Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 163 (7164)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La nivel înalt

Suceava are trei elevi în loturile celor două olimpiade internaţionale de astronomie şi astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Judeţul Suceava va avea în acest an, în premieră, trei elevi care vor participa la cele două olimpiade de rang internaţional din domeniul astronomiei şi astrofizicii.

Pe lângă cei doi elevi ai Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava - Paul Rebenciuc (clasa a XII-a) şi David Corneliu Turturean (clasa a XI-a), care s-au calificat la etapa internaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică (Balaton, Ungaria), România va mai avea un reprezentant din Suceava, în lotul naţional de juniori, pentru Internaţionala de Astronomie din toamna acestui an, de la Piatra Neamţ.

Este vorba despre Dragoş Andrei Sîrghi, elev în clasa a IX-a, tot la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava. Adolescentul este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun la Palatul Copiilor, la cercul de specialitate pe care îl frecventează din clasa a IV-a, şi de prof. Carmen Amorăriţei, de la colegiul menţionat.

„Este o performanţă deosebită pentru judeţul Suceava, să avem trei elevi calificaţi în loturile naţionale principale. Dragoş Sîrghi va participa la Juniori, la Olimpiada de Astronomie, în echipă cu doi elevi din Bacău şi Brăila. Aceştia au fost selectaţi, în această lună, din cei 10 elevi din lotul lărgit, în cadrul programului de selecţie şi pregătire organizat la Universitatea din Suceava. Lotul pentru seniori pentru olimpiada din Ungaria a fost constituit în luna mai”, a menţionat Petru Crăciun.

 

Selecţie şi pregătire, la Suceava

Potrivit lui Petru Crăciun, programul de selecţie a fost organizat de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în colaborare cu Universitatea ”Ştefan cel Mare” şi Societatea Ştiinţifică Cygnus.

În vederea calificării în lotul restrâns de juniori, elevii au susţinut următoarele probe: proba de astronomie de patru ore, o probă observaţională în teren (la Mănăstirea Dragomirna), o probă de planetariu, o probă de hartă şi o probă de analiză a datelor. Elevul Dragoş Andrei Sîrghi a obţinut cele mai bune rezultate şi s-a clasat primul pentru calificarea în lotul de juniori.

„Au participat la acest program de selecţie profesori renumiţi din ţară, coordonaţi de lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic Suceava”, a mai arătat Crăciun.

De asemenea, în perioada 5-15 iulie, tot la Universitatea din Suceava s-a desfăşurat pregătirea loturilor de juniori şi seniori de la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie, de la Piatra Neamţ, în perioada 18-27 octombrie 2019, şi Astronomie şi Astrofizică, de la Balaton, Ungaria, în perioada 2-10 august 2019.

Programul de pregătire a elevilor a constat în activităţi de predare, rezolvare de probleme, lecţii de planetariu, desfăşurate la Observatorul Astronomic şi Planetariul USV, şi observaţii astronomice de noapte, pe platoul de la Mănăstirea Dragomirna.

Cazarea şi masa, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, au fost asigurate de Colegiul de Informatică „Spiru Haret” din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava are trei elevi în loturile celor două olimpiade internaţionale de astronomie şi astrofizică.
 Vizualizări articol: 1936 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Suceava are trei elevi în loturile celor două olimpiade internaţionale de astronomie şi astrofizică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei