Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 aug 2012 - Anul XVII, nr. 185 (5090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Impardonabil

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei s-au înecat aproape de mal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Şoseaua de centură a Sucevei începe să se transforme într-o telenovelă de prost gust. Amânări după amânări, lucrări sistate şi bani care nu mai vin, toate acestea se întâmplă an de an, ca într-un film de prost gust. Din păcate, nota de plată o plătim cu toţii, fie că este vorba de sumele de bani suplimentare cauzate de prelungirea lucrărilor, fie că trebuie să suportăm prin oraş traficul greu care în mod normal trebuia să se deruleze de mai bine de jumătate de an pe ruta ocolitoare.

Am parcurs de la un capăt la celălalt ceea ce trebuia să fie şoseaua de centură, dar nu în câteva minute, aşa cum s-ar fi întâmplat pe un drum nou, ci în aproape o oră. Aparatul de fotografiat şi camera de filmat au surprins pentru dumneavoastră starea actuală a şoselei de centură, scurta descriere din acest material urmând să vă lămurească doar asupra unor aspecte tehnice şi de locaţie.

 

Un deal şi lipsa banilor, principalele probleme pe tronsonul Pătrăuţi - Şcheia

De pe Drumul European 85, din apropiere de Pătrăuţi, ne-am abătut pe şarpele care duce spre râul Suceava. Aici, lucrările par finalizate în linii mari. Asfaltul e turnat deja, rigolele de scurgere a apei sunt gata, iar podul care traversează şinele de cale ferată e aproape finalizat, lipsindu-i doar parapeţii de protecţie. Mai facem câteva sute de metri şi ajungem pe viaductul care traversează râul Suceava. Jumătate din pod râde, cealaltă plânge. Pe partea stângă în direcţia de mers dinspre Pătrăuţi spre Moara sunt montaţi parapeţii de protecţie, în timp ce pe partea opusă orice mişcare necugetată te aruncă direct în hăul de peste 20 de metri.

La alte câteva sute de metri mai trecem un pod şi apar şi primele mari probleme. Este vorba de un deal care alunecă şi pe care constructorul este obligat să-l consolideze. Câteva utilaje şi muncitorii prezenţi în zonă ne conving că lucrările nu au fost abandonate. Totuşi, nici nu se mişcă aşa cum ar trebui. Toropiţi de căldură, dar mai ales de lipsa resurselor financiare, muncitorii nu se omoară cu munca. E o porţiune de circa 200 de metri la care oamenii vor avea de furcă pentru a stabiliza dealul.

Trecem şi de această porţiune şi intrăm din nou pe drum finalizat în mare parte, inclusiv pe partea de asfalt, care duce până la Drumul European 576, care face legătura între Suceava şi Vatra Dornei.

 

Şoseaua de centură are deja amprentele unor curse de maşini

Pe o porţiune destul de lată a şoselei de centură, asfaltul este brăzdat de urmele unor şoferi care şi-au încercat aici dexteritatea. Departe de ochii poliţiştilor şi la adăpost de reclamaţiile unor vecini deranjaţi de zgomote, practicanţii de drift şi teribiliştii au găsit un loc ideal pentru a-şi descărca adrenalina.

Pista improvizată este în plin câmp, în apropiere de parcarea care va fi amenajată pe şoseaua de centură a Sucevei.

De aici şi până la Şcheia, la intersecţia cu drumul european 576, mai este un pic, iar lucrările sunt aproape terminate.

 

Tronsonul Şcheia – Moara – Drumul European 85, mormane de pământ şi utilaje abandonate

Cum se trece Drumul European 576, şoseaua de centură a Sucevei se transformă într-un drum de ţară, cu poduri nefinalizate, mormane de pământ şi utilaje lăsate ici-colo, parcă fără nici o noimă.

Singura realizare care merită amintită aici este viaductul din zona Mănăstirii Hagigadar, care pare pe ultima sută de metri a construcţiei.

La Sf. Ilie, un compresor îşi făcea „somnul” de amiază, cel care îl conducea fiind plecat doar el ştie unde. În partea cealaltă, în apropierea Drumului European 85, un muncitor era ascuns de razele soarelui şi dormea fără ca cineva să-l deranjeze, în timp ce alţii doi trăgeau de câteva ţevi.

Una peste alta, şoseaua de centură a Sucevei oferă o imagine dezolantă, iar dacă nu vor veni şi banii pentru finalizarea lucrărilor, şantierul se va transforma într-un muzeu în aer liber al neputinţei şi incapacităţii de a duce la bun sfârşit o investiţie.

 

„Lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%”

Dumitru Hanganu, fost director al SCCF Grup Colas Iaşi, firmă care realizează lucrările la şoseaua de centură, a explicat de ce se lucrează la ralanti. Este vorba de lipsa alocaţiilor bugetare şi datoriile pe care statul român le-a acumulat faţă de constructor. Mai exact, ar fi vorba de restanţe financiare de peste 21 de milioane de lei, din care aproximativ şapte milioane de lei reprezintă factura lunii iunie, iar diferenţa este dată de materialele pe care SCCF Grup Colas le-a achiziţionat pentru a putea lucra.

„Sunt două variante pentru a ieşi din acest blocaj. Prima ar fi o suplimentare de bani care se poate obţine printr-o rectificare bugetară, soluţie care nu este convenabilă deoarece înseamnă o bună perioadă de timp pierdută. A doua variantă ar fi relocarea unor bani de către Ministerul Transporturilor de la alte investiţii din ţară”, a explicat Dumitru Hanganu.

Potrivit fostului director al SCCF Grup Colas Iaşi, lucrările la şoseaua de centură a Sucevei sunt finalizate în proporţie de 80%, iar pentru a da în folosinţă investiţia ar fi nevoie de încă 55 de milioane de lei, în afara datoriilor deja acumulate de Ministerul Transporturilor faţă de constructor.

 

Costurile totale ale lucrărilor ar putea creşte cu 10-15%

Lipsa resurselor financiare are şi un alt impact în afara întârzierii inaugurării investiţiei. Pentru a conserva lucrarea, constructorul este obligat să efectueze anumite operaţiuni. Utilajele trebuie plătite pentru această perioadă de stagnare, iar reluarea lucrărilor înseamnă alte cheltuieli. Şi cum aceste perioade de „conservare” au tot existat din 2008 încoace, iar banii aşteptaţi acum de constructor nu se întrezăresc, este posibil ca la final să avem cheltuieli suplimentare cu 10-15% faţă de ceea ce s-a preconizat iniţial.

„Acum se lucrează doar sporadic, în limita materialelor pe care le avem pe stoc şi acolo unde oprirea ar duce la costuri de conservare foarte mari. Sperăm să se rezolve cât mai rapid aceste probleme de natură financiară pentru a putea finaliza lucrările”, a concluzionat Dumitru Hanganu.

 

Probabilitatea ca lucrările să se finalizeze anul acesta, minimă

În mod normal, lucrările la cei 13,4 km, cât măsoară şoseaua de centură, trebuiau să se finalizeze în toamna lui 2011. Fireşte, acest termen a fost depăşit, iar noua dată anunţată pentru inaugurare era iulie 2012. Nici acest termen nu a putut fi respectat, aşa încât acum a fost avansat noul termen, noiembrie 2012.

La modul în care mai mult stau lucrările decât se derulează, este greu de crezut că în această iarnă va circula vreun autovehicul pe şoseaua de centură.

Prezent la Bucureşti, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a avut o întâlnire cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

„Nu există emoţii în privinţa finalizării acestei investiţii. Este posibil să mai apară sincope şi întârzieri, dar cei de la CNADNR mi-au dat asigurări că există fonduri suficiente şi vor fi alocate pentru finalizarea construcţiei”, a declarat Cătălin Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei s-au înecat aproape de mal.
 Vizualizări articol: 1504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei s-au înecat aproape de mal3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asta-i rezultatul „oamenilor cu experienta” a PSD. trimis de
(10 aug 2012, 11:49:01
Asta inseamna cand se schimba presedintele consiliului judetian. Nu v-a covenit Flutur. Acum sa vedem ce face Nechifor cu oamenii lui comunisti plini de experienta. Cat timp au fost PSD in Suceava nu s-a facut nimic asta se vede si acum.
1.1  RE: Asta-i rezultatul „oamenilor cu experienta” a PSD. trimis de
(10 aug 2012, 14:39:44
CORECT!
2.   Hotul de flutur trimis de
(10 aug 2012, 12:52:34
daca nu fura flutur poate se termina.dc nu a terminat-o cat a fost el.cat a costat cat a facut slugi de astea care plang dupa basescu si flutur incep sa dispara LIBERTATE
2.1  RE: Hotul de flutur trimis de
(10 aug 2012, 14:38:19
Mai bine taci, poate mentionezi cateva realizari ale regimului Marza sau Ionescu... soseaua de centura este aproape gata (cel putin bucata scheia - e85 spre radauti).. In campanie se mandrea Ponta ca a sistat banii spre flutur.. de fapt erau banii spre suceava ... zilnic minim 50 camioane cu lemn traverseaza suceava catre egger... degeaba s-a refacut asfaltul pe pasarale de la itcani si asa mai departe...
3.   Video Killed the "Journalist" Star trimis de
(10 aug 2012, 13:00:53
SANDRINIO NEAGU: un burtos balbait care vorbeste moldoveneste! Un sfat: Ramai la partea de scris si lasa "functia de reporter TV" la altcineva. Esti penibil!
4.   Ai drepatate trimis de
(10 aug 2012, 13:03:59
stie cineva ce a facut marza pt sv?asteptam sa vina gogoasa de nichifor sa taie panglica si sa se mandreasca la fel cum a facut cu spitalul judetean,imi pare rau de flutur,dar asa cu taranii care nu stiu sa aprecieze,atatea proiecte,multi turisti,stiti prea bine pe ce loc s/a clasat sv in rom in domeniul fondurilor europene,ma refer la judet ca orasul e praf,trebuia sa fie invers,dar in fine asteptam sa vedem ceva bun,ramanem cu asteptatul,ne am intors in trecut,bravo "giomarlanilor' care ati ales la consiliul local.inca ceva,cu toate ca sunt pe dinafara cu politica,dar singura persoana care care chiar a facut ceva pt judet si orasele din jur e Flutur si sigur va ramane numai el daca nu cumva apreciati si schimbatul pavelele de 2 ori pe an.rusinica sucevenilor
5.   Stiu si eu supararea...dar cu el,sa fim obiectivi! trimis de
(10 aug 2012, 13:45:03
Oricit de suparati am fi noi pe PDL, care si-a batut joc de noi, fara mila, trebuie sa recunoastem ca dl Flutur nu a stat, mereu a vrut sa faca ceva pt. intregul Jud. Suceava.

Stim de la Monitorul, ca avea in plan multe si urma sa le faca, cum sa recunoastem, nu s-au facut pina la el. Au trecut zeci de ani in care nu s-a facut nimic - nimic prin partile noastre si cu el, am simtit de la o luna la alta, cum au aparut noutatile, ba la spital, ba cu DN17, ba cu podurile, etc…urma Aeroportul de la Salcea, urma sa aduca specialisti la spital, si tot asa!

Nici prin celelalte judete din tara ( in afara de Aradul lui Falca), nu s-a facut mai nimic! Daca ar fi sa ne gindim numai la sosele care tranziteaza aceste judete, care arata ca dupa razboi!

Stiu si eu de suferinta, jignirile, durerile, pricinuite noua de PDL, dar cu Flutur, sa fim obiectivi!

6.   Pfui trimis de
(10 aug 2012, 14:01:59
Las ca este catedrala cu turnulete , la ce va mai trebuie sosele...:)....puneti doua lumanari si ( duhul..sfant din lampa lui aladin ) va va dirija pe centura soarelui rasare...:)
6.1  RE: Pfui trimis de
(10 aug 2012, 15:02:27
Chiar asa..... la cate oase au pupat locuitorii acestui judet putea Dumnezeu sa vina in ajutor cu 1 km de sosea de centura. Exista totusi posibilitatea sa nu platit destule acatiste si nici sa fi pupat destule oase ca sa-l multumim pe asta de sus. Propun:
-Construirea unei catedrale in fiecare sat din judet.
-Ajutor de la stat in valoare de 20000 euro pentru fiecare preot pentru ai stimula sa se roage mai mult poate asa intram in gratiile lui Dumnzeu.
-Fiecare locuitor din judet sa fie obligat sa cumpere cate un manunchi de lumanari si sa plateasca cate 3 acatiste saptamanal.
-Veniturile sa fie impozitatae cu cate 15% banii fiind virati intr-un cont al Mitropolii sucevei si radautilor
Poate asa o sa reusim sa finalizam cu ajutorul lui Dumnezeu centura.
7.   :) trimis de
(10 aug 2012, 14:52:02
Il laudati pe Flutur de parca el ar fi inventat fondurile europene si el ar fi avut puterea de a acorda punctaj proiectelor din Bucovina (pt infrastructura, turism, dezvoltare rurala, etc.), in functie de bunul plac si nu de catre evaluatori impartiali, nu dupa o grila de punctaj cu mult dinainte stabilita, valabila pentru toate judetele din tara. Nu stiu ce sa fac...sa rad sau de plang de prostia unora, care au impresia ca Flutur era zeul fondurilor din Suceava.
8.   Pfui..:) trimis de
(10 aug 2012, 15:33:22
Rugam insistent ca ,participanti la sfintirea inaugurari lucrarilor la soseaua de centura sa mijloceasca prin umila smerenie si frecarea lampi prea sfantului sinod , legatura divina 3D cu fostul cinematograf modern ,poate asa vom putea viziona si noi cei saraci cu duhul marea opera al celui dintai smecher ce a intalnit un prost si a dat nastere credintei fara de cracnire a mandrului popor Roman

9.   STFU trimis de
(10 aug 2012, 15:42:31
Nu o mai ardeti inteligenti, daca nu stiti lucruri elementare, cum ar fi: Intre firma si ce institutie s-a incheiat contractul? Ng Ng..
9.1  RE: STFU trimis de
(11 aug 2012, 00:59:36
și ai putea cumva să ne lămurești? ori faci pe inteligentul care se screme ținându-se de un popușoi uscat!
10.   BASISTILOR ce va mai fluturati trimis de
(10 aug 2012, 23:18:40
"În mod normal, lucrările la cei 13,4 km, cât măsoară şoseaua de centură, trebuiau să se finalizeze în toamna lui 2011. Fireşte, acest termen a fost depăşit, iar noua dată anunţată pentru inaugurare era iulie 2012. Nici acest termen nu a putut fi respectat"
Cred ca partea asta sigur nu ati vazut-o si a aparut exact ca adoua hartie de la curtea constitutionala.
11.   REMEMBER trimis de
(10 aug 2012, 23:56:55
CA SI GROAPA ECOLOGICA DE LA MOARA,CONTRACT SEMNAT DE:
,,FLUTURAS,NU MAI AI ,ARIPIOAREEEEEEEE''.HMMMM.
TOTUSI ,,CE SIMTE FIRUL IERBII,CAND COASA-I VECINA''???
VIN RAMBURSARILE CATRE FMI,BM,UE,DE UNDE SCOATEM BANII DACA NU DIN CONFISCARI???,,TALHARIMEA PROLETARA''O STIM,MAI RAMANE SA FUNCTIONEZE LEGEA.
12.   Cei trei si cu Nechifor patru ! trimis de
(11 aug 2012, 08:36:57
In campania de la locale Nechifor ne-a adus pe cei trei care au promis sprijin financiar cel putin pentru lucrarile incepute cum ar fi : soseaua de centura Suceava , groapa de gunoi Moara , spitalul Falticeni etc... Pai ce facem ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei