Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 239 (5446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Athleta Christi”

Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi ridicat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un monument care-l înfăţişează pe voievodul Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul sucevean Mircea Dăneasă, va fi ridicat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.

Este vorba de monumentul „Athleta Christi” („Atletul lui Hristos”), proiect care-l preocupă pe Mircea Dăneasă încă din anul 2004, când s-au organizat manifestările dedicate comemorării semimilenare a voievodului Moldovei, cel pe care Nicolae Iorga îl numea „puternicul împărat al românimii”.

 

Monumentul va avea o înălţime de peste 4 metri şi va fi orientat cu faţa către intrarea în sfântul lăcaş

Vineri, o comisie alcătuită din Elvira Romaniuc, directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, Mihaela Bilan, din cadrul Serviciului Urbanism al Primăriei oraşului Gura Humorului, artistul plastic Radu Bercea şi arhitectul Viorel Blănaru, referent de specialitate - coordonatorul compartimentului Monumente istorice şi arheologie din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, au efectuat vizionarea şi recepţia primei etape (la scara 1/4) a monumentului care va fi amplasat în piaţeta catedralei.

Monumentul, care va avea o înălţime de peste 4 metri, va fi orientat cu faţa către intrarea în sfântul lăcaş.

 

„Concluzia noastră este că se poate merge mai departe la etapa următoare, cea a realizării monumentului la scara 1/2”

Monumentul propus de sculptorul Mircea Dăneasă (proiect pe care Monitorul de Suceava l-a prezentat în luna iunie a.c.), intitulat „Athleta Christi” („Atletul lui Hristos”), aşa cum l-a numit Papa Sixt al IV-lea pe voievodul Moldovei căruia-i scria că faptele sale, „săvârşite cu înţelepciune şi vitejie contra turcilor necredincioşi”, i-au făcut numele cunoscut pretutindeni, va fi realizat din fibră de sticlă.

Aşa cum ne-a spus după această primă etapă de vizionare unul dintre membrii comisiei de recepţie, Elvira Romaniuc, „concluzia noastră este că se poate merge mai departe la etapa următoare, cea a realizării monumentului la scara 1/2”.

 

„Cred că este primul monument care-l reprezintă pe Ştefan cel Mare în ipostază de voievod sfânt al neamului”

Mircea Dăneasă, care este şi autorul Monumentului Martirilor şi Eroilor Bucovinei (cunoscut sub numele „Bucovina Înaripată”), care este amplasat în centrul municipiului Suceava, doreşte de mai mulţi ani să realizeze o lucrare monumentală închinată lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Concepţia monumentului mizează pe expresivitatea verticalei, figura voievodului înălţându-se ca un stejar care veghează în faţa Catedralei.

„Cred - spune el - că este primul monument care-l reprezintă pe Ştefan cel Mare în ipostază de voievod sfânt al neamului”.

Totodată „Athleta Christi” presupune o viziune care-i conferă voievodului şi dimensiunea de principe european, apărător al creştinătăţii.

„Mai presus de propriile lui pasiuni - spune Mircea Dăneasă - Ştefan cel Mare era mânat de un mare ideal care l-a ridicat la înălţimea unei excepţii istorice. Această excepţie este invocată de Papa Sixt al IV-lea care l-a numit <Atletul lui Hristos>, titlu cu care n-a fost onorat nici unul din regii sau împăraţii Europei. Valorificarea acestei recunoaşteri este foarte importantă pentru conştiinţa neamului românesc. Tocmai pe această formulă de excepţie se sprijină viziunea monumentală a acestei lucrări”.

 

Termenul final de realizare a lucrării este vara anului 2014

Următoarea etapă (modelajul în lut la scara 1/2) va fi realizată în această iarnă, urmând apoi efectuarea la scara 1/1, cea care va sta la baza executării mulajelor pentru transpunerea lucrării în fibră de sticlă.

Termenul final de realizare a lucrării este vara anului 2014, când se vor împlini 510 ani de la trecerea în veşnicie a voievodului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi ridicat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi ridicat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei