Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mai 2016 - Anul XXI, nr. 113 (6226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La despărţire

Maestrul Ion Grigore a fost condus pe ultimul drum

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maestrul Ion Grigore, patriarhul cu ochi albaştri, pictorul despre care criticul de artă Valentin Ciucă scria, în medalionul pe care i l-a dedicat în monumentala lucrare „Un secol de arte frumoase în Bucovina”, că era „dăruit cu har de creator, ca zugravii anonimi ai medievalităţii ştefaniene”, a fost condus sâmbătă, la Suceava, pe ultimul drum, pentru a-şi găsi apoi loc de veşnică odihnă în cimitirul din localitatea natală Corni.

 

„A ars pentru ca să-i lumineze pe cei din jurul său”

Membrii familiei, prietenii, colegii de breaslă artistică, toţi cei care, aşa cum a remarcat părintele protopop Vasile Irimia la slujba creştină de despărţire de la Biserica „Învierea Domnului”, l-au preţuit pe cel care „a ars pentru ca să-i lumineze pe cei din jurul său” i-au adus un ultim omagiu în sfântul lăcaş, pe care artistul l-a împodobit cu pictura murală interioară, cu icoanele catapetesmei şi cu mozaicul exterior între anii 1982-1988.

Artistului plastic Ion Grigore (cel care, la vernisajele expoziţiilor personale, le adresa mulţumiri tuturor celor care răspundeau invitaţiei „pentru osteneala de a fi acceptat ospeţia în ograda inimii” sale) i s-a adus mai întâi un omagiu la căpătâi în sala polivalentă care-i poartă numele, din incinta aşezământului socio-cultural din apropiere (aşezământ pe care l-a înzestrat cu câteva din lucrările sale), după care corpul neînsufleţit a fost introdus în biserică pentru oficierea slujbei de despărţire.

 

Pictura a fost „suflet din sufletul lui”

Au sosit la căpătâiul maestrului Ion Grigore oameni care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au admirat, mulţi dintre ei cu recunoştinţă pentru c-au fost studenţii săi sau au fost remarcaţi şi recomandaţi de el în lumea artistică.

Maestrul Ion Grigore a lăsat în urma sa un gol de necompensat, atât în familie, cât şi în breasla artiştilor plastici din arealul cultural naţional, dar mai ales din spaţiul bucovinean, în care şi-a conturat efigia ca personalitate distinctă.

Şi dacă, aşa cum a spus părintele protopop Vasile Irimia (care a mărturisit că s-a bucurat de prietenia maestrului Ion Grigore) pictura lui, cu precădere cea pe care a aşternut-o pe zidurile bisericilor, a fost „suflet din sufletul lui”, atunci, cu siguranţă, tot ceea ce a înfăptuit va dăinui întru slava numelui său.

Amprenta sa picturală, despre care cu emoţia momentului a vorbit părintele Gheorghe Brădăţan, va rămâne în iconografia bizantină şi neobizantină.

După ceremonia religioasă de la Suceava, corpul neînsufleţit al maestrului Ion Grigore a fost transportat şi înhumat în cimitirul din Corni, satul său de baştină. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maestrul Ion Grigore a fost condus pe ultimul drum.
 Vizualizări articol: 7011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Maestrul Ion Grigore a fost condus pe ultimul drum5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei