Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 188 (6898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziţia „Temporal-atemporal” - artistă Georgeta Gheorghiu

Expoziţia de pictură şi grafică „Temporal-atemporal”, a bine cunoscutei artiste Georgeta Gheorghiu, membră UAP filiala Suceava, ne prezintă o serie de tablouri care sunt situate într-o poziţie de factură filozofică aparte, şi anume indică elemente privitoare la timpul trecut, dar totodată nu sunt supuse realmente transformărilor sau modificărilor care se petrec în timp şi aş dori să mai menţionez faptul că se poate şi intens observa că artista este pasionată de istoria, filozofia, cultura şi religia vechilor popoare. Această expoziţie a fost găzduită de Galeria „Nicolae Tonitza” din Iaşi, în perioada 10-20 august 2018, iar vernisajul care a avut loc pe data de 17 august a fost acompaniat de Constantin Lazăr, care a reprezentat un deosebit recital de muzică medievală pentru lăută.

Lucrările artistei Georgeta Gheorghiu sunt complexe, captivante şi deţin o încărcătură ce înmagazinează elemente istorice, religioase, filozofice, culturale, demne de atenţie şi studiu viguros. Creaţiile sale te stârnesc la cuget profund, dau frâu liber unor sumedenie de gânduri, întrebări şi idei, te determină să stai să analizezi, să cauţi răspunsuri, să rezonezi, să asimilezi informaţii, să meditezi, să cugeţi vreme îndelungată, te ajută să îţi dezvolţi imaginaţia, răbdarea, memoria şi bunul-gust.

Se poate observa o atmosferă şi un tip de cunoaştere înalt a istoriei artei şi nu numai, pentru artista Georgeta Gheorghiu arta reprezentând realmente un teritoriu indiscernabil, un concept deschis, o intuiţie şi sentiment. Tablourile sunt trăite, elaborate natural din adâncul sufletului şi al unei logici plastice coerente ce-şi dovedeşte sănătatea prin forţa cu care reuşeşte să îşi transmit atât mesajele, cât şi emoţiile.

Simpatia artistei pentru tehnica suprapunerii culorilor prin transparenţă, pe care o mânuieşte cu abilitate, perseverenţă şi meticulozitate, îi oferă o picturalitate aparte suprafeţelor, iar în grafică utilizează tehnica mixtă. Pe pânzele sale albe, culoarea împrumută puritatea spectrală, tentele se ivesc a fi lumini colorate, compuse şi proiectate prin suprapunere.

Coloristă rafinată, în paleta artistei Georgeta Gheorghiu se înregistrează preferinţe pentru culorile calde. Acestea abundă în compoziţiile sale poate şi pentru că muzicalitatea lor este mai perceptibilă decât severitatea culorilor reci, apropiind şi încântând ochii privitorului. Expresivitatea culorii subliniază atmosfera, conferindu-i un plus de calm şi stabilitate.

Paleta caldă, structurile liniare bine ancorate în structura compoziţională scot în evidenţă diferite componente dictate de o necesitate simbolică, cum numai artista Georgeta Gheorghiu le poate simţi astfel. Ea ne surprinde în mod plăcut prin stilul subtil, dar statornic totodată, cu un desen expresiv ce conturează armonios lucrările sale, împerecheate fiind şi de un iscusit modelaj al formelor.

Lucrările artistei în general, nu doar cele prezentate în cadrul acestei expoziţii, prezintă o putere mare de observaţie şi răbdare, adâncite de sentiment şi de o deosebită sensibilitate pentru proporţii şi culoare, sinceritatea viziunii şi mai cu seamă năzuinţa de a ataşa limbajul artistic necesar pentru fiecare din temele alese şi mesajele transmise.

Georgeta Gheorghiu este o persoană care nu face nici un fel de compromis pentru ceea ce este inutil, iar inteligenţa sa şi gradul maturizării se pot urmări cu atenţie în creaţiile sale, în pura lor desfăşurare. Delicateţea tratării diferitelor subiecte cu încărcătură simbolică, cât şi candoarea mlădioasă a vibraţiilor de culoare aduc noi dovezi despre sensibilitatea unei artiste ale cărei resurse sunt capabile de noi şi noi surprize.

Delia Ioana Leizeriuc - critic de artă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Temporal-atemporal” - artistă Georgeta Gheorghiu.
 Vizualizări articol: 1338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Temporal-atemporal” - artistă Georgeta Gheorghiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei