Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 229 (5436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   32 imagini |   ø fişiere video

Omagiere

Triplă manifestare dedicată scriitorului şi memorialistului Eugen Dimitriu, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Premergător zilei de 1 octombrie, zi în care este sărbătorit unul dintre marii scriitori contemporani ai Fălticeniului, în urbea de pe Şomuz a avut loc o triplă manifestare dedicată vieţii şi activităţii scriitorului, memorialistului, muzeografului care a clădit cu pasiune şi migală aura spiritualităţii fălticenene, Eugen Dimitriu. Inaugurarea reperului „Eugen Dimitriu” la Galeria Oamenilor de Seamă, lansarea celor două volume din „Corespondenţă fălticeneană” şi aniversarea frumoasei vârste de 90 de ani a lui Eugen Dimitriu au constituit răsplata adusă sărbătoritului şi trecutului fălticenean. Caracterul omagial al manifestărilor s-a dorit a fi şi un act reparator pentru nedreptăţile şi greutăţile suportate de Eugen Dimitriu de-a lungul timpului.

Spaţiul de la Galeria Oamenilor de Seamă a fost realizat la iniţiativa societăţii civile, cu sprijinul Primăriei Fălticeni, şi conţine o mică parte din cărţile publicate de Eugen Dimitriu, copii după documente şi fotografii aparţinând acestuia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa a numeroşi oameni de cultură din Fălticeni şi a invitaţilor din Suceava şi Iaşi.

„Eugen Dimitriu a fost un ferment necesar la începuturile naşterii Galeriei Oamenilor de Seamă. Eugen Dimitriu a fost factorul coagulant, a fost impulsul care l-a dat în numeroasele întruniri care aveau loc în casa parohială a părintelui Leonida Gavrilescu de la Biserica <Adormirea Maicii Domnului>, unde se urzea deschiderea acestui muzeu. Diligeneţele dumnealor au dat roade şi, în 1972, acest aşezământ a fost deschis”, a spus scriitorul Grigore Ilisei.

  

“Un veritabil cronicar al trecutului fălticenean”

“Un veritabil cronicar al trecutului fălticenean”- astfel l-a descrisprofesorul Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului „Ion Irimescu”, pe Eugen Dimitriu, cel care a strâns şi a salvat documente, scrisori, cărţi, fotografii care ne vorbesc despre oameni şi timpuri trecute.

O astfel de restituire a urbei de pe Şomuz sunt şi cele două volume de „Corespondenţă fălticeneană” tipărite cu sprijinul financiar al Societăţii Franceze a Prietenilor lui Ion Irimescu (SOFAII), sub îngrijirea dr. Camelia Botez (Franţa), şi care au fost lansate luni la Fălticeni. Cartea ne oferă posibilitatea de a cunoaşte aria investigaţiilor de câteva decenii a lui Eugen Dimitriu, şi în urma cărora a adunat un impresionant volum de informaţii şi documente prin corespondenţa purtată.

Prof. univ. dr. Brânduşa Steiciuc a „dăltuit” portretul autorului, precizând că acest nonagenar dăruieşte cu modestia binecunoscută propria corespondenţă din perioada anilor 1960-2010, un dar care îşi descoperă esenţa şi valorile în trepte, pe parcursul lecturii celor două volume de scrisori de la şi către Eugen Dimitriu. Tot Brânduşa Steiciuc a dat citire mesajului dr. Camelia Botez, cea care s-a preocupat de găsirea fondurilor pentru tipărirea cărţii.

La ceas aniversar Eugen Dimitriu i-a avut alături la Fălticeni pe o parte dintre colaboratorii domniei sale în munca titanică de a rescrie trecutul. Dintre aceştia o parte au luat cuvântul, scriitorul Grigore Ilisei, distinsa profesoară Gafencu Mioara, inginerul Ovidiu Mustaţă, scriitorul Alexa Paşcu, dr. Vasile V. Popa, prof. univ. Dan Dascălu, Carmen Veronica Steiciuc, ing. Lăcrămioara Grigoriu. 

 

Diploma de excelenţă din partea Asociaţiei Fălticeni Cultural

Preotul Liviu Mihăilă a oferit din partea Asociaţiei Fălticeni Cultural Diploma de excelenţă „Mai fericit este de a da decât a lua”, invitându-l pe Eugen Dimitriu să participe anul viitor la Ziua Culturii Fălticenene de la Bucureşti alături de trupa de teatru „Birlic”, corala „Leon Băncilă” şi alţi oameni de cultură din urbea de pe Şomuz. Manifestările vor avea loc la Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara şi Cercul Militar Naţional.

 

Din partea Primăriei Fălticeni, Diploma „Meritul Fălticenean – In Honorem” şi un tort aniversar

Primarul Cătălin Coman i-a urat lui Eugen Dimitriu mulţi ani cu sănătate şi să revină cât mai des la Fălticeni pentru că aici este acasă. „Domnul Dimitriu mi-a spus în cinci minute lucruri la care trebuie să reflect câteva luni. Idei bune, idei de viitor, idei pe care cred că împreună ne vom strădui să le punem în practică”, a precizat Cătălin Coman.

Edilul fălticenean a avut şi două surprize pentru Eugen Dimitriu, acordarea Diplomei „Meritul Fălticenean – In Honorem” şi un tort aniversar.

 

„Nu mă pot desprinde de Fălticeni”

La rândul său, Eugen Dimitriu a mulţumit celor care se simt fii ai locului pentru atenţia acordată. „Eu nu ştiu cum se întâmplă, că nu mă pot desprinde de Fălticeni. Probabil în ceruri am să vorbesc cu colocatarii mei tot despre Fălticeni şi despre întâmplările de aici, de la iaz, de la meciurile de fotbal, despre profesorii pe care i-am copiat la teze. Antevorbitorii mei s-au completat în mod fericit. Am să vorbesc mai puţin pentru că s-a prezentat aproape complet ce voiam să spun. Promit că în alte seri voi expune pe larg ce am de spus gândindu-mă că am făcut de mult promisiunea că cei care fac imprudenţa să-mi ceară să vorbesc despre Fălticeni trebuie să vină la Galerie sau în alte locuri bine alese pentru a vorbi. Să vină cu trăistuţa cu mâncare pe trei zile şi pe trei nopţi ca să mă asculte”, a spus Eugen Dimitriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Triplă manifestare dedicată scriitorului şi memorialistului Eugen Dimitriu, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Triplă manifestare dedicată scriitorului şi memorialistului Eugen Dimitriu, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei