Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 oct 2014 - Anul XIX, nr. 252 (5761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilateliadedică o emisiune filatelică, alcătuită din patru mărci poştale, Colecţiei Numismatice a Băncii Naţionale a României, una dintre cele mai valoroase colecţii din patrimoniul naţional. Emisiunea, cu genericul „Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare”, aduce în atenţie câteva monede reprezentative, cu valoare simbolică şi culturală deosebită. Este vorba, în primul rând, despre koson (ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei), singura monedă dacică de aur cunoscută până în prezent, monedă din care colecţia numismatică a Băncii Naţionale a României deţine 211 piese, ce provin dintr-un mare tezaur descoperit în anul 1996 în apropiere de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Urmează drahmele histriene,descoperite pe teritoriul Dobrogei, una dintre aceste monede fiind prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,40 lei. Imaginea strămoşului leului românesc, talerul, se găseşte pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei. Acesta a pătruns, începând din secolul al XVI-lea, în întreg spaţiul european. În Ţările Române, talerul a circulat într-o multitudine de variante tipologice, dar s-a răspândit cu deosebire leeuwendaalder-ul emis în Provinciile Unite ale Ţărilor de Jos. În Ţările Române i s-a dat denumirea de taler-leu, apoi i s-a spus simplu leu. Ducatul veneţian este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. În perioada medievală, în Ţara Românească şi Moldova au circulat mai multe tipuri de monede străine din aur. În secolele XIV-XVI, mai cu seamă către sfârşitul perioadei, în condiţiile în care Ţările Române aveau să înceteze să mai bată monede proprii, au cunoscut o largă răspândire perperii bizantini, ducaţii veneţieni şi cei ungureşti. Chiar dacă, începând din secolul al XVI-lea, s-a diversificat mult provenienţa emisiunilor de aur, ducatul bătut la Veneţia, cunoscut şi sub denumirea de zecchin sau zecchino, şi-a păstrat rolul dobândit anterior. Alături de ducaţii Ţărilor de Jos, de cei ai Ungariei şi de cei emişi în Imperiul Romano-German, ducatul veneţian a continuat să domine circulaţia monedei cu valoare ridicată până în secolul al XVIII-lea.

În colecţia numismatică a BNR se află un tezaur alcătuit din ducaţi veneţieni bătuţi în secolele XVII-XVIII. Cele patru valori ale emisiunii sunt completate de plicul „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 6 viniete și 2 tabs-uri și blocul de 4 timbre (în album filatelic). Produsul special al emisiunii, albumul filatelic, a fost realizat în tiraj limitat de 321 de exemplare, fiind echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi având elemente grafice în folio aur și plicul cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Emisiunea de mărci poştale „Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare”.
 Vizualizări articol: 1166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emisiunea de mărci poştale „Colecţia Numismatică a Băncii Naţionale a României, Tezaure Monetare”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei