Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 mar 2016 - Anul XXI, nr. 54 (6167)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Popă undercover

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lumea asta e plină de tot felul de oameni. Cu gânduri, mentalități și percepții diferite. Însă marea majoritate ajunge la un numitor comun când e vorba de credință. Sau credulitate. Cum vreți.

E momentul să fac o precizare. În multe scrieri de ale mele am avut o atitudine oarecum eretică. Vreau să vă mărturisesc că nu sunt ateu. Nu neg existenţa divinității. Dimpotrivă. Cred cu toată fiinţa că după viaţa asta de nimic mai există ceva. Un plan sau o dimensiune pe care nu le putem înțelege. Altminteri am fi o glumă tare proastă a Universului.

Nu cred într-o fiinţă supremă care nu are altceva mai bun de făcut decât să asculte rugăciunile miliardelor de bipede. Să le și mai îndeplinească dorințele. La câtă nedreptate e în lumea asta, mă îndoiesc profund de faptul că Acel care a sacrificat pe unicul său Fiu stă și privește impasibil. Ori a plecat ori e șocat de ceea ce a putut să creeze.

Oamenii sunt însă de un farmec aparte atunci când se apropie de cele sfinte. Atâta evlavie și supuşenie nu vezi decât în situațiile astea. Doar un grup de ființe 'credincioase' puteau păți ce descriu eu mai jos. 

Am un prieten foarte bun. Boem. Un om care se ocupă cu scrisul. Care iubește cărţile și cultura. Mai merge prin tot felul de bodegi, observând oamenii. Căutând inspirație pentru o povestire sau un roman.

Într-o seară se afla într-un stabiliment oarecare din minunata noastră urbe. E un tip înalt. Slab. Poartă barbă. În seara respectivă era îmbrăcat în negru. Avea o cruce de lemn la gât. Stătea la o masă și privea în jur. Alături, câțiva bețivi făceau scandal. Turbați de băutură. Bine că interzicem fumatul în baruri, dar alcoolul nu. Asta e altă discuție.

Barmaniţa, patroana în persoană, îl privea insistent. Un băiat tânăr, tras la faţă, cu barbă, cu cruce la gât. Îmbrăcat în negru. I-a făcut o impresie bună. Nah, femeie credincioasă. Cu frică de Dumnezeu. Își face curaj și îl abordează.

- Părinte, faceți o sfeştanie pentru scandalagiii ăștia. Că se iau la bătaie îndată. Poate pe dumneavoastră vă ascultă.

- Doamnă, dar...

- Părinte, vă rog frumos.

Prietenul meu se ridică de la masă. Merge la bețivii gălăgioși și le spune câteva cuvinte. Apoi face câteva cruci în aer. Atmosfera reintră în normalul pe care aşa o speluncă îl poate oferi. Patroana e fascinată.

- Părinte, aveți har.

- Doamnă, eu nu...

- Vă rog, părinte. Asta e pentru dumneavoastră.

A pus pe masă o sticlă de vin bun, de sub tejghea, și s-a îndepărtat cucerită de harul pe care-l emana prietenul meu în jurul lui. Acesta s-a abținut groaznic să fumeze. A băut o gură de vin și a plecat.

Nebănuite sunt căile Domnului. Slujitorii Lui pot lua diferite înfățișări. Nu trebuie să umble neapărat în Mercedesuri ca să-I poarte cuvântul. Nici să stea în locașuri pline de bogății. Aurul nu poleieşte suflete ci doar clădiri reci. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Popă undercover.
 Vizualizări articol: 5849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.58/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 19 voturi
Popă undercover4.6519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană de vită cu bere (carbonade flamande) Acest preparat belgian foarte gustos, tipic masculin, este mai puțin cunoscut deocamdată pe la noi, dar este o opțiune perfectă dacă vom organiza în viitor, de pildă, o petrecere de ”Ziua bărbatului”. Se pregătește destul de ușor... Citeşte