Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 188 (6898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Lansare de carte regală la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, joi, 23 august, la Sala „Aurel Băeşu” din incinta Muzeului de Artă “Ion Irimescu” a avut loc lansarea cărţilor “Mihai I al României. Regele nostru”, o antologie coordonata de Alexandru Muraru, şi “Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”. Cele două cărţi au fost prezentate de prof. univ. dr. Doru Tompea, preşedintele Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, conf. univ. dr. Dan Dascălu, de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, şi dr. Alexandru Muraru, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

 

„Mihai I a fost cea mai pilduitoare personalitate a României contemporane”

Antologia „Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experienţe, amintiri regale”, coordonată de Alexandru Muraru, conţine texte semnate de personalităţi ale vieţii publice româneşti şi străine, înalţi prelaţi, jurnalişti, istorici sau oameni politici, diplomaţi, scriitori sau creatori de cultură, care aştern mărturii şi amintiri inedite despre legătura lor cu regretatul Suveran: Emil Hurezeanu, Theodor Paleologu, Ana Blandiana, Roger Griffin, Jonathan Eyal, Andrei Muraru, Ştefan Caltia, Dan Grigore, Ion M. Ioniţă, Maria-Denise Theodoru, Keith Hitchins, Adrian-Silvian Ionescu şi mulţi alţii.

Aşa cum am aflat de la universitarul Doru Tompea, apariţia volumului a fost ideea lui Emil Hurezeanu, actualmente ambasadorul României în Germania, o idee îmbrăţişată imediat şi de editura Curtea Veche şi de profesorul Alexandru Muraru, care a reuşit să adune dintr-o listă lungă de oameni care l-au cunoscut pe majestatea sa în diferite ipostaze de-a lungul întregii sale vieţi “pagini extraordinare care provin din mărturii, istorii orale, memorii, jurnale şi aşa mai departe”.

În paginile cărţii găsim “pilonii destinului său istoric, credinţa în Dumnezeu, credinţa în ţara sa, România, şi aşa cum apreciază unanim contributorii, Mihai I a fost cea mai pilduitoare personalitate a României contemporane prin destin, fapte istorice, caracter, toleranţă, moderaţie, onestitate, cinste şi chiar capacitate uriaşă de a şi ierta duşmanii care l-au debarcat pe 30 decembrie 1947”, a precizat prof. univ. dr. Doru Tompea.

Cartea cuprinde 58 de fotografii, 20 de fragmente din discursurile regelui de după 1989, “20 de bucăţele de înţelepciune, de viziune politică care arată profunzimea pe care a avut-o regele Mihai I”, a adăugat conf. univ. dr. Dan Dascălu.

 

„Adevărata istorie a abdicării regelui Mihai I”

Volumul “Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I”, coordonat de Alexandru Muraru şi Andrei Muraru, reprezintă un volum coordonat de istoricii Alexandru şi Andrei Muraru, apărut cu puţin timp înainte de trecerea la cele veşnice a majestăţii sale la editura Polirom din Iaşi. Volumul are 16 contributori, studiile sunt de înaltă ţinută ştiinţifică semnate de istorici, politologi, sociologi, constituţionalişti, specialişti în relaţii internaţionale, fiind o excelentă analiză a contextului în care a avut loc această abdicare forţată, nulă şi neavenită cum a spus însuşi Mihai la 30 decembrie 1947.

“Această carte contribuie în mod esenţial la clarificarea, la aducerea unor documente noi, la oferirea unor interpretări noi, pentru ceea ce a însemnat abdicarea nulă şi neavenită a regelui de la 30 decembrie 1947, a perioadei care a precedat această abdicare, a acelei perioade care poate fi considerată o lovitură de stat lentă până la lovitura bruscă din 30 decembrie, şi a ceea ce s-a întâmplat după 30 decembrie 1947. Este istoria unei lupte pe care, din păcate, majestatea sa a pierdut-o nu numai pentru el, a pierdut-o pentru România. Este o opţiune de lectură nu numai plăcută, ci utilă, chiar necesară”, a concluzionat conf. univ. dr. Dan Dascălu.

 

Istoriografia comunistă, o cheie prin care se citeşte abdicarea

Alexandru Muraru este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Acesta ne-a spus că volumul “Regele, comuniştii şi Coroana” esteprimul volum realizat de 16 specialişti români şi străini, bazat pe studii, despre abdicare Regelui Mihai.

“Asta înseamnă că 70 de ani am trăit cele mai importante evenimente sub un întreg angrenaj de falsificare, cenzură şi manipulare. Istoriografia comunistă poate fi o cheie prin care se citeşte abdicarea pentru că există un studiu care vorbeşte despre modul în care a fost privită abdicarea în istoriografia comunistă în anii 50, 60, 70, 80 şi chiar şi după 1989 şi o să vedeţi diferenţe. Istoricii recunosc motivele, contextual abdicării, începând cu 1998, odată cu deschiderea arhivelor româneşti şi odată cu racordarea discursului nostru la instituţiile europene şi euroatlantice”, a precizat profesorul Alexandru Muraru.

Andrei Muraru este istoric, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde şi-a susţinut şi doctoratul cu teza „Procesele criminalilor de război din Transnistria”. A fost cercetător şi preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER (2012-2014), iar în această calitate a demarat campania de aducere în faţa justiţiei a foştilor responsabili din aparatul comunist de represiune, printre aceştia numărându-se şi torţionarul Vişinescu. 

 

Data lansării nu a fost aleasă întâmplător

Întâlnirea de la Fălticeni a fost moderată de prof. univ. dr. Daniel Şandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei municipiului Iaşi. Aşa cum am aflat de la acesta, data de 23 august nu a fost aleasă întâmplător pentru lansarea celor două cărţi. Această zi a devenit din 2011 o zi de comemorare a victimelor fascismului şi comunismului, dar mai mult decât atât, 23 august este ziua în care un tânăr de 23 de ani, rege al României, a schimbat printr-o decizie extraordinară nu numai soarta ţării, ci şi soarta celui de-al Doilea Război Mondial. Este vorba despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Pe 24 august s-au împlinit 153 de ani de la naşterea bunicului regelui Mihai, Regele Ferdinand I - Întregitorul de ţară. Ferdinand I şi Regina Maria sunt cei doi suverani care au făcut posibil miracolul din 1918.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare de carte regală la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansare de carte regală la Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei