Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 251 (5458)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea aniversară „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA - 50 de ani”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființarea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, instituție culturală care adăpostește una dintre cele mai vaste expoziții monumentale tradiționale în aer liber din Europa, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune de mărci poștale dedicată acestui muzeu emblematic din orașul Sibiu.

 

Timbrul emisiunii reproduce primul monument reconstruit în acest muzeu: moara de tip roman din Dăbâca, județul Hunedoara

Gândit încă din 1940 de Romulus Vuia, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Muzeul în aer liber s-a concretizat abia în anul 1963, prin inițiativa lui Cornel Irimie, cunoscând mai multe etape de dezvoltare ce au permis instituției să transfere și să reconstruiască ansambluri autentice provenind din toate zonele țării.

Monumentele etnografice cu valoare documentar-istorică sau tehnică găzduite de acest muzeu, care ilustrează meșteșugul popular și evoluția acestuia, prezintă mai multe aspecte ale vieții tradiționale, precum: gospodării țărănești, instalații de tehnică populară, edificii de utilitate publică, complexe de industrii țărănești și edificii religioase etc.

Emisiunea aniversară este alcătuită dintr-o marcă poștală și un plic „prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite minicoala de 4 timbre + 2 viniete și coala de 32 de timbre.

Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 14,50 lei, reproduce primul monument reconstruit în acest muzeu: moara de tip roman (angrenaj de transmisie) și cu admisie inferioară din Dăbâca, județul Hunedoara, datând din anul 1848.

 

Emisiunea de mărci poștale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară

Construcţia este aşezată pe o fundaţie de piatră, are pereţi din bârne de stejar şi acoperişul în patru ape învelit cu şindrilă.

Construcţia prezintă două încăperi: moara propriu-zisă şi camera de locuit. Instalaţia de măcinat este formată dintr-o pereche de pietre de 102 cm diametru, pusă în mişcare de o roată hidraulică cu aripi, acţionată de jetul de apă în partea inferioară.

Mişcarea se transmite prin intermediul unui sistem format din roata măselată şi val (piciorul de cuplaj) dinţate care transformă rotirea axului orizontal, în mişcarea de rotaţie, verticală a axelor pietrelor.

Instalaţia este susţinută de un jug de stejar masiv, format din patru „tălponi”, patru „uşciori” şi „fruntariu”. Pe cei doi „uşciori” din faţă şi pe „fruntariu” se găseşte o sculptură decorativă, datată 1848, precum şi inscripţia cu litere chirilice: „1848 Pătru a Barbului...(indescifrabil) Dumitru a Barbului au făcut moara cu Kostandin”.

Emisiunea de mărci poștale „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA - 50 de ani” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea aniversară „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA - 50 de ani”.
 Vizualizări articol: 813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea aniversară „Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA - 50 de ani”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei