Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 apr 2016 - Anul XXI, nr. 93 (6206)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XVIII-a

Târgul de Paşti de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a desfăşurat marţi cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului de Paşti, manifestare care se circumscrie programului „Paştele în Bucovina”.

 

„Târgul de ouă închistrite”

Târgul de Paşti de la Gura Humorului, care vizează promovarea meşterilor încondeietori autentici, care respectă tiparele tradiţionale referitoare la tehnica de lucru, ornamentaţie şi cromatica specifică vetrelor etnofolclorice din care provin, se desfăşoară sub patronajul Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, cu sprijinul financiar şi logistic al Primăriei Gura Humorului.

La ediţia din acest an a Târgului de Paşti humorean („Târgul de ouă închistrite”, aşa cum a fost denumită iniţial această manifestare, care, pe parcurs, şi-a lărgit gama de produse prezentate, deşi numai ouăle încondeiate sunt supuse jurizării pentru conferirea premiilor de către organizatori) au participat 57 de creatori şi meşteri populari din Paltinu, Vatra Moldoviţei, Dorna Candrenilor, Moldoviţa, Poiana Stampei, Stulpicani, Ulma, Frasin, Gura Humorului, Rădăuţi, Marginea şi Suceava.

 

„Obiceiul încondeierii ouălor în Bucovina nu va dispărea, ci va fi transmis mai departe generaţiilor tinere”

Aşa cum a remarcat la deschidere etnograful Mihai Camilar, „Târgul de Paşti de la Gura Humorului urmăreşte stimularea creatorilor populari autentici şi promovarea valorilor culturale tradiţionale”.

Subliniind faptul că „Centrul Cultural Bucovina a fost alături de humoreni şi de meşterii populari la fiecare ediţie”, managerul instituţiei, Viorel Varvaroi, şi-a exprimat încrederea că „obiceiul încondeierii ouălor în Bucovina nu va dispărea, ci va fi transmis mai departe generaţiilor tinere”, de meşterii consacraţi.

„Să aveţi succes şi sărbători fericite!”, le-a urat el atât meşterilor prezenţi la târg, cât şi numerosului public participant, în care se aflau mulţi copii însoţiţi de dascălii, care vizitau târgul în cadrul programului „Şcoala altfel”.

 

„În Bucovina sunt două meşteşuguri reprezentative, încondeierea ouălor şi prelucrarea lemnului”

La rândul său, Călin Brăteanu, şeful departamentului Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Suceava, le-a transmis participaţilor salutul administraţiei judeţene şi „un gând bun în prag de primăvară” tuturor celor care şi-au manifestat interesul pentru evenimentul humorean.

În dubla-i calitate de preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina şi de preşedinte al juriului celei de-a XVIII-a ediţii a Târgului de Paşti de la Gura Humorului, meşterul cioplitor Florin Cramariuc a subliniat faptul că „în Bucovina sunt două meşteşuguri reprezentative, încondeierea ouălor şi prelucrarea lemnului”, adresând totodată îndemnul tinerei generaţii de a „prelua aceste meşteşuguri pentru a le duce mai departe”.

 

Ouăle negre încondeiate cu alb de Oresia Leuciuc

Ca o primă observaţie, cei mai numeroşi meşteri încondeietori prezenţi la Târg erau din localitatea Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei (peste 20 de participanţi, aproape jumătate din cei 48 de meşteri încondeietori prezenţi). Deosebite însă la această ediţie erau ouăle negre încondeiate cu alb de Oresia Leuciuc, din Rădăuţi. Inginer de profesie, dar cu activitate la catedră la Colegiul Tehnic Rădăuţi, Oresia Leuciuc, care s-a născut la Brodina şi a copilărit la Ulma (comune renumite pentru păstrarea meşteşugurilor şi obiceiurilor tradiţionale), a găsit inspiraţia pentru motivele cu care ornamentează ouăle pe cămăşile populare din zona Sibiului.

Şi anul acesta meşterilor încondeietori li s-au alăturat artizani şi meşteşugari făuritori şi promotori de alte tipuri categoriale ale artei tradiţionale (prelucrarea lemnului, ţesutul şi confecţionatul de straie tradiţionale, olărit etc.).

 

Laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Târgului de Paşti de la Gura Humorului

Juriul ediţiei din acest an, alcătuit din Florin Cramariuc - preşedinte, membrii fiind Viorel Varvaroi, Călin Brăteanu, Eutasia Rusu şi Mihai Camilar, a decis acordarea următoarelor premii: „Trofeul Târgului de Paşti” i-a revenit Oresiei Leuciuc, din Rădăuţi. Pe locurile I şi II s-au clasat Mădălina Niga, respectiv Rodica Fercală, ambele din Paltinu, iar pentru locul III au fost desemnate Petruţa Iaşinovschi, Petronela Iaşinovschi, Elena Vereha, Aurelia Ciuvercă - toate din Paltinu - şi Elena Todaşcă, din Poiana Stampei. Cu menţiuni au fost recompensate Paulina Iaşinovschi (Paltinu) şi Ana Marocico (Ulma).

Toţi ceilalţi participanţi la Târgul de Paşti de la Gura Humorului (care anul acesta „a împlinit vârsta majoratului”, aşa cum a remarcat Călin Brăteanu) au primit, indiferent de meşteşugul practicat, „Diplome de participare” din partea organizatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşti de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Târgul de Paşti de la Gura Humorului2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei