Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2012 - Anul XVII, nr. 243 (5148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

Expoziţia „Tapiseria sau povestea ţesută”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul spaţiu al City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, a fost inaugurat  săptămâna trecută prin deschiderea expoziţiei cu genericul „Tapiseria sau povestea ţesută”.

 

29 de tapiserii, din care 13 fac parte din colecţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani

„Cel mai frumos spaţiu de expunere pe care-l are Suceava”, aşa cum a remarcat la deschidere Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, etalează pe simeze, într-o desfăşurare vizuală impresionantă, un număr de 29 de tapiserii (între care câteva piese monumentale), din care 13 fac parte din colecţia de artă a Muzeului Judeţean Botoşani. Lucrări realizate de artişti tapiseri cu renume (Elena Pană, Maria Mihalache Blendea, Mimi Podeanu, Dimitrie Grigoraş, Georgeta Crăciun, Viorica Iacob, Gabriela Stoichiţă, Geta Brătescu, Vasile Dobrian, Cela Neamţu, Dan Teodor, Mariana Ionescu, Lucia Puşcaşu), precum şi o serie de „elemente din bucătăria tapiseriei” (proiecte, cartele de culori, cartoane de tapiserie).

 

„Arta oferă cel mai eficient tratament pentru maladiile spiritului”

Expoziţia, care a fost deschisă mai întâi la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” din municipiul Botoşani, a venit însoţită de directoarea muzeului botoşănean, Lucia Pârvan, şi de câţiva conservatori care se îngrijesc de piesele aflate în colecţia muzeului.

Prezent la botezul noului spaţiu expoziţional sucevean, criticul de artă Valentin Ciucă a subliniat că atât Botoşaniul cât şi Suceava, care se află într-un areal de înaltă spiritualitate moldavă, dispun de spaţii de expunere minunate, care trebuie să găzduiască expoziţii pe măsură.

Accentuând faptul că „arta oferă cel mai eficient tratament pentru maladiile spiritului”, Valentin Ciucă a făcut o serie de aprecieri la adresa lucrărilor etalate, adăugând (cu referire la creatori) că „cine nu lasă semne, cu siguranţă, se va pierde în neant”.

 

Lucrări realizate de nume mari ale tapiseriei româneşti, între anii 1965 - 1989

Lucia Puşcaşu, care a mulţumit colectivului de muzeografi şi conservatori botoşăneni, dar şi tinerilor săi învăţăcei care s-au implicat în panotarea şi aranjarea expoziţiei (Ana Luiza Ilie, Anca Maierean, Dumitru Olărean), a precizat că lucrările expuse, realizate de mari nume ale tapiseriei româneşti, au fost executate între anii 1965 - 1989. Şi dacă Valentin Ciucă, impresionat de spaţiul de expunere şi de calitatea lucrărilor, a spus că a avut impresia că a intrat în Sala Dalles, deputata prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mărturisit discret că ambientul creat de aceste tapiserii monumentale au purtat-o cu gândul la Muzeul Cluny, care are în patrimoniu faimoasa colecţie de artă şi meşteşuguri medievale (sculpturi, vitralii, mobilier, orfevrărie, tapiserii, miniaturi...) cu superbul ansamblu de şase tapiserii de secol XV „Doamna cu licorna”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Tapiseria sau povestea ţesută”.
 Vizualizări articol: 987 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţia „Tapiseria sau povestea ţesută”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei