Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 297 (8521)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

”Fălticeniul de altădată”, expoziția artistul humorean Radu Bercea lansată la inițiativa Asociației ”Fălticeni Cultural”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Obișnuiți deja cu expozițiile prezentate Fălticeniului de artistul humorean Radu Bercea, cel care de fiecare dată ne spune că se simte aici ca Acasă și dă viață de fiecare dată Holului de Marmură al Colegiului Național ”Nicu Gane” cu lucrările sale de excepție, am așteptat cu toții cu mare nerăbdare o nouă expunere, realizată de această dată prin intermediul Asociației ”Fălticeni Cultural”. O atmosferă plină de culoare și valoare artistică s-a deschis vineri sub ochii noștri la vernisarea expoziției ”Fălticeniul de altădată”, realizată cu provocarea părintelui Liviu Mihăilă, o expoziție care și-a propus realizarea pentru Fălticeni a unei colecții de pictură a clădirilor de patrimoniu, unele existente, altele din păcate pierdute de-a lungul timpului nemilos.

Profesorul Codrin Bența, directorul Colegiului Național ”Nicu Gane”, vorbind despre expoziția artistului Radu Bercea a spus :”O bună parte din aceste clădiri nu mai există prin urbanistica fălticeneană, dar aceste picturi sunt inspirate dintr-o colecție de fotografii pe care domnul Marinel Dănilă le-a furnizat părintelui și artistului Radu Bercea, iar în acest format plastic deosebit vor înfrumuseța de acum Aula Mare a colegiului nostru. De fapt Asociația <Fălticeni Cultural> ne donează nouă trei expoziții prin inițiativa părintelui Liviu Mihăilă. Cea intitulată <Fălticeniul de altădată>, cu aceste frumoase lucrări prezentate astăzi, aici, în stilul Radu Bercea, o expoziție de fotografie veche cu Fălticeniul, expusă deja aici, și o altă expoziție intitulată <Regina Maria - Regina Soldat>”

Fălticeniul de altădată, cel mai bogat oraș cultural din România, se vrea astăzi să revină pe harta Culturii Române pe un loc cât mai înalt și în inimile noastre, cât și în considerația celor care gândesc despre fenomenul cultural românesc.

Preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației ”Fălticeni Cultural”, cu o bogată activitate în sprijinul culturii fălticenene a vorbit despre donația făcută de asociație Aulei Colegiului Național ”Nicu Gane” :”Este o expoziție atât de frumoasă, încât o dăruim cu drag elevilor și profesorilor și este păcat să o expunem în altă parte decât în cel mai frumos spațiu, Aula Mare a Colegiului  Național <Nicu Gane>.”

 

Aprecieri la adresa imaginilor Fălticeniului, purtând semnătura Radu Bercea

Invitat la eveniment, inspectorul Daniel Senciuc, prolific scriitor de carte de istorie, a vorbit la rândul său: ”Fălticeniul are o moștenire absolut remarcabilă din punct de vedere patrimonial și cultural, care implică o atenție deosebită a acestui patrimoniu, în sensul revalorizării, a repunerii pe tapet a marilor valori culturale care au configurat Fălticeniul de odinioară. Remarc în mod special calitatea acestei expoziții realizate de un bucovinean autentic, domnul Radu Bercea, un om care și-a înnobilat creațiile prin harul său și prin ceea ce a făcut în fața totalitarismului și calitatea gestului donării acestor valori culturale colegiului Nicu Gane.”, iar prietenul artistului, profesorul, scriitorul și conducătorul Cenaclului ”Nicolae Labiș” din Fălticeni, Constantin Bulboacă a spus: ”Aici este un loc sacru și cine cinstește memoria trecutului își merită viitorul. Radu Bercea, un om generos născut din durere și suferință, iar suferința tinereții sale l-a făcut mai puternic și i-a dat imboldul de a continua lupta pentru credința sa artistică.” O surpriză a evenimentului a constituit-o prezența actorului Vlad Rădescu, fericit că a revenit la Colegiul Național ”Nicu Gane”: ”Legătura mea cu Fălticeniul se datorează prieteniei pe care deja o avem cu părintele Mihăilă și a lucrului cu elevii din anii terminali ai liceului. Îl felicit pe domnul Bercea pentru longevitatea artistică, în primul rând, și să știți că deja câteva din acuarelele realizate de dumneavoastră ne împodobesc nouă casa. Vă mulțumesc.”

Evenimentul a fost înnobilat de un recital de poezie Adela Șulea și de un program de colinde pregătit de elevii clasei a IX-a E, coordonați de dirigintele Mihaela Nicolae.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Fălticeniul de altădată”, expoziția artistul humorean Radu Bercea lansată la inițiativa Asociației ”Fălticeni Cultural”.
 Vizualizări articol: 888 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
”Fălticeniul de altădată”, expoziția artistul humorean Radu Bercea lansată la inițiativa Asociației ”Fălticeni Cultural”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei