Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 146 (5353)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Un poet al culorii

David Croitor: „Anotimpuri interioare” pe simeze bihorene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urmărind prezenţa pe simeze a artiştilor plastici bucovineni, aflăm că pictorul dornean David Croitor a expus, recent, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea.

 

Poezia spaţiului bucovinean

David Croitor, un nostalgic poet al culorii, despre care criticul de artă Valentin Ciucă spune că are calitatea de a „compune suprafaţa cu rigoarea unui geometru”, uzând de o paletă cromatică în care tonurile intermediare constituie „o pledoarie pentru subtilitatea şoaptei”, primeşte numeroase invitaţii de a expune în afara judeţului, ba chiar dincolo de frontieră, în locuri la care mulţi artişti suceveni nici nu îndrăznesc să viseze.

Anul trecut, an în care artistul a fost onorant de Consiliul Judeţean Suceava cu Premiul „Pictorul Anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, a primit invitaţia de a expune în Danemarca (la Liza’s Gallery, din centrul oraşului danez Stege, din insula Mon), unde vizitatorii, care şi-au scris impresiile în caietul galeriei, l-au numit, pentru cromatica vie şi optimistă a lucrărilor, „Van Gogh de România”.

Pentru David Croitor, aşa cum scrie Valentin Ciucă, „poezia spaţiului bucovinean, inefabilul anotimpurilor în rotirea lor miraculoasă, arhitectura caselor risipite pe Obcine, oamenii care animă locurile au devenit motive de reflecţie şi emoţie, dar şi de exprimare plastică”.

 

O călătorie spre locuri în care poezia există în stare latentă

„Anotimpuri interioare”, genericul expoziţiei etalate de David Croitor pe simeze bihorene, în urbea de pe Crişul Repede, este şi titlul catalogului tipărit în urmă cu câţiva ani, cu textul de prezentare semnat de criticul de artă Valentin Ciucă.

Cele 30 de lucrări în ulei pe pânză, prezentate în galeria orădeană, alcătuiesc împreună un parcurs vizual care, aşa cum spune David Croitor, „invită la o incursiune în trecut, o aventură imaginară, o călătorie spre locuri în care poezia există în stare latentă, ascunsă de ochii trecătorului obişnuit”.

Deschisă de artistul plastic Radu Tîrnovean (care este şi administratorul galeriei de pe pietonalul orădean), expoziţia a fost prezentată de conf. dr. Ramona Novicov.

David Croitor a apropiat prin acest gest expoziţional Bucovina de vechea regiune istorică Crişana, zone care au în comun multiple experienţe multietnice şi multiculturale. Dar David Croitor are încă multe lucruri de oferit aici, acasă, şi dacă în Bihor a expus la invitaţia Filialei Oradea a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, nu văd de ce Filiala Suceava nu l-ar putea invita să expună în Galeria de Artă „Ion Irimescu”. Pentru că David Croitor, chiar dacă nu face parte din lumea plasticienilor „cu blazon” (adică profesionişti, cum se autointitulează membrii UAP), nu este un „pictor de duminică”, ci un artist care s-a dedicat exclusiv picturii. David Croitor, aşa cum remarcă avizat Valentin Ciucă, „trăieşte în lumina artei şi a bucuriei de a se dărui prin pictură celorlalţi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului David Croitor: „Anotimpuri interioare” pe simeze bihorene.
 Vizualizări articol: 1225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
David Croitor: „Anotimpuri interioare” pe simeze bihorene5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei