Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 dec 2017 - Anul XXII, nr. 287 (6703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Oana-Denis Rotariu şi-a lansat volumul de versuri „Suflet perpetuu...”, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava a avut loc vineri, 15 decembrie, lansarea volumului de versuri „Suflet perpetuu...”, semnat de Oana-Denis Rotariu. Moderatoarea evenimentului a fost poeta şi prozatoarea Cristina Hermina Melinte, autoare a volumelor de poezii „Paralelism”, „Polaritatea ploilor”, a volumului de proză scurtă „Gânduri risipite în alb” şi a romanului „45 de minute”. Evenimentul cultural a debutat cu două momente de reculegere pentru Majestatea Sa Regele Mihai I, „care a fost şi va rămâne un exemplu de demnitate discretă, înţelepciune şi iubire” şi pentru poetul, şi pentru profesorul, jurnalistul şi scriitorul Roman Istrati, plecat şi el de curând dintre noi. Cuvântul de deschidere al evenimentului cultural i-a aparţinut directorului Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Gabriel Cărăbuş, urmat de un moment  susţinut de Adela Şulea, elevă la Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, „o mică mare actriţă în devenire”, câştigătoare a numeroase concursuri şi o prezenţă constantă la evenimentele culturale ale Sucevei, care a recitat minunat câteva poezii.

 

Un volum de poezie „scris cu sânge pe lacrimă...”

A luat cuvântul apoi redutabilul scriitor şi publicist Mihai Sultana Vicol, mare patriot, autor a douăzeci şi şase de volume de poezie, proză şi publicistică, laureat al festivalurilor de poezie „Cesare Pavese” din Torino, „Cântarea României” (premiul cel mai apropiat sufletului său), Festivalul-concurs „Moştenirea Văcăreştilor” de la Târgovişte, Festivalul naţional „George Coşbuc” de la Bistriţa şi nu în ultimul rând al Festivalurilor internaţionale „Grigore Vieru” şi „Adrian Păunescu”, care de curând a lansat romanul „Coridorul Siberia” şi „Anonim în flăcări”, volum de proză scurtă, ambele apărute în acest an la Editura „Opera Magna” din Iaşi, şi care, în curând, pe 12 ianuarie 2018, va lansa, la Academia Română, volumul de poezie de dragoste „Apocalipsa de după iubire”. Mihai Sultana Vicol consideră că autoarea volumuluide versuri „Suflet perpetuu...”, Oana-Denis Rotariu, a renăscut a doua oară prin poezie, după ce a trecut peste o mare încercare a vieţii ei. El a spus că „Suflet perpetuu...” este un volum de poezie „scris cu sânge pe lacrimă...”. În desfăşurarea programului a urmat un scurt moment artistic susţinut de Daria Roua Dragotă, elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, „un copil frumos, sensibil şi talentat”.

 

„Slove curate pentru a vindeca inimi şi suferinţe ce par de netrecut...”

Spre finalul acţiunii culturale, Oana-Denis Rotariu a prezentat volumul din punctul de vedere al autorului. Ea a menţionat că „Suflet perpetuu...” a văzut lumina tiparului la Editura LiLA, că poeziile din acest volum sunt despre şi pentru suflet, „acea entitate, care deşi nu are prea mare greutate, conferă lumii noastre valoare, reper, noimă şi sens... Sensul învârtirii noastre de la Dumnezeu şi până la Dumnezeu... în Dumnezeu...”.
Ea a dedicat evenimentul „sufletului”. Oana-Denis Rotariu a mai spus, printre altele, că va lăsa moştenire acest volum de poezie lui Rareş, băiatul ei, „ca să le poată atinge cu degetele inimii ori de câte ori va avea nevoie de o infuzie de iubire... sau i se va face dor... şi că speră ca aceste poezii să ajungă peste tot prin lume, acolo unde e nevoie de căldura unei slove curate pentru a vindeca inimi şi suferinţe ce par de netrecut...”.

 

„Ca să poţi simţi poezia / (...) Ai nevoie doar de sentimente /  De emoţii care să fiarbă adânc”

Autoarea a recitat câteva poezii din volum, una dintre ele fiindu-i dedicată Regelui Mihai I. Adela Şulea a încheiat evenimentul cu recitarea sublimă a poeziei „Ca să”, de Oana-Denis Rotariu, cuprinsă în volumul „Suflet perpetuu...”:  „Ca să poţi trăi poezia, / Trebuie ca poezia să poată / Să treacă prin tine / Dincolo de tine... / Ca să poţi simţi / Cum îşi fac cuvintele loc / Prin carnea şi prin inima ta / Trebuie să fi îndrăgostit / Din creştet şi până în tălpi. / Sau chiar şi mai încolo, / Până în vârful picioarelor, / Ori chiar dincolo de ele, / Departe, sus... / Până când iubirea ta / Poate să îmbrăţişeze / Văzduhul şi să-l aducă / Să şadă la tine în piept. / Ca să poţi simţi poezia / N-ai nevoie de ochi să o vezi, / De urechi s-o auzi, / De şcoală sau de cuvinte. / Ai nevoie doar de sentimente /  De emoţii care să fiarbă adânc, / La foc iute, sau mocnit / În măruntaiele tale / Lipsite de raţiune, /  De creier... sau de minte... /”.

Volumul de versuri „Suflet perpetuu...” se poate comanda online. Cărţile Editurii se pot achiziţiona de la Casa LiLA din Bucureşti sau se pot expedia prin poştă sau curier. Se găsesc şi la diferite librării din Bucureşti (CLB, Syntagma, Eminescu, Casa Hator) şi din ţară. Pentru comenzi: email: asociatia.lila@gmail.com, editura.lila@gmail.com, telefon: 0737-160.611, 0724-283.778.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oana-Denis Rotariu şi-a lansat volumul de versuri „Suflet perpetuu...”, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oana-Denis Rotariu şi-a lansat volumul de versuri „Suflet perpetuu...”, la Biblioteca Bucovinei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei