Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 211 (5418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Festival de teatru

Maraton cultural la Fălticeni, cu trei spectacole şi un film într-o singură seară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a doua zi din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru  Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a început cu un workshop realizat împreună cu profesorii şi studenţii de la UNATC la sala de sport a Colegiului Agricol „Vasile Lovinescu”. În cadrul acestuia, concurenţii au avut ocazia să cunoască anumite tehnici şi să participe la activităţi specifice vieţii de scenă.

„Avem întâlniri cu elevii care participă în concurs, care vin şi ne arată o piesă de teatru în 50 de minute. Astfel putem să le spunem ce a fost bine, ce nu e bine, putem afla care sunt gândurile lor şi cum percep ei teatrul şi în cadrul unui dialog deschis. Poate nu toţi vor să se facă actori sau regizori sau scenografi, dar un astfel de festival este un mare câştig, pentru că el te dezvoltă uman altfel. Îţi dă o cu totul altă înţelegere asupra vieţii, asupra oamenilor. Oamenii care încep să se adune în jurul unui festival de teatru cu siguranţă se comportă altfel decât oamenii care nu au tangenţă cu teatrul. Acesta este marele câştig. Emoţional îţi dă foarte mult, te modelează. O întâlnire a acestor copii şi tineri cu nişte oameni de teatru, care vorbesc pe limba ta, poate fi determinantă în devenirea ta umană”, ne-a spus actriţa Medeea Marinescu.

Al doilea workshop a fost programat pentru ora 15,30, iar seara au avut loc două spectacole de teatru, „Jurnalul unui nebun” (Regia: Ion Sapdaru), cu Trupa de Teatru Studenţesc „Ateneu” din Iaşi, de la ora 17,00, şi spectacolul „Încă o piesă fără titlu” al studenţilor de la UNATC (Coregraf: Lorette Enache), de la ora 19,00. De la ora 20,00 a fost prezentat spectacolul One woman show: “Edith Piaf”, cu Anca Lăcusteanu, iar în cadrul Cinematecii de noapte a fost difuzat filmul “Minte-mă frumos”.

 

Manuel şi Camila, personajele din „Fă-mi loc”, interpretate cu mare succes de Medeea Marinescu şi Marius Manole

Luni seara, Medeea Marinescu şi Marius Manole au ridicat sala în picioare după ce au jucat piesa „Fă-mi loc”. Cei doi mari actori ai Teatrului Naţional Bucureşti au fost aplaudaţi la scenă deschisă pentru felul în care au interpretat rolul lui Manuel şi al Camilei din povestea de dragoste înfiripată în timpul unei călătorii cu trenul, iar replicile hazlii din timpul spectacolului s-au bucurat de reacţia publicului fălticenean, care s-a dovedit şi de această dată un mare iubitor de teatru.

“Când am făcut acest spectacol am vrut să demonstrăm că se pot face spectacole de comedie romantică de bună calitate, fără să-ţi bagi degetele în nas, fără să fii vulgar, fără să trebuiască să faci cine ştie ce măscări, să spui prostii, să înjuri ca lumea să râdă, să fie fascinată, să se bucure. Ne-am ferit de farse pentru că am vrut să facem totul curat, adică să nu facem nici un fel de cioacă, cum spunem noi în teatru. Spectacolul nu e un Shakespeare, e un  text care stă pe muchie, care poate să cadă foarte uşor. Am vrut să fie ca şi cum am juca o dramă, fără poante şi glumiţe”, a caracterizat Marius Manole piesa „Fă-mi loc”. 

 

„Un festival de teatru civilizează şi modelează oamenii”

După spectacol a avut loc o “Întâlnire de suflet” a celor doi actori cu publicul, ocazie cu care cei prezenţi au făcut cunoştinţă cu poveşti adevărate trăite de aceştia,  iar esenţa discuţiilor purtate a fost aceea că un festival de teatru civilizează oamenii şi-i modelează emoţional. „Astfel de activităţi culturale se dovedesc a fi bune, dacă sunt gândite pe termen lung”, au spus cei doi actori şi au dat ca exemplu festivalul de teatru „Ideo Ideis” de la Alexandria, ale cărui baze au fost puse de tineri care au dorit să aibă o astfel de manifestare într-un oraş în care nici măcar nu exista o sală de spectacole.

 

Introducerea, ca disciplină, a educaţiei teatrale în liceu

Tot în cadrul întâlnirii de luni seara, actorul Marius Manole a anunţat că va susţine public o petiţie care va fi înaintată de participanţii la festival Ministerului Culturii şi Ministerului Educaţiei, prin care se cere ca cele două ministere să includă în programa şcolară de liceu educaţia  teatrală, ca disciplină de studiu.

“Nu este o glumă, trebuie să facem o petiţie din partea acestui festival pe care să o semnăm toţi care suntem în sala aceasta, să o semneze şcolile, pentru ca apoi să o trimitem la minister din partea Festivalului de Teatru de la Fălticeni. Putem avea succes sau nu, dar este un pas”, a precizat Marius Manole.

Publicul fălticenean a avut ocazia aşadar să-i cunoască pe Medeea Marinescu şi pe Marius Manole şi în afara spectacolului, când aceştia au povestit cum au ajuns pe scenă, cum trebuie să joace onest rolul un actor, dar au aflat şi poveştile unor oameni care au iubit teatrul şi au ajuns pe marile scene ale lumii, în America, în Anglia, graţie sfatului dat de un om de teatru. 

Dacă Marius Manole a vrut iniţial să se facă fotograf, dar înscrierea la cercul de teatru de la Palatul Copiilor din Iaşi i-a pus în valoare talentul şi l-a determinat să facă teatru, Medeea Marinescu a avut de ales între muzică, fiind şefă de promoţie a Liceului de muzică “George Enescu” şi film, la 18 ani având deja câteva roluri importante în filme româneşti.  „Pentru a reuşi să devii un actor bun, un actor cunoscut, trebuie să ai credinţă şi încredere în ceea ce faci. Mai mult decât siguranţa în ceea ce faci contează dorinţa de face. Dacă tu ai dorinţa adevărată de a face o să găseşti şi putinţa de a face”, a concluzionat Medeea Marinescu.

 

A treia zi de festival, prima zi de concurs

Pentru astăzi, o parte dintre participanţii la festival vor fi prezenţi la un nou workshop împreună cu profesorii şi studenţii de la UNATC, în timp ce concurenţii de la recitare, Secţiunea poezie / monolog vor intra în concurs. Concursul pentru grupa 7-14 ani va începe la ora 9,00, iar cel rezervat concurenţilor din grupa 15-25 ani va începe la ora 15,00.

De la ora 18,00,  Teatrul Casei de Cultură Călăraşi va prezenta piesa „Variaţiuni enigmatice”, urmând ca de la ora 20,00, trupa de teatru „Birlic” să prezinte spectacolul „Al cincilea anotimp”. În cadrul cinematecii de noapte, de la ora 22.30 va fi prezentat Filmul “Orient Express”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maraton cultural la Fălticeni, cu trei spectacole şi un film într-o singură seară.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Maraton cultural la Fălticeni, cu trei spectacole şi un film într-o singură seară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei