Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 163 (7164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Cuvânt de înțelepciune îmbrăcat în grafică de excepție, în noul volum ”Vorbe vechi în haină nouă” lansat la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În prezența unui numeros public iubitor de artă, profesorul și poetul Constantin Bulboacă a lansat duminică, la Fălticeni, în sala ”Pictor Aurel Băieșu” din cadrul Complexului Muzeal ”Ion Irimescu”, cel de-al treilea volum realizat de autor.  Plin de sârguință în ale așternerii pe hârtie a ideilor poetice și cugetătoare, scriitorul invită cititorul la petrecerea timpului în compania înțelepciunii, exprimată de această dată în volumul de aforisme intitulat ”Vorbe vechi în haină nouă”. Acest nou volum de cugetări, îmbrăcate în veșmântul aforismului, reprezintă cel de-al treilea volum de scrieri lansat de autor în ultimii 8 ani, fiind ilustrat grafic de mâna de excepție a maestrului Mihail Gavril, un vechi prieten al autorului. Lansarea prin intermediul cuvântului, beneficiind de prezența unor importante personalități a zonei culturale ale Fălticeniului, a fost însoțită de culoare și sunet, lucrările care au ilustrat cartea fiind expuse pe pereții sălii, iar audiența a fost încântată de minirecitalul de flaut al profesoruşui Nicolae Maxim, membru al Filarmonicii "George Enescu", și de cântecele interpretate cu dăruire de profesor Rusu Lenuța, din repertoriul regretatei Ioana Radu.

 

O participare pe măsura aprecierii de care se bucură profesorul și scriitorul fălticenean

Evenimentul a demonstrat că acel ferment cultural rămâne eficient și intens în urbea Fălticeniului, în timpul lansării de duminică un număr important de vorbitori și o prezență numeroasă umplând sala ”Aurel Băieșu” din cadrul Complexului Muzeal ”Ion Irimescu”. Referindu-se la noul mod de exprimare al autorului, profesorul Neculai Sturzu, de la Colegiul Național "Nicu Gane", amintea în cuvântul său: ”Această literatură sapiențială se naște din cumpănirea minții unora asupra realităților vieții, cosmice, sociale sau sufletești. Din acest fel de literatură fac parte, în primul rând, cărțile de căpătâi ale omenirii, Biblia, Filocalia, pentru musulmani Coranul. Socot însă că și cugetările oamenilor din secolele care au urmat, atâta timp cât ne conduc la niște concluzii binefăcătoare pentru noi și pentru semeni, aparțin acestei literaturi sapiențiale, între ele evidențiind aforismul, cugetarea și, din latura literaturii tradiționale, zicătorile și ghicitorile, care fac parte din genul aforistic și enigmatic. Suntem mândri că la Fălticeni, după ce acum 100 de ani scriitorul și profesorul Aurel George Stino colecționase într-un volum 900 de aforisme despre dragoste și despre femeie, acum iată că apare un contemporan, un om viu și în lucrare, cum se spune, care după două volume de poezii, aduce în fața noastră o carte de aforisme.” Despre gândirea scriitorului a vorbit profesorul Ioan Țicalo, iar despre personalitatea autorului, profesorul Mihaela Grădinaru a ținut să remarce:

”Constantin Bulboacă este un suflet foarte sensibil și această sensibilitate se vede în egală măsură și în volumele de poeme și în acest volum de aforisme. Cred cu putere că poetul nostru face parte din categoria oamenilor condamnați, el este condamnat să facă ceea ce face, realizând astăzi că a fost condamnat la Cuvânt și îi uram în luna aprilie să recidiveze. Iată că nu a trecut nici o jumătate de an și Constantin Bulboacă vine în fața noastră cu <Vorbe vechi în haină nouă>. Cartea aceasta pe care o aveți în față și din care sper să rămână o bucățică și în sufletele dumneavoastră este o carte a spațiilor înguste, a concentrărilor, concentrare care nu face nimic altceva decât să demonstreze puterea cuvintelor.”

Evenimentul a deschis practic manifestările culturale binecunoscute în această perioadă orașului de pe Șomuz, primarul Cătălin Coman fiind prezent la lansare, exprimându-se audienței: ”Vă mulțumesc că sunteți astăzi prezenți la sala <Aurel Băieșu>, astăzi, când cu acest important eveniment cultural demarăm <Zilele Municipiului Fălticeni>. Îi mulțumesc aici bunului meu prieten Constantin Bulboacă pentru efort și pentru că a reușit să transpună aici, în această carte, o mare parte a gândurilor noastre, ale tuturor. În toate aceste capitole ale cărții ne regăsim cu toții, iar dacă vă gândiți la domnul profesor Bulboacă, o să vedeți că-l regăsiți în mare parte din titluri, ca activitate, ca hobby-uri, ca viață, scriind aceste aforisme pentru ca noi cititorii, să nu le dăm uitării.”

Finalul a aparținut scriitorului Constantin Bulboacă, care le-a mulțumit tuturor pentru prezență, exprimându-și gândurile de viitor: ”Vă iubesc, vă respect și nu am să mă opresc aici, mă așteaptă un drum foarte greu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a lăsat așa, din hleiul Jijiei și pentru chemarea pe care mi-a dat-o, de a simți și trăi românește. Îi mulțumesc Lui că mi-a dat alături de mine o Evă, pe soția mea Nora. Eu pe undeva sunt fondul, iar ea este forma, fără de care nu aș fi făcut nimic. Mulțumesc fiicei mele și întregii familii, cărora le dedic munca mea și celor care mi-au fost alături, pentru că nu aș fi reușit nimic fără munca de echipă.” Constantin Bulboacă s-a referit în final și la alte promisiuni editorialistice de teatru, scrieri pentru copii și chiar un roman, spre care privește cu speranță pentru anii care vor veni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuvânt de înțelepciune îmbrăcat în grafică de excepție, în noul volum ”Vorbe vechi în haină nouă” lansat la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cuvânt de înțelepciune îmbrăcat în grafică de excepție, în noul volum ”Vorbe vechi în haină nouă” lansat la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei