Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 251 (5458)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Descoperiri arheologice

Rezultatele cercetărilor efectuate în situl arheologic Adâncata - Dealul Lipovanului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul dr. Ion Mareş, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic de la Adâncata - Dealul Lipovanului, a întocmit, cu câteva zile în urmă, raportul de diagnostic arheologic care cuprinde rezultatul cercetărilor efectuate în această toamnă, în intervalul 16 septembrie - 10 octombrie.

 

Au fost investigate două locuinţe, a fost descoperit şi cercetat şanţul de fundare al aşezării şi a fost dezvelit un cuptor casnic

Potrivit acestui raport, în situl Adâncata - Dealul Lipovanului, singura aşezare cucuteniană (aspectul Drăguşeni - Jura) investigată până acum în judeţul Suceava (sit în care se fac săpături arheologice din anul 1993), au fost investigate parţial două locuinţe, a fost descoperit şi cercetat şanţul de fundare al aşezării şi a fost dezvelit un cuptor casnic, clasat ca o descoperire unică în cultura Cucuteni A4-A-B1.

Situl arheologic Adâncata - Dealul Lipovanului, amplasat la ieşirea din localitatea Adâncata spre satul Călugăreni, are o suprafaţă de circa 2.000 mp.

Descoperirile din acest sit marchează graniţa arealului de vest de răspândire a culturii Cucuteni (etapa A4-A-B1), aşezarea încadrându-se între anii 3850-3750 î.Hr.

Între cele două locuinţe investigate parţial (care constau dintr-o depunere masivă de chirpic ars provenit de la pereţii prăbuşiţi în urma unui incendiu) există un spaţiu plin cu materiale arheologice (diverse tipuri de vase ceramice, pietre, lame de silex, topoare de piatră, râşniţe, statuete antropomorfe şi zoomorfe).

 

Materialele arheologice descoperite au intrat în colecţiile Muzeului Bucovinei

Descoperirea şi cercetarea şanţului de fundare al aşezării au scos la suprafaţă 38 de statuete antropomorfe fragmentare (sparte ritual), doi idoli conici, trei statuete zoomorfe, precum şi câteva vârfuri de săgeţi şi de suliţă, lame şi aşchii de silex, diverse vase (unele întregibile), un fragment de topor şi de dăltiţă de piatră. Pe fundul şanţului a fost găsit un vas, depus ritual cu gura în jos.

Pe fundul cuptorului de uz casnic (lung de 2 m şi lat de 0,80 m), amplasat la capătul de nord al uneia dintre locuinţele investigate (cuptor cu vatră concavă şi suprafaţa mozaicată de la arderea îndelungată), au fost găsite oase calcinate, iar în jurul bazei cuptorului s-au găsit câteva vase sparte.

Raportul de diagnostic arheologic semnalează şi cercetarea câtorva gropi din care au fost scoase la iveală fragmente ceramice, un vârf de săgeată din os, un vas întregibil, o lamă de silex, o statuetă antropomorfă.

Au fost recoltate probe de sol din şanţul de fundare pentru analize palinologice, antracologice şi sedimentologice, iar materialele arheologice descoperite, care includ şi piese inedite, au intrat în colecţiile Muzeului Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezultatele cercetărilor efectuate în situl arheologic Adâncata - Dealul Lipovanului.
 Vizualizări articol: 1199 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Rezultatele cercetărilor efectuate în situl arheologic Adâncata - Dealul Lipovanului3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei