Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 32 (7033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Duminică, 10 februarie

„Portretul”, jucat în premieră națională, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Duminica aceasta, pe 10 februarie, de la ora 19.00, o dublă premieră va avea loc la Teatrul „Matei Vișniec” Suceava – prima punere în scenă, la nivel național, a piesei de teatru „Portretul”, a autorului Sławomir Mrożek, precum și primul spectacol la care regizorul este cu mult mai tânăr decât actorii de pe scenă.

Distribuția spectacolului este formată din actorii Horia Andrei Butnaru, Răzvan Bănuț, Delu Lucaci, regia fiind asigurată de o tânără, Diana Udrea, studentă în ultimul an la Facultatea de Teatru a Universității "George Enescu" din Iași.

“Este prima producție a Teatrului <Matei Vișniec> Suceava din 2019 și la fel ca în fiecare an, încurajăm regizorii tineri. Acest spectacol este examenul de licență pentru Diana Udrea – un tânăr regizor care pornește în carieră prin intermediul teatrului sucevean. În continuare vom păstra acest program de stimulare a tinerilor regizori”, a declarat directorul instituției culturale, Carmen Veronica Steiciuc.

Scenografia spectacolului îi aparține lui Sebastian Rațiu, în vreme ce regia tehnică este asigurată de Cătălin Rodenciuc.

“Este un spectacol profund, ne îndreptăm spre un teatru de idei, în care personajul principal este captiv în celula lui și nu reușește să scape de sentimentul de vinovăție care îl apasă foarte mult”, a mărturisit Diana Udrea.

Tânăra regizoare povestește cu pasiune despre textul lui Sławomir Mrożek și despre tematica pe care o propune cunoscutul dramaturg polonez în piesa „Portretul”:

„Nu răscolim adesea trecutul, trăim prezentul din plin și ne gândim la viitor, ne facem planuri pentru ziua de mâine, pentru următorii ani, ne umplem viața cu speranțe și iluzii și ne îndepărtăm cu pași mari de trecut, deoarece ne este teamă de el, ne este teamă de ceea ce am fost sau am făcut.

În <Portretul> lui Sławomir Mrożek ne întâlnim cu o vină atât de puternică încât ne acaparează viața, ne oferă materializarea conștiinței noastre și scoate la suprafață importanța vieții interioare. Ne obligă să ne privim în ochi și să recunoaștem cine suntem, ne împinge să privim în adâncul sufletului nostru și să depășim prăpastia. Portretul ne invită să realizăm că cel mai mare dușman al nostru suntem chiar noi înșine”.

Spectacolele-examen pe care Diana Udrea le-a realizat în ultima perioadă au atras, într-un mod deosebit, atenția pentru că pe scenă, Diana încearcă să producă atmosferă și caută mereu să lase o amprentă originală asupra creațiilor pe care le propune.

Unul dintre aceste spectacole este „Paraziți”de Marius Von Mayenburg, care s-a jucatla Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași și cu care Diana Udrea a participat la Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța - ediția III, 2018.

A mai pus în scenă fragmente din Ivanov, de A.P. Cehov, Hamlet și Richard III, de William Shakespeare, Commedia de`ll Arte.

Sławomir Mrożek a fost un dramaturg și prozator polonez, autor de povestiri satirice și de piese de teatru cu tematică filosofică, politică și psihologică. Creațiile sale sunt asociate cu teatrul absurd. Cunoscutul dramaturg  s-a născut în 1930, la Borzecin, în Polonia. În 1963 el emigrează în Franţa şi mai târziu în Mexic, revenind în Polonia abia în 1996.

În dramele sale Mrożek prezintă situații simple, iar tipologia personajelor pieselor lui se caracterizează prin comic și absurd. El e un dramaturg care își concentrează atenția asupra psihologiei personajelor sale în contextul mecanismelor istorice și politice contemporane.

În 2003, scriitorul a primit Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Cavaler pentru merite în domeniul literaturii și pentru contribuția la dezvoltarea culturii franceze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Portretul”, jucat în premieră națională, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Portretul”, jucat în premieră națională, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei