Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 96 (5303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

„Oameni, locuri, obiceiuri”

Expoziţie de port popular, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane şi împletituri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Ieri, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a fost vernisată expoziţia „Oameni, locuri, obiceiuri”. Evenimentul este dedicat apropiatelor Sărbători Pascale, vizitatorii putând admira, până pe 8 mai, costume populare din zona Mălini, ouă încondeiate, obiecte sculptate în lemn şi icoane vechi din colecţii private.

Dana Tofan, şefa Serviciului Cultură Muzee, a precizat: “Expoziţia <Oameni, locuri, obiceiuri> marchează Paştele, sărbătoarea sărbătorilor. Port popular, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane vechi, desene fac obiectul expoziţiei de anul acesta. Deoarece zona etnografică rămâne adesea într-un cvasi-anonimat, iar faptele de cultură populară sunt consemnate sporadic, ne-am gândit să supunem atenţiei dumneavoastră o gamă variată de ţesături şi broderii din zona Măliniului. Toate aceste mărturii care s-au păstrat de-a lungul timpului sunt adevărate documente ale originii şi continuităţii românilor pe pământul vechii Dacii”.

În cuvântul său, muzeografa Dana Tofan s-a referit şi la arta cusutului şi a ţesăturilor, caracteristicile, cromatica, ornamentarea şi elementele costumului popular românesc, o valoare a culturii naţionale de o mare bogăţie spirituală. A fost prezentată şi simbolistica oului încondeiat, „oul de Paşte, fiind un simbol al creştinismului, întrebuinţat de toate popoarele creştine”.

Folcloristul fălticenean Artur Gorovei a fost adus în atenţia celor prezenţi prin intermediul cărţii “Ouăle de Paşti”, din 1937. Artur Gorovei a fost primul din Europa care a cercetat obiceiul încondeierii ouălor la toate popoarele şi a făcut prima clasificare a motivelor desenate pe ouă în 1908.

La finalul manifestării, organizatorii au pregătit şi un moment artistic, cu sprijinul şcolilor gimnaziale fălticenene „Alexandru Ioan Cuza” şi „Ioan Ciurea”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de port popular, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane şi împletituri.
 Vizualizări articol: 1084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie de port popular, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane şi împletituri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei