Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 297 (8521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Manifestare culturală

Stins la doar 29 de ani, scriitorul Alexie Mateevici a fost evocat la Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestarea literară ”Poeții nemuririi noastre”, care are loc la Dumbrăveni, a atins anul acesta borna cu numărul 14. Ediția din acest an a fost dedicată unuia dintre cei mai mari scriitori din Basarabia, Alexie Mateevici, care, din păcate, s-a stins la doar 29 de ani, bolnav de tifos. Despre personalitatea acestuia au vorbit Dumitru Brăneanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău, precum și academicianul Mihai Cimpoi.

La evenimentul care s-a derulat sâmbătă în Centrul Cultural ”Academician Eugen Simion” s-a vorbit despre poezie și s-a recitat din poeții noștri. Au fost șase grupuri de copii care au recitat din Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu și Nicolae Labiș. A fost un eveniment poate mai puțin grandios față de anii precedenți, dar asta nu știrbește cu nimic din meritele organizatorilor, Primăria și Consiliul Local Dumbrăveni.

Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a ținut în mod deosebit să mulțumească tuturor celor prezenți și spune că ediția de anul viitor va fi una cu adevărat specială. ”Pentru mine, cultura va fi mereu prima în inima mea, iar oamenii de valoare ai neamului nostru trebuie apreciați de fiecare dată la justa lor valoare și, mai ales, nu trebuie uitați niciodată. Dumbrăveniul este casa tuturor celor care și-au adus aportul la acest uriaș tezaur cultural pe care România îl are acum”, a mărturisit Ioan Pavăl.

În timpul manifestării, secretarul comunei, Mihai Chiriac, și-a făcut autocritica și a precizat că în edițiile din 2024 ale festivalurilor care vor avea loc la Dumbrăveni se va relua un bun obicei, abandonat de câțiva ani: se va scoate o revistă dedicată evenimentului, acolo unde se vor regăsi și toate discursurile invitaților.

La ediția din acest an au mai fost prezenți Elena Condrei, președinta de onoare a festivalului ”Mihai Eminescu” de la Ipotești, Mihai Cornaci, președintele societății numismatice din Botoșani, jurnalistul Dorel Gaftoneanu, poetul Vlad Sibechi, Boris Sclipenshi, rectorului Universității Perspectiva din Chișinău, Vitalie Știrbu, președintele Direcției de Cultură, Învățământ și Sport din Raionul Briceni, Ileana Știrbu, directoarea Gimnaziului ”Mihai Cimpoi” din Larga, precum și Vadim Gorobcov, primarul comunei Criva, din Republica Moldova. În afara invitaților, la eveniment au fost prezenți profesori și elevi ai Colegiului Tehnologic ”Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, precum și localnici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stins la doar 29 de ani, scriitorul Alexie Mateevici a fost evocat la Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stins la doar 29 de ani, scriitorul Alexie Mateevici a fost evocat la Dumbrăveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei