Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 239 (5446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Eu zic că romii sunt deja integraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se parlamentează mult pe chestia integrării romilor în actualul peisaj european. Mai bine zis, se parlamentează pe seama sumelor pe care ţări ca România sau Franţa le capătă pentru a duce această lucrare la capăt. Dar eu, optimist cum mă cunoaşteţi, cred că romii sunt deja integraţi. Mai integraţi ca mulţi dintre noi.

Manelişti ca adi copciilu’ minune sau florin salam cu muştar au agenda cu lălăieli la nunţi şi botezuri plină pe următorii doi ani. Mai evoluatul ştefan bănică cel mic o are probabil plină pe următorii 50... Pepe ăla, fost cu zăvoranca, nu mai poate de bine. Fernando de la caransebeş, la fel...

Şi romii din sport trăiesc ca-n paradis, ceea ce ne doresc şi nouă. Lucescu şi băietu’ lui stau pe o cracă înfrunzită cu bancnote de 10.000 de dolari, prunea se ocupă cu completarea biletelor pentru casele de pariuri, el fiind oficial angajat la echipa din Iaşi. Nevasta lui reghencamp vinde jucătorii avantajos, ca pe sclavi... Bănel, băiat cuminte, e în Franţa şi-şi face foarte bine treaba...

Mai sunt destule domenii unde romii sunt bine reprezentaţi şi prosperă. Îi amintim pe criticul literar ioan holban, dar şi pe un mason – mentor al „opiniei studenţeşti” - care dictează din culise aranjamentele la nivel de ţară. E de loc din satul Stolniceni-Prăjescu, de unde era şi eroul lui Alecsandri, Vasile Porojan.

„Am întâlnit ţigani fericiţi” e titlul unui film clasic iugoslav din 1967, care a luat şi un premiu la festivalul de la Cannes. „Am întâlnit romi fericiţi” e titlul adaptat la zilele pe care le trăim astăzi. Chiar că am întâlnit romi fericiţi. Şi dumneavoastră, şi eu... Noi toţi am întâlnit.

Mirarea mea rămâne alta. De ce aceşti romi care au dat lovitura în viaţă şi se scaldă în parale nu-şi ajută tovarăşii de etnie? De ce bănică, lucescu, prunea, adi copchilu’ minune, salam cu muştar, reghencamp şi atâţia alţii nu bagă mâna în buzunar pentru a-i ajuta ei pe fraţii romi să se integreze? Ei nu ştiu ce e aia solidaritate?

Mai ales că reprezintă în ochii acestora nişte repere demne de urmat. O spun fără vreun pic de ironie.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eu zic că romii sunt deja integraţi.
 Vizualizări articol: 1528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Eu zic că romii sunt deja integraţi5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei