Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 239 (5446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cântece şi dansuri populare

Ansamblurile „Stejărelul” şi „Străjerii”, pe scena Festivalului „Trandafir de la Moldova” de la Iaşi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblurile folclorice „Stejărelul” din Cajvana şi „Străjerii” din Dolheştii Mici au participat la a XLV-a ediţie a Festivalului „Trandafir de la Moldova”, desfăşurat, în perioada 4-5 octombrie, la Iaşi. Artiştii celor două ansambluri au reprezentat cu cinste Suceava, fiind aplaudaţi la scenă deschisă după fiecare cântec sau dans popular interpretat. Publicul a fost impresionat şi de costumele populare din zonele pe care le-au reprezentat cele două ansambluri.

 

Ansambluri din trei ţări

Anul acesta s-au adunat în capitala Moldovei ansambluri din trei țări: România, Republica Moldova şi Ucraina. Pe scena festivalului au evoluat Ansamblul folcloric „Stejărelul” din Cajvana (Suceava), Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici (Suceava), alături de Ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor (Bistriţa-Năsăud), Ansamblul folcloric „Balada” (Botoşani), Ansamblul folcloric „Doina Carpaţilor” (Iaşi), Fanfara de la Chetriş (Iaşi), Ansamblul folcloric „Sârba cu năframă” din Hârlău (Iaşi), Ansamblul folcloric „Stejărelul” din Sticlăria – Scobinţi (Iaşi), Formaţia de fluieraşi din Sticlăria – Scobinţi, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” (Piatra Neamţ), Orchestra „Rapsodia Vasluiului” (Vaslui), Ansamblul folcloric „Brâuleţ” din Culbota – Sîngerei (Republica Moldova), Grupul vocal „Moştenitorii” din Pepeni – Sîngerei (Republica Moldova), Ansamblul folcloric „Oberig” din Cernăuţi (Ucraina), Ansamblul folcloric „Podilski muzyki” din Vinnytsia (Ucraina), Ansamblul folcloric „Z rosy i vody” din Vinnytsia (Ucraina).

 

Dansatori, instrumentişti, interpreţi vocali

Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman ne-a spus că în prima zi de festival, la Palas Mall, au evoluat ansamblurile invitate din Bistriţa-Năsăud, Republica Moldova şi Ucraina. „A doua zi a festivalului a început cu parada costumelor în centrul oraşului, iar mai apoi toţi cei prezenţi s-au îndreptat către Casa de Cultură a Studenţilor, unde a avut loc spectacolul. Pe lângă alţi interpreţi ai cântecului popular, cântăreţul de marcă din spaţiul folcloric bucovinean Călin Brăteanu a însoţit cu talentul său artistic Ansamblul folcloric <Stejărelul>din Cajvana şi Ansamblul folcloric <Străjerii>din Dolheştii Mici, oferind publicului prezent o reprezentaţie deosebită, izvorâtă din aptitudinile sale muzicale, dar şi din prezenţa scenică”, a completat Lidia Loredana Seserman.

Dansatorii Ansamblului „Stejărelul” au fost însoţiţi de orchestra formată din înv. Gheorghe Seserman - vioară, prof. Traian Seserman - tobă, Niculiţă Răstoacă - trompetă, Gabriel Vascovici – clarinet, Călin Brăteanu - cobză. Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana se bucură de aprecieri şi susţinere din partea directorului adjunct al Liceului din Cajvana, Iulian Ciotu, care este şi instructor de dans, a directorului liceului, Nicolae Robu, dar şi a primarului Gheorghe Tomăscu. La finalul festivalului, cele două ansambluri sucevene au primit diplome şi felicitări din partea organizatorilor.

 

Festivalul pune în valoare cultura şi folclorul local şi naţional

Festivalul „Trandafir de la Moldova” a fost organizat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Primăria municipiului Iaşi. Este o manifestare culturală de tradiție, care pune în valoare cultura şi folclorul local şi naţional, inclusă în programul „Sărbătorile Iaşului”.În fiecare an, manifestarea reuneşte în mod tradiţional, la Iaşi, talentaţi artişti şi ansambluri din diverse zone folclorice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblurile „Stejărelul” şi „Străjerii”, pe scena Festivalului „Trandafir de la Moldova” de la Iaşi.
 Vizualizări articol: 1637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ansamblurile „Stejărelul” şi „Străjerii”, pe scena Festivalului „Trandafir de la Moldova” de la Iaşi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei