Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iun 2014 - Anul XIX, nr. 124 (5633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Comemorare

De Înălţarea Domnului au fost pomeniţi şi eroii din munţii Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii din Poiana Stampei, împreună cu cei de pe Valea Bârgăului şi din Maramureş, au urcat joi, 29 mai, de Înalţarea Domnului, pe Vârful Gruiul Mare din Munţii Călimani pentru a aduce un omagiu eroilor români. Slujba de pomenire a fost oficiată, la monumental ridicat în cinstea şi amintirea celor 60 de soldaţi români ce au murit aici în Primul Război Mondial, de preoţi şi diaconi din judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, avându-l în frunte pe Preasfinţitul Vasile Someşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Din soborul de preoţi au mai făcut parte părintele protopop Alexandru Vidican şi părintele duhovnic Gavril Hort, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, coordonate de maica stareţă, stavrofora Pamfilia.

Preasfinţitul Vasile Someşanul a spus: „Şi în acest an, de sărbătoarea Înălţării la ceruri a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a cinstirii ostaşilor români căzuţi pe câmpurile de luptă cu vitejia românului care are în adâncul fiinţei sale dragostea de părinţi, dragostea de ţară şi de biserică, am urcat din nou în munţii Călimani, în Vârful Gruiul Mare, unde la sfârşitul Primului Război Mondial au luptat cu vitejie şi au căzut în acest loc 60 de ostaşi. Ei şi-au vărsat sângele lor pentru libertatea şi demnitatea ţării noastre, a neamului nostru, pentru ca noi, cei care ne aflăm în viaţă, să sporim în noi, în familiile noastre, în comunitatea în care trăim, în ţara noastră, dar şi pretutindeni cu demnitatea în care Bunul Dumnezeu ne aşează pe noi oamenii”.

La finalul Sfintei Liturghii, un pluton de militari de la Batalionul 817 Artilerie mixtă “Petru Rareş” a tras salve de foc şi a depus coroane de flori la monumentul eroilor din Vârful Gruiul Mare. S-au mai depus coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Poiana Stampei, din partea mănăstirilor Nicula şi Piatra Fântânele şi a Şcolii Gimnaziale Tureacul Bârgăului.

20 de copii de la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia şi un grup de elevi din Prundu Bârgăului au prezentat un program artistic de cântece patriotice şi poezii închinate eroilor neamului românesc, după care toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă creştină organizată de măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele, ajutate material şi financiar de credincioşii din parohie şi de Primăria Poiana Stampei. La final, cei prezenţi la manifestările de pe Gruiul Mare au urcat pe platoul Călimanilor şi la Vârful Pietrosul.

Primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, ne-a declarat: “Este deja o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua Eroilor, la monumentul celor 60 de militari români căzuţi aici în timpul Primului Război Mondial să se oficieze o slujbă de pomenire. În 1999, Preasfinţitul Vasile Someşanul, împreună cu un grup de credincioşi, a urcat muntele pentru a face o rugăciune şi a aprinde o lumânare pe locul unde au murit soldaţii români. În anul 2005 s-a ridicat aici un monument închinat eroilor tot la iniţiativa Preasfinţiei Sale. Festivităţile de recunoştinţă pentru aceşti eroi care şi-au jertfit viaţa pentru apărarea sfântului pământ românesc ne aduc aici, cu emoţie, în fiecare an. Este o manifestare de suflet şi recunoştinţă faţă de jertfa supremă a eroilor neamului care nu trebuie uitaţi niciodată”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De Înălţarea Domnului au fost pomeniţi şi eroii din munţii Călimani.
 Vizualizări articol: 1410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
De Înălţarea Domnului au fost pomeniţi şi eroii din munţii Călimani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei