Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iun 2014 - Anul XIX, nr. 124 (5633)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Vis îndeplinit

Preotul Mihai Negrea, din „Top 10 Suceveni”, a mai luat în grija sa câteva zeci de copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După ce a preluat fostul sediul al societății de minerit de la Vatra Dornei, „Casa Vladimir”, o clădire lăsată în paragină de peste un deceniu, și a transformat-o în doar câteva luni într-un modern centru social pentru copiii săraci şi după ce mai bine de jumătate de an s-a zbătut să obțină toate autorizațiile necesare, la sfârșitul săptămânii trecute, preotul Mihai Negrea, starețul Mănăstirii „Podu Coşnei”, de la intrarea în comuna Poiana Stampei, a deschis larg porțile centrului pentru aproximativ 50 de copii, cărora le va oferi în fiecare zi câte o masă caldă de prânz, inclusiv în weekend.

Prima masă a fost oferită copiilor, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, sâmbătă, în prezența Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi a mai multor autorități locale şi judeţene, printre care primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, şi președintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, dar şi a unor oameni de afaceri care l-au ajutat pe părintele Negrea să-şi îndeplinească visul de a transforma una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului staţiune, clădire care la începutul anului trecut era într-o avansată stare de degradare, într-o mare casă, a copiilor din Vatra Dornei proveniți din familii dezorganizate ori fără posibilități materiale.

„Urmează în perioada imediat următoare să se întocmească dosarele sociale  ale fiecărui copil cu probleme grave, să-i putem şi caza, școlariza şi hrăni, adică să le dăm tot strictul necesar. În total, spun că vor fi 80 de copii, din care 50 vor servi o masă caldă, iar 30 vor sta permanent în acest centru”, mărturisea sâmbătă preotul Mihai Negrea.

 

„Cu ajutorul prietenilor”

„Casa Vladimir”, care a aparţinut MinBucovina, a fost retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, iar părintele de la Podu Coşnei i-a spus Prea Înaltului Pimen de proiectul său şi în doar câteva luni, în 2013, clădirea a fost transformată total pe interior, imaginile dinaintea restaurării imobilului şi cele de astăzi vorbind de la sine despre implicarea stareţului „mănăstirii de copii”. Aproape toată investiţia, mărturiseşte părintele Negrea, a fost făcută „cu ajutorul prietenilor”.

Iar carismaticul preot nu duce deloc lipsă de prieteni, de la oameni de afaceri, la reprezentanţi ai unor ONG-uri din străinătate, care i-au aflat povestea şi visurile, l-au cunoscut personal şi l-au ajutat cum au putut.

De exemplu, o fundaţie umanitară din Germania, Huetti's Balkanhilfe, a dotat întreaga bucătărie a centrului de copii cu aparatură modernă şi a adus şi scaune, mese, dar şi saltele pentru paturile celor mici.

Directorul unei firme de transport internaţional de mărfuri s-a oferit să-l ajute pe preotul Negrea la amenajarea centrului, iar respectivul a muncit cot la cot cu echipa de muncitori pe care a plătit-o din buzunarul lui pentru renovările făcute la „Casa Vladimir”.

Un alt om de afaceri, din Bistriţa, i-a trimis părintelui o echipă întreagă de specialişti pentru a-l ajuta să obţină toată documentaţia necesară demarării lucrărilor. Iar lista poate continua cu multe alte exemple de oameni care s-au alăturat preotului Mihai Negrea în îndeplinirea visurilor feţei bisericeşti: acelea de a vedea cât mai mulţi copii    fericiţi.

 

„Eu sunt învățat pe drumuri şi cu cerșeala. Nădăjduiesc ca în al 12-lea ceas şi statul să se implice”

Şi totuşi, nu e de ajuns. Greul de acum începe. Să oferi o masă caldă, zilnic, pentru 50 de copii, iar alţi 30 să fie cazați la centru, incluzând aici nu doar masă şi casă, îmbrăcăminte, rechizite, tot ce este necesar pentru creşterea şi educaţia copiilor, dar şi salariile personalului care va avea grijă de micuţi, plata utilităţilor, toate acestea presupun costuri destul de ridicate. Şi totuşi, părintele Negrea este optimist.

„Cum veţi reuşi să asiguraţi toate astea, părinte?”, l-am întrebat. „Cu ajutorul patronilor de firme, oamenilor de suflet şi din cerşit. Şi aşa porecla mea era <Ţiganul>, aşa că eu sunt învățat pe drumuri şi cu cerșeala. Nădăjduiesc ca în al 12-lea ceas şi statul să se implice, nu ştiu în ce măsură, promisiuni sunt, urmează să vedem de săptămâna viitoare. Dar sunt bucuros că am dat drumul. Pentru că mi se spunea: <când vom vedea că ai făcut, venim şi noi>. Ei, am făcut, acuma îi aştept să vină şi ceilalți alături de mine”.

 

Preşedintele CJ Suceava i-a promis sprijin părintelui Negrea 

Prezent la oferirea primei mese calde copiilor de la „Casa Vladimir”, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a declarat că va sprijini acest proiect al preotului Mihai Negrea.

„Acest centru social este un exemplu clar în care biserica face lucruri cu adevărat profunde şi cred că şi Consiliul Judeţean, pentru că deja am început să studiem un mod de parteneriat, poate ajuta, evident şi primăria din Vatra Dornei este obligată să ajute şi ea financiar”,  a explicat Nechifor.

La rândul său, primarul din Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a declarat că de la înfiinţarea centrului de la „Casa Vladimir”, municipalitatea asigură încălzirea imobilului, precum şi apa rece şi apa caldă.

„Dacă dă Dumnezeu şi, după cum am auzit, agenţii economici din zonă au luat subiectul foarte în serios, se vor adăuga mai mulţi copii. Ne dorim chiar, în viitor, să se poate asigura trei mese pe zi, mic dejun, prânz şi cină pentru toţi copiii”, completează primarul Ilie Boncheş.

 

ÎPS Pimen: „Părintele Negrea vine cu cel mai mare capital: cinstea, dragostea față de aceste suflete”

După ce a binecuvântat prima masă oferită copiilor la „Casa Vladimir”, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, cel care, de asemenea, a avut o contribuție importantă în îndeplinirea acestui proiect al părintelui Mihai Negrea, a caracterizat inițiativa starețului Mănăstirii „Podu Coşnei” drept „bună şi sfântă”, înaltul prelat mărturisind că el nu ar fi avut un asemenea curaj la o asemenea provocare, făcând referire, bineînţeles, la cheltuielile necesare acestui proiect şi la resursele ce trebuiesc alocate periodic pentru continuarea acestei iniţiative.

„Părintele Negrea vine cu cel mai mare capital: cinstea, dragostea față de aceste suflete”, le-a spus ÎPS Pimen autorităților şi oamenilor de afaceri prezenți sâmbătă la „Casa Vladimir”, transmițându-le un mesaj despre importanţa chibzuirii resurselor necesare derulării acestui proiect pe o perioadă cât mai îndelungată: „Să spuneţi limpede: aceasta pot să fac eu, atât pot să ajut eu, dar să fie sigur. Să spui, domnule, pot să aduc jumătate de pâine pe săptămână. Atât. Dar să nu promiţi marea cu sarea. De exemplu, Arhiepiscopia va asigura mămăliga. Adică făină de păpuşoi, pentru că am în hambar, mai mult nu pot să fac. Pot din când în când să mai dau un porc, doi, trei... Dar mai trebuie şi celelalte”, a completat ÎPS Pimen.

 

Câştigător al Galei “Top 10 Suceveni”

În cadrul Galei „Top 10 Suceveni” - ediţia a II-a (decembrie 2013), povestea preotului Mihai Negrea care îngrijeşte la mănăstirea sa din Poiana Stampei peste 40 de copii, orfani ori provenind din familii dezorganizate, a adunat cele mai multe voturi din partea spectatorilor.

Din 2006, de când a venit la Mănăstirea „Podu Coşnei”, părintele, ajutat de soţia sa, Iulia Negrea, şi-a dedicat viaţa copiilor năpăstuiți.

A început cu patru fraţi, trei băieţi şi o fată, care locuiau într-o căsuţă sărăcăcioasă, nu departe de mănăstire, şi care veneau zilnic să le dea părintele de mâncare. Mama lor murise înecată, iar tatăl era paralizat, după ce suferise un accident.
De la patru a ajuns la peste 40.
15 dintre copii locuiesc efectiv la mănăstire, iar restul au rămas la casele lor, însă primesc săptămână de săptămână pachete cu alimente, dulciuri, hăinuțe și rechizite.
„Semnul clar al sfârșitului lumii va fi atunci când bătrânii, bolnavii şi copiii nu vor mai avea nici un ajutor din partea nimănui. Atunci, s-a sfârșit lumea”, e de părere preotul de la Podu Coşnei.
Nu are nici barba albă, albă ca a lui Moş Crăciun, nici tenul, glumeşte el, dar zi de zi, le dăruieşte copiilor săi… copilăria.

Reportajul video cu povestea preotului Mihai Negrea, precum şi celelalte materiale video ale cazurilor nominalizate în cadrul Galei „Top 10 Suceveni” pot fi urmărite pe www.top10suceveni.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Mihai Negrea, din „Top 10 Suceveni”, a mai luat în grija sa câteva zeci de copii.
 Vizualizări articol: 7435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Preotul Mihai Negrea, din „Top 10 Suceveni”, a mai luat în grija sa câteva zeci de copii5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei