Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 210 (5417)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

UN VĂTAF

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe fațada hotelului în care locuiesc la Chișinău scrie cu litere de un metru „De vânzare”. Televizorul n-are antenă. Lampa de pe noptieră n-ajunge la priză. Nu-s pahare. Nu-i săpun. Nu-s prosoape. Cu ingenuitate, recepționera explică: „cereți și vi se va da”. Îmi aduce o antenă de cameră cu amplificator. Defect, așa că am izbutit să prind doar un post puricos în rusește.

 Cu rusa învățată în școală (profesor, la Suceava, tatăl Tamarei Buciuceanu) și cu stagiul din 1991-1992 la politicalele chișinăuene și la războiul de la Nistru, mai că mă descurc. Vorbește Rogozin, vicepremierul rus în vizită la Chișinău. Imagine proastă, sunet acceptabil. Totuși, nu  înțeleg. Nu mai  înțeleg. Imposibil ca un om de stat să utilizeze astfel de limbaj birjăresc – oi fi uitat rusa de tot? Nu, ăsta-i adevărul gol-goluț: Rogozin se adresează moldovenilor ca un vătaf și amenință ca pe vremea tătucului Stalin: dacă visează la Uniunea Europeană (și nu aderă la cea Euro-asiatică), Chișinăul va îngheța de frig la iarnă: Rusia închide robinetul gazului. Și de va semna orice pre-acord cu UE, RepublicaMoldova se va afla însituația „locomotivei care, la prima curbă, pierde ultimul vagon” – Transnistria, adică. Nu-i nici o noutate că asta-i conduita politică a Moscovei, dar în toată lumea încă funcționează un cod al uzanțelor diplomatice: nici un om de stat nu izbește cu toroipanul gazdele în creștetul capului chiar dacă  flutură ultimatumuri, ca în 1940. Barem se încearcă păstrarea aparențelor unei civilități de conveniență. Ți-ai găsit! Rogozin reprezintă marea Rusie și n-are de ce să umble cu mănuși: cei mici să ia poziție de drepți și să urmeze milimetric indicațiile dirijorului fanfarei ce cântă „Katiușa”! Mi-am zis că vice-premierul rus a adăstat prea mult în preajma vreunei carafe, câtă vreme  a lipsit doar populara înjurătură cu „tvoi mati!” A doua zi, emisarul Moscovei s-a refugiat, firește, la Tiraspol. Mi-am cumpărat prelungitor, prind, acum, și postul din capitala „Republicii Prednistrovie”, unde, în 1992, am avut fericitul prilej să fiu arestat în calitate de „spion român”.

Aflu că Rogozin nu-i un lumpen-politician ridicat din breasla edecarilor de pe Volga, ci… doctor în filosofie (!!) calitate în care  a și ținut un curs la Universitatea din Tiraspol, răsplătit cu titlul de „profesor de onoare” (echivalentul tiraspolean al celui de Doctor Honoris Causa).  La televizor, combate mai abitir decât la Chișinău, adresându-se, desigur, tot președintelui Timofti: „Parafarea și semnarea Acordului de Asociere cu UE vă dă, de fapt, dreptul de a vă afla în predbannik (n.n.: antreul băii rusești). Asta nu înseamnă în nici un caz că veți fi lăsați să intrați în saună și să vă încălziți. Doar veți pregăti papucii pentru cei care au dreptul să facă baie de aburi, îi veți înveli cu plapuma flaușată ; cel mult veți avea dreptul să faceți parte dintre servitorii UE”. Limbaj de doctor în filozofie!

 N-o fi având dreptul Republica Moldova, stat suveran, să semneze ce acorduri dorește și cu cine crede de cuviință? Nu-l are, câtă vreme Basarabia se află în ceea ce Moscova consideră a fi zona ei de influență! Rogozin știe că amenințarea cu tăierea gazului ține cât ține: darea în folosință a gazoductului Iași-Ungheni (ehei, de când trebuia făcut!) va lipsi Rusia de principalul atu, obligând-o să recurgă la alt gen de presiuni. Și ca să nu existe urmă de îndoială, intră prompt în joc mai vechea amenințare cu embargoul asupra exportului de vinuri moldave (deosebit de important în constituirea capitolului „venituri” din Bugetul Chișinăului). 

Imediat, serviciul sanitar rus cu imposibila titulatură „Rospotrebdnadvzor”, care se sesizează exact atunci când trebuie (mai știm noi cazuri…): vinurile moldovene nu-s tocmai curate, s-a găsit o tranșă cu hibe chimice, așa că se poate repeta situația din 2006, când importul a fost complet blocat. Călcâiul lui Achile rămânând, bineînțeles, amenințarea militară, câtă vreme oștenii moscoviți sunt în continuare cartiruiți la Tiraspol, în pofida unanimei dezavuări internaționale. Într-un discurs rostit la cel de al doilea Congres Mondial al Eminescologilor, acad. Mihai Cimpoi a dat asigurări că, poate, moldovenii „vor îngheța de frig, dar nicidecum de frică.” Oricum, în preajma iernii, situația Chișinăului nu-i deloc roză. Barometrul presiunilor l-a constituit vizita vătafului Rogozin. Vătaf pe moșia altuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UN VĂTAF.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
UN VĂTAF5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei