Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 253 (5460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Filatelie

„Aniversări UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Județul Maramureș”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a pus la dispoziţia colecţionarilor, la magazinele filatelice din Bucureşti şi din ţară, emisiunea de mărci poștale „Aniversări UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Județul Maramureș”.

 

Biserica de lemn din Rogozeste inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Emisiunea aniversară este alcătuită dintr-o marcă poștală și un plic „prima zi”, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de şase timbre și coala de 32 de timbre.

Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, ilustrează Biserica de lemn din Rogoz, punând în valoare acest edificiu de cult, unanim recunoscut și considerat a fi o realizare tehnică și artistică remarcabilă.

Zona istorică a Maramureșului, păstrătoare de prim rang a tradițiilor și istoriei, este cunoscută ca o regiune în care spiritualitatea și trăinicia credinței se regăsesc materializate în numeroase lăcașuri de cult, ridicate cu pricepere și dragoste de meșterii anonimi ai prelucrării și îmbinării lemnului.

Biserica de lemn din Rogoz, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, este inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte șapte biserici de lemn construite între secolele XIV și XVIII (Ieud-Deal, Poienile Izei, Budești-Josani, Bârsana, Surdești, Desești și Plopiș).

 

Originalitatea bisericii este dată de pronaosul poligonal, naosul dreptunghiular şi absida altarului în retragere, poligonală cu şapte laturi

Ctitorită de Grigore Man și soția sa, biserica a fost restaurată în perioada 1960-1961 și s-a remarcat prin simplitate, siluetă și limbaj ornamental, concepție și realizare tehnică, demonstrând astfel, încă o dată, genialitatea meșterilor români.

Originalitatea acestei biserici este dată de pronaosul poligonal, naosul dreptunghiular şi absida altarului în retragere, poligonală cu şapte laturi.

Pictura interioară, realizată în 1785 de pictorii iconari Radu Munteanu şi Nicolae Man, atestă prin inscripţii, în naos şi altar, că biserica a fost ctitorită de Grigore Man şi soţia sa.

Aceasta se mai păstrează doar în naos şi pronaos. Temele picturii sunt din Vechiul şi Noul Testament. În anul 1834, un iconar necunoscut a repictat tavanul pronaosului şi bolta naosului, reuşind să întregească într-o armonioasă alcătuire imaginea de ansamblu a picturii interioare. Restaurările realizate în perioada 1960-1961 au redat bisericii trăinicie prin refacerea fundaţiei şi schimbarea duşumelelor şi acoperişului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Aniversări UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Județul Maramureș”.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Aniversări UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Județul Maramureș”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei