Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 oct 2012 - Anul XVII, nr. 243 (5148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Influenţă la nivel înalt

Nechita şi Fenechiu, gata să „fure” Sucevei 8,7 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel puţin 8,7 milioane de euro, care în final ar putea însemna de două ori mai mult, adică în jur de 18 milioane de euro, sunt aproape de a fi redirecţionaţi dinspre Suceava spre Iaşi. „Furtul” este posibil ca urmare a influenţei pe care liderii PSD şi PNL Iaşi, Gheorghe Nechita şi Relu Fenechiu, o au la nivel central, aceştia reuşind să-i determine pe reprezentanţii Guvernului şi ai Ministerului Transporturilor să accepte Iaşiul într-o competiţie la care pierduse startul şi nu mai avea cum să recupereze decalajul creat. Este vorba de staţia intermodală de la Dărmăneşti, care are toate şansele să nu se mai construiască, banii pentru investiţia de la Suceava urmând să fie trimişi pentru un proiect similar la Iaşi.

Banii pentru acest tip de proiecte urmează să fie alocaţi în baza Programului Operaţional Sectorial Transporturi, iar într-o primă fază au fost cuprinse şase locaţii în care urmau să fie construite staţii intermodale. Este vorba de Timişoara, Braşov, Constanţa Port, Bucureşti, Olteniţa/Giurgiu şi Suceava. Cel puţin aşa prevedea Ordinul ministrului Transporturilor nr. 457/2011. Numai că, la scurt timp după ce amicii lui Gheorghe Nechita şi Relu Fenechiu au ajuns la Bucureşti în structurile de conducere ale Guvernului şi ministerelor, s-a produs şi schimbarea. Pe 30 august 2012 este emis Ordinul 1358 al noului ministru al Transporturilor, în care este introdus un nou punct. Acesta are următorul cuprins: „Zona Iaşi, amplasată rutier şi feroviar pe reţeaua centrală TEN-T; conectare la viitoarea autostradă Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni; beneficiază de existenţa infrastructurii de transport pe cale ferată largă, facilitându-se astfel legătura feroviară cu Republica Moldova, Ucraina şi Rusia”.

Mai mult, în acest Ordin 1358 Suceava nu este prinsă cu un cost estimativ al lucrărilor. Şi asta în condiţiile în care este depus la Ministerul Transporturilor încă de pe 15 decembrie 2011. Iar dacă cei de la Bucureşti nu au aflat valoarea proiectului, „Monitorul de Suceava” le poate transmite că se ridică la 8,7 milioane de euro. Şi asta după ce a fost întors de câteva ori de la Bucureşti şi s-au mai tăiat o serie de cheltuieli, suma iniţială a investiţiei fiind estimată la 18 milioane de euro.

Toate aceste manevre dau serios de gândit asupra viitorului staţiei intermodale de la Dărmăneşti, dar şi a modului în care sunt privite lucrurile de anumiţi politicieni cu funcţii de răspundere în judeţ, dar şi de parlamentarii care ar trebui să ne reprezinte la Bucureşti.

 

Staţia intermodală de la Dărmăneşti ne-ar scăpa de traficul greu de pe străzi şi ar resuscita şi transportul feroviar

Pentru construcţia staţiei intermodale s-au luat în calcul iniţial trei locaţii. Este vorba de Staţia CF Dorneşti, Halta Văratec şi Halta Dărmăneşti. Din diferite motive de ordin tehnic, primele două locaţii au picat. A rămas în picioare doar varianta Dărmăneşti, primăria de aici având disponibilă o suprafaţă de teren de minim 20 de hectare pentru a realiza întreaga lucrare. În aceste condiţii, s-a realizat o asociere între Primăria Dărmăneşti, Consiliul Judeţean Suceava şi CFR, iar finalitatea urma să însemne staţia intermodală. Aceasta ar trebui să fie amplasată la aproximativ 5 km de Halta Dărmăneşti, în apropierea râului Suceava. Cuprindea în prima fază patru linii de transport CFR, parcare pentru tiruri, spaţii de depozitare, benzinărie, minihotel, spaţii de alimentaţie publică, precum şi sisteme de încărcare şi descărcare din vagoane şi tiruri, dar şi un punct vamal.

Pentru că celor de la CFR li s-a părut că sunt costuri prea mari, proiectul a fost refăcut, iar o parte din obiective au dispărut, respectiv spaţiile de depozitare, minihotelul, dar şi trei dintre cele patru macarale care urmau să fie achiziţionate pentru bunul mers al activităţii. Aşa se face că valoarea proiectului a scăzut de la 18 la 8,7 milioane de euro. Au rămas totuşi foarte mulţi bani care urmau să fie investiţi, plus locurile de muncă de acolo, în jur de 400, după estimări.

Pe lângă aceste avantaje, şoselele judeţului Suceava ar fi degrevate de traficul greu. Tot ceea ce venea din Ucraina, şi este vorba de tiruri din Rusia, Belarus, Ucraina sau Polonia, era preluat şi dus pe calea ferată spre Bucureşti, Giurgiu sau Constanţa. Automat, această preluare a mărfurilor cu trenurile ar fi dus la resuscitarea bolnavului numit CFR Marfă şi eventual creşterea numărului de salariaţi din domeniul feroviar.

 

S-au cheltuit deja 50.000 de lei pentru acest proiect

Pentru a depune în timp util acest proiect, reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au dus o adevărată luptă contracronometru. Ajustat şi reajustat de mai multe ori, proiectul a fost realizat de o firmă din Oradea care gestionează o staţie intermodală particulară şi care cunoaşte cu ce se mănâncă această activitate. Chiar şi la cost redus, Consiliul Judeţean Suceava a scos din buget aproape 50.000 de lei pentru realizarea acestui proiect, deşi în mod normal ar fi avut de plată de aproape patru ori mai mult.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nechita şi Fenechiu, gata să „fure” Sucevei 8,7 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 5385 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 22 voturi
Nechita şi Fenechiu, gata să „fure” Sucevei 8,7 milioane de euro3.8522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa am votat ....asa avem trimis de
(17 oct 2012, 11:31:46
Nu le-a placut sucevenilor ce a facut Flutur pentru judet, nu le-a placut cati bani a adus si pentru centura si pentru aeroport si inclusiv a tras sforile pt acea statie de la Darmanesti. Las ca o sa le placa acum cand o sa ne ia Iasul fondurile si noi o sa ramanem doar cu lucrari incepute si neterminate. Si pun pariu ca dupa parlamentare o sa fie si mai crunta situatia.....dar asta e perceptia sucevenilor . Nu se gandesc la investitii in infrastructura care ar fi putut atrage si alte investitii private, mai ales din strainatate, ei se gandesc ca le-o taiat 2 lei din pensie. Las ca trec si parlamentarele astea si sa vedeti ce taieri o sa fie nevoiti sa faca copilotu' si cu cacarau.
1.1  RE: Asa am votat ....asa avem trimis de
(17 oct 2012, 12:15:53
bravo asa este jigodiile usl ne/au distrus si ne distrug..
1.2  RE: Asa am votat ....asa avem trimis de
(17 oct 2012, 15:09:26
Normal ar fi sa nu mai votam USL-ul pentru ca si-au batut joc de Suceava!

De ce au facut asta, nu s-a gindit Ponta si Antonescu ca vom afla !? Dl NIchifor sa le spuna sa dea banii nostri inapoi, Altfel nu-i mai votam!

Deci centura Sucevei si Aeroportul Salcea, au ramas doar o amintire...
Proiectul, cu implicatiile lui, pentru Aeroportul Salcea a fost preluat fara rusine de Iasi. Exact suma alocata 40mii de euro, lungimea pistei 2400m, etc.(sursa Digi 24). Ei exulta, in detrimentul nostru si se lauda ca au avut un lobbi puternic!
Intrebare: Cum au reusit ei, si noi Suceava, NU!? Asta inseamana ca ai nostri conducatori sunt oameni marunti, dar infatuati si nu au spiritul de patriotism local. La ce sa ne asteptam cu Suceava de la astia!?
Cum sa putut abandona si lasa la voia intimplarii niste proiecte in care s-a investit atita pasiune si speranta!?
2.   PAI AU VENIT AIA BUNII trimis de
(17 oct 2012, 11:40:02
Unde-s pupa-n c* aia din psd si pnl care comentau la tot ce facea flutur cum ca ai lor ar face de 10 ori mai repede si mai bine si mai ieftin... na uite exemplu de ce buna-i guvernarea asta. suntem reprezentati de nimicuri (Catalin Nechifor + Dontu + Baisanu) intr-o guvernare de tampiti si incompetenti (vezi risipa d ebani cu referendumul/ vezi inflatia/ vezi ratele de schimb/ si asa mai departe..
3.   Asta-i doar inceputul trimis de
(17 oct 2012, 11:58:17
Daca dupa parlamentare USL o sa aiba majoritate confortabila judetul nostru nu va mai conta cat o sa fie astia la guvernare. De la anul Romania va trebui sa plateasca rate serioase pentru imprumuturile de la FMI si UE, situatia nu e deloc roz nici in restul Europei, iar Nechifor degeaba se lauda ca are o relatie buna cu Ponta ca se vede cum pleaca banii de investitii din judet. Daca la astea mai adaugam si cresterile de preturi la energie si carburanti, inflatia si devalorizarea monedei nationale....o sa avem o imagine aproximativ completa a ceea ce ne asteapta. In toata tara va fi rau, dar in judetele care nu sunt repreyentate de oameni cu influenta in conducerea partidului de guvernamant o sa fie cel mai rau. Adica la noi, in Suceava. Sa vedeti ce cozi o sa fie in vama la Siret si cum o sa mearga lumea dupa alimente mai ieftine in Ucraina.
4.   Cvb trimis de
(17 oct 2012, 12:12:01
unde esti abcdar sa te mai scremi cu prostiile tale.? unde esti radumami sa vorbesti aiurea..? na mai usl/istilor va place ce va facut nechifor ponta si toata gasca de excroci...?
politica e o curva si flutur a furat si toti pdl/isti dar au facut ceva pentru judetul asta iar fraierii au votat usl/ul si acuma au...in viitor si banii pt aeroport vor cadea, pentru centura au cazut iar voi cei care ati votat usl sa/l pupati in dos pe nechifor marzoi ponta.....
4.1  RE: Cvb trimis de
(17 oct 2012, 22:09:14
asta voiam eu sa zic. UNDE MM ESTI RADUMATII ACUMA? Daca si la parlamentare sucevenii o sa voteze USL, putem spune ca locuim prin oameni pr0sti de-a binelea. Am ajuns sa votam cum voteaza botosaniul sau teleormanul? DE 10 ORI PLM!!!!angryX(
5.   RADUMAMII unde esti?! trimis de
(17 oct 2012, 12:19:25
Da unde-i "RADUMAMII" (Dontu/Nichifor) ca doar unu dintre ei se ascunde in spatele acelui utiliator care la fiecare articol cu o chestiune de fatada fara fond isi scriu complimente... Dontu lanseaza proiectul x = primul comentariu "Bravo aveam un lider veritabil" ... unde esti ma acum. Rugineste fierul expus de la betoanele soselei de centura... pana mai lucrati voi la ea o sa trebuiasca sparti pilonii aia si inlocuit fierul..
5.1  RE: RADUMAMII unde esti?! trimis de
(17 oct 2012, 12:28:43
Dontu mai nou si-a facut un program automat si isi creste artificial contorul de vizualizari la pagina monitorului de suceava. Deschide dintr-un tool automat pagina de multe ori ca sa para ca are priza la public. Un articol jenant despre o initiativa de 2 bani a obtinut 20.000 vizualizari in weekendul astabig grin. Hai baieti la treaba nu la propaganda de 2 bani. Macar salvati/continuati investitiile lui Flutur! Oricum nu sunteti in stare sa faceti voi ceva de capul vostru.
6.   Vbn trimis de
(17 oct 2012, 12:28:01
problema se observa si din ziar daca pe vremea lui flutur mereu aparea cate un reportaj referitor la investitiile care se derulau si la banii care veneau acum crime violuri etc...ma intreb cand apare stirea ca usl/istii ar fi violati toti la rand?????
REPET SI FLUTUR A FURAT SI PDL/UL DAR AU FACUT CEVA saptamana trecuta vorbeam cu un tip de la iasi si cu mare invidie il critica pe flutur ca si/ar fi adus bani numai pt suceava in detrimentul celorlalte judete din Moldova dar usl/isti cum fac acum??????
sa speram ca macar cei din suceava se vor destepta ca sa/l avem pe flutur in parlament
7.   PSD Suceava = LOBBY de 2 Lei! trimis de
(17 oct 2012, 12:37:08
Realitatea este ca in Suceava PSD-ul nu are lobbisti de calibru sau nu are chiar deloc! Lobistii PSD Iasi ne-au mai tras o teapa de proportii cu proiectul de largire a E85 cu 2 benzi si in loc de Siret-Suceava-Bucuresti prin "bunavointa" dlui Solcan de la PSD Iasi a devenit Bucuresti-Roman-Tg Frumos Iasi! Oricum toate investitiile din Suceava vor fi stopate cat de curand: Darmanesti, Aeroportul Salcea, Centura etc. Din pacate insa nici dlul Flutur nu ar fi putut face ceva fara un guvern PDL!
7.1  RE: PSD Suceava = LOBBY de 2 Lei! trimis de
(17 oct 2012, 12:50:54
sunt deacord cu dvs dar flutur este o persoana activa razbatatoare si sunt convins ca se zbatea si unele proiecte se faceau dar mamaliga asta nu e in stare sa se ingrijeasca pe el (apare la tv cu barba aia urata) dar cum sa ingrijasca un judet....
8.   Pt fluturisti trimis de
(17 oct 2012, 12:45:12
sa o luati la cioc de la toti uselisti postaci lui udrea asta santeti
8.1  RE: Pt fluturisti trimis de
(17 oct 2012, 13:09:49
Pai o luam... nu vezi ce scrie in articol?!? O luam la cioc toti sucevenii de la voi USListii.
9.   ...... trimis de
(17 oct 2012, 13:11:03
"jos boc,fluturas nu uita...etc".....:)))))),viitorul suna bine
"sa traiti bine".....usl=pcr.....asta vultur.....Udrea si Flutur ar fi adevarate mine de aur la suceava.....incearca sa ma contrazici....cere indicatii de la marza,baisanu si etc....
si....cu siguranta mult peste jumatate din suceveni si-au facut deja o idee despre actuala mizerie...pardon...conducere....se va vedea la parlamentare si peste nu f mult timp la presedintie......ce a facut PDL pentru Romania cu toate piedicile comuniste nu vor face usl nici in 30 ani.....ba din contra....au inca ceva de vandut si de "privatizat".....exemplu....vantu....ex vnzator de lumanari-miliardar.....patriciu-pupa talpi ceausiste de mana cu petrica roma si ion care nu mai moare=iliescu.....miliardar care i se rupe de Rromania....(castiga usl si isi ia banii de pe fostele alegeri pierdute(foarte sponsorizate de domnia sa))....etc.....dar nu sunt lucruri importante astea....importanti sunt 10 lei din pensie si.....plm ....
10.   REMEMBER trimis de
(17 oct 2012, 13:46:11
TOCMAI PREASILVICUL COL.FLUTUR A INCEPUT ,,AFACERILE''FRATESTI CU IASI-UL.
CINE CONDUCE ,,CENTRUL DE AFACERI IASI???-LA CARE PANA SI PRIMARIA C-LUNG AVEA DATORII COLOSALE.
IASI=UL OFERA SI PROTECTIE UNOR,, PREZUMTIVI''-CAZUL IORDACHEL.SI FOSTUL PRIMAR SI NU NUMAI S-AU RETRAS ,,STRATEGIC'' LA O FIRMA CU PROTECTIE ,,ROZOPOLEASCA''.
,,LA ANU' SI LA MULTI ANI''!
11.   COMPLETARE trimis de
(17 oct 2012, 13:47:37
MARTOR MI-E BUSTUL LU' TRAIAN POPOVICI DE LA COLACU!
12.   Aduceti banii nostri de la Iasi! Faceti ceva! trimis de
(17 oct 2012, 15:12:24
Normal ar fi sa nu mai votam USL-ul pentru ca si-au batut joc de Suceava!

De ce au facut asta, nu s-a gindit Ponta si Antonescu ca vom afla !? Dl NIchifor sa le spuna sa dea banii nostri inapoi, Altfel nu-i mai votam!

Deci centura Sucevei si Aeroportul Salcea, au ramas doar o amintire...
Proiectul, cu implicatiile lui, pentru Aeroportul Salcea a fost preluat fara rusine de Iasi. Exact suma alocata 40mii de euro, lungimea pistei 2400m, etc.(sursa Digi 24). Ei exulta, in detrimentul nostru si se lauda ca au avut un lobbi puternic!
Intrebare: Cum au reusit ei, si noi Suceava, NU!? Asta inseamana ca ai nostri conducatori sunt oameni marunti, dar infatuati si nu au spiritul de patriotism local. La ce sa ne asteptam cu Suceava de la astia!?
Cum sa putut abandona si lasa la voia intimplarii niste proiecte in care s-a investit atita pasiune si speranta!?
13.   Usl suceava =0 trimis de
(17 oct 2012, 21:24:33
rusine usl suceava asteptati sa fiti votati gunoaielor
14.   Au disparut............... in neant ...ha ha ha .. trimis de
(17 oct 2012, 23:46:13
Nu-si gasesc cuvintele ,nu mai au inspiratie Usl\istii
Nu mai scrie nimic niciunul,stau ascunsi in adevaratul sens al cuvintului.
Nu mai corecteaza niciunul greselile altora.
Nu mai exista acele nulitati de versuri ,intortocheate ,imperechiate rimate sau nu etc etc
15.   Moartea rosie smurd trimis de
(18 oct 2012, 07:36:04
Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!
15.1  RE: Moartea rosie smurd trimis de
(18 oct 2012, 10:44:07
Iar nu ți-ai luat medicamentele?
16.   Investitii zero in Suceava de acum incolo trimis de
(18 oct 2012, 09:39:00
Era la mintea cocosului ca Suceava va lua o teapa enorma cu USL-istii astia la putere. Flutur a avut influenta la Bucuresti, era gospodar si s-a zbatut pentru judet. Astia de la USL sunt zero barat, nu-i baga nimeni in seama la Guvern. De unde sa aduca bani in judet? O sa mai treaca ani buni pana cineva va mai reusi sa faca ce-a facut Flutur in Suceava.

Si apropo de investitii, sa-l intrebe cineva pe primarul din Humor de ce s-a anulat demararea proiectului de constructie a noii case de apa a orasului (proiect care cica era facut deja, Primaria a cumparat terenul pentru constructie, trebuiau doar sa dea drumul la lucrari).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei