Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 188 (6898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Mocănița „Huțulca”, de la Moldovița, pe o marcă poștală românească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mocănița „Huțulca”, de la Moldovița, ilustrează o marcă poștală românească dintr-o serie cu locomotive de epocă.

Romfilatelia a introdus în circulație, începând cu data de 24 august a.c., o emisiune de mărci poștale intitulată „Locomotive - Mocănițe”.

Timbrele emisiunii prezintă câteva dintre mocănițele reprezentative care funcționează pe teritoriul României. Celebră, atât în țară, cât și în străinătate, mocănița este o locomotivă cu aburi care circulă pe o cale ferată îngustă.

Utilizată în regiunile de munte, mocănița asigura în trecut transportul mărfurilor, în special al lemnelor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei este reprodusă Mocănița Brad-Crișcior, inaugurată în anul 1907. Scopul mocăniței era acela de a asigura transportul cărbunelui, activitate derulată peste 90 de ani, până în 1998. Începând cu anul 2001, linia a fost valorificată turistic. Cei 7 km dintre Brad și Crișcior se parcurg în aproximativ o jumătate de oră. Mocănița circulă în fiecare an înainte de Crăciun, de Paști și de „Zilele Bradului”.

Mocănița de la Moldovița este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 7,00 lei. Botezată de localnici „Huțulca”, reprezintă pentru turiști o ocazie ideală de a admira minunatele peisaje din această parte a Bucovinei. Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din München, Louis Ortieb. A fost dată în folosință în anul 1888, pentru transport de masă lemnoasă, de la pădure la gater. „Huțulca” de la Moldovița circulă astăzi pe un traseu de 12 km. Mocănița deține atât vagoane acoperite, cât și vagoane descoperite, după tradiția mocănițelor din restul țării.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei prezintă Mocănița Sovata. Aceasta face parte din lotul de zece locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia, din care două au ajuns în România. Au fost conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Garnitura de tren are trei vagoane, două închise și unul tip gondolă. Vagonul gondolă a fost construit în 1953, iar celelalte două în anii 1985 și 1991. Traseul mocăniței de la Sovata are o lungime de 14 km, iar durata călătoriei dus-întors este de aproximativ două ore.

Mocănița Valea Vaserului, reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 12,00 lei, are unul dintre traseele cele mai lungi din România, respectiv o cursă de aproximativ 21,6 km. Aceasta se numără printre ultimele construite în țară, fiind inaugurată în 1933, la aproape 30 de ani după prima mocăniță dată în folosință în România. Străbate valea pitorească a râului Vaser, de la Vișeu de Sus până la Paltin, lângă granița cu Ucraina. Drumul prin munți se face alene, cu opriri periodice pentru realimentare cu apă. De menționat faptul că, din 2007, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului, oferind vizitatorilor călătorii de neuitat, în locuri pitorești.

Mocănița de pe Valea Vaserului este singura cale ferată forestieră care funcționează și astăzi, îndeplinindu-și scopul său inițial.

Timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 19,00 lei, redă Mocănița Covasna-Comandău. Folosită inițial pentru transportul buștenilor din pădure, a fost inaugurată în anul 1890. Aceasta face un ocol al localităților Comandău și Covasna, numărându-se printre atracțiile stațiunii. Linia de cale ferată de aici a fost renovată și reinaugurată începând cu anul 2007. Între cele două localități a existat un ansamblu tehnic unic în Europa și foarte ingenios, care folosea forța gravitațională pentru transportul buștenilor.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 70.244 de timbre. Au fost realizate și 474 de seturi (două plicuri) FDC, echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi” (din care 249 în album filatelic), precum și 210 seturi de cărți poștale maxime.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mocănița „Huțulca”, de la Moldovița, pe o marcă poștală românească.
 Vizualizări articol: 2160 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mocănița „Huțulca”, de la Moldovița, pe o marcă poștală românească5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei