerespecarea legii prin jertificarea fumatorului pasionat e poate chiar la limita patologicului, ca sa fiu pe intelesul doctorului care desi se simte OSTRACIZAT (A înlătura pe cineva din viața publică, dintr-un colectiv; a proscrie; a exclude, a exila, a persecuta, cf DEX) il tot vad la o multime de evenimente, publica in presa, etc. Sunt "N" cazuri de nesimtiti care fumeaza in liftul blocului, pe casa scari, ca nevasta nu le da voie sa fumeze in casa, etc. Doar egoistul extrem nu intelege ca romanul, fara constrangere, ca si neamtul sau orice alt european, nu poate fi facut sa respecte aproapele, sper eu majoritar.
E o metoda securisto-basista de a atrage atentia, care din pacate tine.
Notiunea de democratie inseamna doctore si ca minoritatea (ostracizata) sa se supuna majoritatii. Nu e chiar greu de inteles. Nu iti place? Pa. Congo are mare nevoie de doctori ostracizati.
Intrebi de ce sa importam grau sau cartofi? Pai matale doctore ai raspunsul, ca la tine la tara unde functionezi vezi foarte multi tarani care isi pierd zilele in baruri fumand tigara de la tigara si beau sfeclomicina. Punem pariu ca si acuma sunt acolo? Cum sa ai productie si calitate cand efectiv nu vor sa munceasca. Mergi matale in supermarket si vezi cartofi romanesti comparativ cu cei din import. Diferente de la cer la pamant.
Cred ca ostracizati suntem noi pacienti, platitori de asigurare de sanatate, care efectiv nu beneficiem de servicii a caror raport pret calitate sa fie acceptabil.
Ai sa zici ca salariile doctorilor sunt mici? Ha. Ia vezi vilele imposibil de justificat a 99% din doctori.
As putea continua, dar imi e ca iti dau apa la moara si nu vreau sa intru in polemici ieftine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chiftele de varză călită Rețeta poate fi adaptată și pentru perioada de post, dacă eliminăm ouăle și dublăm cantitatea de griș. Gustul este însă mult mai atractiv la preparatul realizat după rețeta originală.Avem nevoie de:O varză mică și îndesată ( de cca 1kg),... Citeşte