Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 aug 2014 - Anul XIX, nr. 181 (5690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

Ediţia I

Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de vacanţă din Păltinoasa a sculptorului Toader Ignătescu găzduieşte, în intervalul 4-10 august a.c., prima ediţie a unei tabere naţionale de artă plastică.

 

O propunere care s-a materializat cât se poate de repede

Cu numai două săptămâni în urmă, în aceeaşi locaţie, când se încheia cea de-a X-a ediţie a Taberei internaţionale a meşterilor populari (activitate iniţiată de Toader Ignătescu şi organizată sub egida Asociaţiei de iniţiativă democratică şi ecologică „Eudemos” în parteneriat cu Asociaţia Art-Meşteşugurile Prutului, la care, alături de meşteri populari, artizani şi meşteşugari, au participat şi câţiva artişti plastici), pictoriţa constănţeană Maria Monica Goşoiu, fascinată de peisajul din jur şi impresionată de ospitalitatea bucovineană, i-a propus gazdei organizarea unei tabere naţionale de artă plastică.

Receptiv la această propunere şi având, în paralel cu rodajul taberelor de meşteri populari, experienţa organizării, cu un an în urmă, a primei tabere de artă naivă din arealul bucovinean, Toader Ignătescu a acceptat prompt propunerea, care s-a materializat cât se poate de repede.

Maria Monica Goşoiu a selectat câteva nume din rândul colegilor săi de breaslă, a lansat invitaţia şi astfel s-a format echipa participanţilor la acestă tabără.

Nucleului alcătuit din şase constănţeni (membri ai Asociaţiei „Amfora”), Maria Monica Goşoiu, Nermin Hogea Susam, Ioana Călinescu, Ina Iordan, Ecaterina Hălmăgeanu, Niculae Găgeanu, întărit cu pictorii Camelia Ciobanu, din Reşiţa, George Leteanu, din Vaslui, Costel Lupu, din Alexandria, Dori şi Isabelle Susan, din Sebeş, Alba, li s-au alăturat, la propunerea lui Toader Ignătescu, Amar Raljenic (din Danemarca), bucovinenii Radu Bercea şi Ioan Bodnar şi tinerii Ruxandra Ionce, Liliana Diana Ilişoi, Carla Olaru şi Sabina Turculeţ. 

 

„Artişti serioşi, care au participat la numeroase expoziţii, saloane şi tabere de creaţie”

Maria Monica Goşoiu, care a participat anul trecut şi la ediţia pilot a taberei de artă naivă de la Păltinoasa, este membră a Asociaţiei „Amfora” din Constanţa de peste 30 de ani. Colegii pe care i-a invitat sunt, aşa cum spune ea, „artişti serioşi, care au participat la numeroase expoziţii, saloane şi tabere de creaţie”.

Imediat după tabăra de la Păltinoasa, Maria Monica Goşoiu va pleca la Reşiţa într-o tabără de artă naivă, iar în septembrie este invitată la o acţiune similară, la Tulcea.

Nermin Hogea Susam, care săptămâna viitoare îşi va aniversa ziua de naştere, a mai fost în zonă anul trecut, într-o tabără la Voroneţ.

Are dublă cetăţenie, română şi turcă (a locuit în Turcia vreo zece ani), şi este deopotrivă preocupată de pictură şi de literatură. Recenta sa carte de poezie, „Caleidoscop” (cu ilustraţii proprii), va fi lansată în luna septembrie. Nermin Hogea Susam se ocupă şi de traduceri. O piesă de teatru („Avalanşa”), tradusă de ea din limba turcă, a fost jucată pe scena „Naţionalului” bucureştean.

Ca pictoriţă face parte din Asociaţia „Amfora”, dar activează şi în „Careul doamnelor” din „Liga Navală”, unde este implicată în programul Atelierului „Valentin Donici”.

„Turcoaica”, aşa cum i se spune, pictează în culori de ulei şi nu regretă că s-a întors din Turcia pentru că aici, în România, are „rude, prieteni şi amintiri dragi”.

Ioana Călinescu a venit pentru prima dată în Bucovina şi deja are intenţia să revină cu o tabără de copii (este implicată în opţionalele de pictură cu copiii din Constanţa). Ştia de „isprăvile artistice” ale lui Toader Ignătescu de la televizor şi-şi dorea să ajungă la Păltinoasa, iar invitaţia a venit la momentul potrivit. Este impresionată de peisaj, de vegetaţie, dar şi de atmosfera din tabără.

 

„În partea asta de ţară este viaţă. Nu există casă fără flori. Este superb!”

Ina Iordan, pe care am găsit-o pictând chiar pe malul pârâului Bucovăţ, a mai fost cu ani în urmă prin zonă, la Gura Humorului. A fost custode la Muzeul de Artă din Constanţa, iar acum este profesor de educaţie plastică. Pictează în ulei şi acuarelă şi manifestă preferinţă pentru peisaj, exact ceea ce-i poate oferi din plin această tabără.

Ecaterina Hălmăgeanu, care pictează tot în ulei şi acuarelă, a lucrat, înainte de pensionare, 35 de ani pe Şantierul naval din Constanţa. A venit pentru prima oară în Bucovina şi este entuziasmată de tot ce vede: „În partea asta de ţară este viaţă. Nu există casă fără flori. Este superb!”

Niculae Găgeanu calcă şi el în premieră pe pământ bucovinean: „Mi-am dorit să ajung aici - spune el - este singura zonă din ţară pe care n-am văzut-o!” A lucrat ca peisagist dendrolog, dar acum este pensionar. Este preocupat de pictură din anul 1985, când a înfiinţat şi un cenaclu la Casa de Cultură din Mangalia. Lucrează în ulei, culori de acryl şi acuarelă. Activează în cadrul Clubului de artă „Solteris”, care are o amplă activitate artistică şi literară. Chiar acum are o expoziţie personală cu genericul „Statornicie” la Cercul Militar din Mangalia, o expoziţie axată pe faruri.

Camelia Ciobanu, din Reşiţa, a fost în Moldova numai până la Bacău. Abia acum se confruntă cu relieful şi peisajul din Bucovina şi se declară impresionată. Predă opţionale de pictură copiilor de grădiniţă, dar are şi o activitate expoziţională personală şi de grup. Se circumscrie artei naive, cu care s-a făcut remarcată în ţară şi în străinătate, dar de câţiva ani face şi icoane pe lemn şi pictează scene religioase pe... ouă de struţ. După Păltinoasa urmează alte tabere, la Poiana Mărului şi la Gărâna.

 

„Locaţia e dumnezeiască, iar atmosfera colegială este deosebită”

George Leteanu, din Vaslui, care seamănă cu pictorul impresionist Claude Monet, activează în cadrul Cenaclului „Arta”, al Uniunii Artiştilor Plastici. A participat, asistându-i pe profesorii Tatiana Pogonat şi Ovidiu Boldura, la restaurarea Mănăstirii Voroneţ. Este membru fondator al grupării artistice „MoldArt” şi al Fundaţiei culturale neomoderniste „Sf. Evanghelist Luca”, din Vaslui.

Face pictură de restaurare, dar mărturiseşte că îi place mai mult pictura de şevalet.

La Păltinoasa şi-a propus să facă portretele colegilor din tabără, dar a pictat şi o casă tradiţională din zonă. Pe ultima filă a pliantului expoziţiei personale retrospective din luna iulie a.c., de la Muzeul „Ştefan cel Mare” Vaslui, este reprodusă o lucrare în ulei cu Casa memorială „Ciprian Porumbescu” din Stupca.

Costel Lupu, din Alexandria, inginer agronom pensionar, este polispecializat. Lucrează pictură, grafică, sculptură, face icoane şi restaurare monumentală, modelaj. Anual realizează serii de grafică dedicate lui Mihai Eminescu, dar şi altor scriitori români, ca Minulescu şi Blaga. Are în prezent pe simeze, la Alexandria, o expoziţie cu 64 de lucrări de peisaj marin şi pregăteşte, la Roşiori, o expoziţie de caricatură, dar şi una cu sfeşnice şi cruci modelate din bronz. Despre tabără spune că „locaţia e dumnezeiască, iar atmosfera colegială este deosebită”.

Dori şi Isabelle Susan, din Sebeş, Alba, tată şi fiică, artişti care încheie grupul venit la recomandarea pictoriţei Maria Monica Goşoiu, sunt mai mult decât motivaţi de această participare.

Dori Susan, care are la Sebeş un magazin specializat (fond plastic, antichităţi, atelier de pictură), activează în cadrul Asociaţiei „ArtTrad”, prin care iniţiază şi dezvoltă proiecte creative (anul trecut, pe parcursul a cinci luni, a antrenat într-un astfel de proiect peste 200 de persoane).

Fiica sa, Isabelle, este elevă în clasa a XI-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia - Secţia pictură. Este multipremiată la concursuri şi saloane naţionale şi internaţionale şi a expus de mai multe ori în străinătate. Tabăra de la Păltinoasa le va lăsa, cu siguranţă, o amintire frumoasă.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi participanţi, Toader Ignătescu ne-a spus că-i vom putea găsi la lucru în zilele următoare.

Tabăra, organizată de Casa Ignătescu, cu sprijinul Asociaţiei de iniţiativă democratică şi ecologică „Eudemos” şi cu susţinerea SC Ursa Mare Suceava, deşi este scurtă se va solda cu rezultate frumoase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa.
 Vizualizări articol: 1441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei