Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iul 2014 - Anul XIX, nr. 152 (5661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Târgul de vară al meşterilor populari

Măştile tradiţionale, cavalul şi tiuga lui Nea Ghiţă Ţugui, din Vorona

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Târgul de vară al meşterilor populari, manifestare organizată în Parcul Central de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene în colaborare cu Primăria Suceava, ne-a atras atenţia, prin exponatele etalate, dar şi prin prestaţia artistică la caval şi la tiugă, meşterul popular şi rapsodul Gheorghe Ţugui, din Vorona, judeţul Botoşani.

 

O apariţie pitorească, prin autenticitate, dar şi prin jovialitatea cu care-i întâmpină pe vizitatorii târgului

Dacă în urmă cu zece zile, la Târgul de Sânziene, semnalam prezenţa confecţionerului de căciuli Constantin Ciubotăriţa (Badea Costică din Joldeşti, comuna Vorona), iată că un alt voronean se remarcă printr-o apariţie pitorească, prin autenticitate, dar şi prin jovialitatea cu care-i întâmpină pe vizitatorii târgului.

Nea Ghiţă din Vorona, aşa cum îi spun toţi meşteşugarii şi artizanii alături de care participă la târgurile de meşteri din ţară (sau Nea Gurgui, cum îi spun hâtru - în loc de de Ţugui - consătenii săi voroneni), a venit la Suceava cu măşti tradiţionale, confecţionate din blană de oaie, cu opinci din piele, dar şi cu instrumente muzicale, unele făcute de el pentru vânzare, altele aduse doar pentru a-şi demonstra calităţile de rapsod.

Îmbrăcat cu o cămaşă seculară cu model înflorat, cu bundiţă „făcută de un prieten care coase ca femeile”, încins cu chimir lat din piele şi purtând pe cap o pălărie mândru gătită cu penele de pe guşa unui cocoş, Nea Ghiţă, care se apropie de vârsta septuagenară, spune că face măşti tradiţionale moştenind meşteşugul de la bunicul şi tatăl său.

 

„Fac lucruri curate, din materiale de calitate, lucrez totul manual, nu le fac pentru bani, ci le fac de drag!”

În casa părintească au fost zece fraţi, fiecare şi-a făcut rostul său, dar numai el, care era cel mai mare, a preluat şi a dus mai departe meşteşugul din familie, care, aşa cum spune el, l-a făcut să fie „cel mai sărac”.

„Fac lucruri curate - spune surâzător Nea Ghiţă din Vorona - din materiale de calitate, lucrez totul manual şi nu folosesc maşina de cusut; nu le fac pentru bani, ci le fac de drag!”

Măştile sale, dar şi căiuţii, caprele şi sorcovele sunt căutate pretutindeni, iar preţurile sunt accesibile, fiind cuprinse între 150 şi 200 de lei.

Pentru chipurile măştilor, Nea Ghiţă spune că se orientează după trăsăturile omeneşti şi după cele ale animalelor.

Este singurul meşter popular confecţioner de măşti care mai face cap de urs, îmbrăcând cu blană căşti de motocicletă. La o astfel de mască lucrează până la două săptămâni.

Opincile le face (având-o ca ajutor pe soţia sa, Niculina) din piele de porc sau din „dup”, piele de vită din care se confecţionează cizmele pentru dansatori. „Eu dau cu 50 de lei perechea - spune el zâmbitor - iar alţii le cumpără de la mine şi le vând, la Voroneţ, cu 150”.

 

Se revoltă împotriva kitsch-ului şi-i îndeamnă pe meşteri să se îmbrace în straie tradiţionale

Nea Ghiţă este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, forumul naţional al celor mai valoroşi şi reputaţi creatori şi interpreţi de artă populară.

A devenit membru în urmă cu vreo 13 ani, „odată cu Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, regele romilor, Cioabă, şi încă vreo cinci meşteri populari de peste Prut”.

Se revoltă împotriva prezenţei kitsch-ului la târgurile de meşteri populari şi-i îndeamnă pe meşteri să se îmbrace în straie tradiţionale.

A participat la o mulţime de târguri din ţară, dar a fost de două ori şi la Veneţia. „Un italian mi-a luat toată marfa pe care-am expus-o - povesteşte el - în care aveam şi obiecte făcute în urmă cu patruzeci de ani”.

Acasă, la Vorona, este organizatorul unui târg de meşteri care a ajuns la a VIII-a ediţie, manifestare la care participă şi mulţi bucovineni. „Îmi plac bucovinenii - spune Nea Ghiţă - sunt oleacă orgolioşi, dar au şi de ce”.

 

„Eu sunt Vărsător, sunt foarte vorbăreţ, inventiv, sunt mai trăsnit, dar nu sunt fals, sunt sincer şi autentic!”

Nea Ghiţă din Vorona, care este şi rapsod popular (colaborează de mulţi ani cu „Datina”, de la Botoşani), cântă la cobză, cimpoi, caval, tilincă şi tiugă (un instrument de suflat „făcut din dovleac agăţător”).

Cavalul preferat este „o bijuterie” făcută de regretatul artist sucevean Aurel Tudose. „Numai Leonard Zamă mai are unul la fel!”, spune el.

La final, ne atenţionează că este şi „mare zodier” şi a adus la târg câteva pietre-talisman, pentru fiecare zodie în parte.

„Eu sunt Vărsător, sunt foarte vorbăreţ - ca Florin Piersic pe care-l iubesc şi babele - inventiv, sunt mai trăsnit, dar nu sunt fals, sunt sincer şi autentic!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măştile tradiţionale, cavalul şi tiuga lui Nea Ghiţă Ţugui, din Vorona.
 Vizualizări articol: 2875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Măştile tradiţionale, cavalul şi tiuga lui Nea Ghiţă Ţugui, din Vorona5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei