Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 aug 2012 - Anul XVII, nr. 185 (5090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 17 august – 16 septembrie, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava va putea fi vizitată Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 17 august, la ora 11:00.

În cadrul vernisajului, vor fi lansate şi distribuite catalogul trilingv (română, ucraineană şi engleză) „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi” şi seturi de vederi.

Expoziţia se desfăşoară în cadrul proiectului „Moştenire tradiţională comună -  Element de promovare europeana”, proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013 de Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Vecinătate şi Parteneriat

şi cofinanţat de ţările participante în program.

Reprezentanţii Muzeului Bucovinei ne-au spus că tot vineri, 17 august, va fi prezentat şi noul sistem de ghidaj audio de care va dispune atât Muzeul Satului Bucovinean, cât şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi. Proiectul îşi propune să apropie instituţii de cultură – muzee aflate de o parte şi de alta a graniţei şi să consolideze relaţiile interumane prin organizarea şi desfăşurarea de acţiuni comune care urmăresc cunoaşterea, valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural existent de o parte şi de alta a frontierei.

 

Dezvoltarea cooperării transfrontaliere

Muzeul Bucovinei, împreună cu partenerul român, Consiliul Judeţean Suceava, şi partenerul ucrainean, Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, desfăşoară, în perioada 12 aprilie 2011 – 11 octombrie 2012, proiectul transfrontalier „Moştenire tradiţională comună –Element de promovare europeană”, cu o valoare a grantului de 134.700 de euro.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moştenirii culturale comune prin îmbunătăţirea cunoaşterii reciproce între instituţiile de cultură de profil muzeistic, aflate de o parte şi de alta a graniţei. Obiectivele specifice urmărite şi atinse prin activităţile proiectului constau în: realizarea unui transfer de cunoştinţe şi experienţă în domeniul evidenţei patrimoniului arhitectural tradiţional între 15 specialişti etnografi, români şi ucraineni, din cele două muzee în aer liber - Muzeul Satului Bucovinean şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi; valorificarea şi promovarea în comun, de cele două instituţii muzeale în aer liber (Muzeul Satului Bucovinean din cadrul Muzeului Bucovinei şi Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi), a patrimoniului cultural arhitectural deţinut prin îmbunătăţirea ofertei muzeistice şi stimularea interesului potenţialilor vizitatori în zona transcarpatică.

 

4.000 de cataloage, 5.000 de vederi, 10.000 de pliante

Cele două muzee partenere au derulat acţiuni de promovare şi de valorificare ştiinţifică şi cultural-educativă a patrimoniului muzeal deţinut, ceea ce a dus la elaborarea un catalog trilingv, în 4.000 de exemplare: română, ucraineană, engleză, care redă în paginile sale tipuri de gospodării specifice, interioare, mobilier tradiţional, ansambluri şi construcţii tradiţionale; realizarea a 5.000 de vederi – seturi de câte cinci pentru obiectivele de arhitectură populară din cele două muzee în aer liber; realizarea a 10.000 de pliante de prezentare a celor două muzee în aer liber.

Un alt rezultat al proiectului este crearea unui site cu variante în limbile română, engleză şi ucraineană, pentru promovarea activităţilor proiectului şi diseminarea rezultatelor acestuia – www.muzeeinaerliber.ro – care, pe lângă informaţiile despre proiect, prezintă toate obiectivele de arhitectură populară deţinute de cele două muzee în aer liber implicate în proiect.

Pe lângă informaţiile şi imaginile cu obiectivele tradiţionale, instalaţii, interioare ţărăneşti, vizitatorul are ocazia să acceseze panorame cu cele mai reprezentative obiective din cele două muzee.

Un alt rezultat al proiectului este realizarea a două hărţi publicitare pentru cele două muzee în aer liber, prevăzute cu sistem de iluminare, care sunt amplasate la intrarea din cele două instituţii.

 

“Ghid la purtător”

Pe baza proiectului „Moştenire tradiţională comună - Element de promovare europeana”s-au achiziţionat 70 de aparate de ghidaj audio şi 70 de licenţe soft pentru ghidaj (câte 35 pentru fiecare din cele două muzee în aer liber implicate în proiect). Aparatele audio-guide, achiziţionate în cadrul proiectului, vor asigura un sistem de ghidaj audio-video-text trilingv (română, ucraineană şi engleză) performant, care va duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor muzeale, facilitând accesul publicului vizitator la informaţia şi semnificaţia culturală a obiectivelor muzeale.

Sistemul este o metodă foarte des folosită în muzeele din Europa, “ghid la purtător”, vocea înregistrată ţinând loc de ghid. Au fost realizate 100 de roll-up-uri care prezintă imagini cu obiectivele de arhitectură tradiţională, interioare ţărăneşti, obiecte de uz casnic şi gospodăresc, ţesături şi imagini din cele două muzee în aer liber. Roll-up-urile vor fi expuse în două expoziţii organizate la Suceava şi Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Muzee în aer liber: Suceava – Cernăuţi”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei