Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2015 - Anul XX, nr. 61 (5873)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Cultural

“Acuarelă şi decoart”, a patra expoziţie din acest an realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de expoziţii a Casei de Cultură din Gura Humorului a găzduit joi, 12 martie, vernisajul expoziţiei de grafică, acuarelă şi artă decorativă a artistului plastic Radu Bercea. La evenimentul cultural de la Gura Humorului au participat personalităţi culturale din localitate şi din judeţ, prieteni ai artistului, prezentarea lucrărilor fiind realizată de poetul Sorin Poclitaru.

În cea de-a patra expoziţie personală din acest an, Radu Bercea oferă privitorului case, peisaje de iarnă, un anotimp care îi place în mod deosebit pentru acurateţea lui, Balcicul, Delta Dunării, mestecenii din Ariniş, Marea Neagră, Marea Nordului şi portretul pictorului Dumitru Rusu. 

Sunt expuse şi 15 lucrări de artă decorativă prin care maestrul Radu Bercea “vorbeşte” într-o manieră pur personală despre “Simfonie”, “Ritmicitate”, “Incertitudine”, “Rădăcini”, ajungând chiar şi la “Dansul vrăjitoarei”.

„Arta decorativă este realizată într-o tehnică proprie, dintr-o pastă numită artelit, care aderă foarte bine pe orice suprafaţă, inclusiv pe sticlă. Trebuie să-ţi găseşti un subiect, o temă şi după aceea o dezvolţi. În expoziţie sunt abordate foarte multe teme inspirate din viaţa reală, mitologie sau peisaje care m-au impresionat, mi-au plăcut şi pe care le-am interpretat în modul meu, le-am redat într-o manieră mai abstractă. În această expoziţie lucrările sunt realizate pe carton. După ce este aplicată, pasta se usucă într-un timp scurt, după care se colorează”, a precizat Radu Bercea.

În perioada 1959-1964, Radu Bercea a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale, perioada petrecută în închisorile comuniste din Balta Brăilei fiind readusă mereu în atenţie, prin lucrări de grafică. Artistul bucovinean a prezentat câteva lucrări care vor face parte, alături de alte 40, din expoziţia intitulată „Imaginea Gulagului romînesc”, care va avea aloc la începutul toamnei la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

„Această expoziţie realizată la invitaţia prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă, Decanul Facultăţii de Filosofie şi Stiințe Social-Politice din cadrul Universităţii <Al. I. Cuza> din Iaşi, are menirea de a aduce în atenţia tinerilor, pentru a nu se uita, ceea ce s-a întâmplat în România până în 1989”, a precizat Radu Bercea.

Tablourile maestrului Radu Bercea  se află în colecţii particulare şi în muzee din România, Brazilia, Statele Unite ale Americii şi din alte ţări europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Acuarelă şi decoart”, a patra expoziţie din acest an realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea.
 Vizualizări articol: 1297 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
“Acuarelă şi decoart”, a patra expoziţie din acest an realizată de artistul plastic humorean Radu Bercea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei