Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2011 - Anul XVI, nr. 217 (4815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Scrieri din sertar

„Memoria uitării”, o carte de „reflecţii şi ziceri meşteşugite”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

George L. Ostafi, venerabilul septuagenar, autor, mai recent, al celor două volume de teatru „Amprente pe flăcări”, pregăteşte pentru tipar o carte de „reflecţii şi ziceri meşteşugite” intitulată „Memoria uitării”.

 

„Reflecţii mai comestibile şi mai pe înţelesul cititorilor decât cele ale filozofilor”

Volumul, care este „un cod de bună învăţătură pentru noi şi pentru cei care vin după noi”, cuprinde circa 1000 de ziceri de înţelepciune şi luare aminte, unele dintre ele versificate, „reflecţii - aşa cum spune autorul - mai comestibile şi mai pe înţelesul cititorilor decât cele ale filozofilor” („ajungând până la muchia folclorului”), diseminate în şase capitole cu trimiteri concrete, fiecare dintre ele cu un motto semnificativ.

Astfel, zicerile din capitolul I, „De zestre nemuritoare”, stau sub motto-ul „Comoara lăsată de înaintaşi şi pe care o port în mine este prea grea pentru a fi furată”, cele din capitolul II, „De bună credinţă şi cinstire”, au drept contrafort cuvintele „Cel sărac cu duhul citeşte numai Biblia, înţeleptul citeşte şi Biblia”, capitolul III, „De profundă ştiinţă şi înţelepciune”, este marcat cu motto-ul „Şcoala ne adapă setea ca izvorul / În ea sălăşluiesc: sămânţa, ogorul şi semănătorul”, capitolul IV, intitulat „De frumoasă purtare şi omenie”, se sprijină pe înţeleapta cugetare „Un sfat bun nu-l sărăceşte pe cel care-l dă, dar îl îmbogăţeşte pe cel care ştie să-l folosească”), capitolul V ,„De politikie multicoloră”, pe catrenul „Azi, politica la noi / E aşa, ca bâza-n doi/ Te întrebi lovit, belit, / Oare cine m-a pocnit?), iar capitolul VI, „De haz şi necaz în ţăndări de oglinzi”, se deschide cu îndemnul provocator „Mitraliaţi oglinzile, vă arată mereu acelaşi idiot”.

 

„Azi, obosit de-atâta zbor, / Las gaj lui Chronos duhul, / Uitând c-am fost un meteor / Ce-a rătăcit văzduhul”

Cartea lui George L. Ostafi („Prinţul”, cum i se spunea în tinereţe, sau „Conu’ Jorj”, cum îi spun acum cei apropiaţi) defineşte o serie de noţiuni care astăzi unora li se par desuete (patriotism, credinţă, eroism, tradiţie...), dar conţine şi glume la limita bancului (care, în concepţia dramaturgului sucevean este forma cea mai concentrată a actului dramatic).

Definitoriu este şi catrenul-portret pe care autorul intenţionează să-l publice pe coperta IV: „Azi, obosit de-atâta zbor, / Las gaj lui Chronos duhul, / Uitând c-am fost un meteor / Ce-a rătăcit văzduhul”.

Trebuie să-i amintesc lui Conu’ Jorj, despre care scriam undeva că „păcăleşte timpul cu ceapa ceasornicului de buzunar pe care-o ţine atârnată cu lănţugul de rama unui tablou”, că tot el este cel care spunea:

„Când am murit prima oară mi-am dat seama că am greşit drumul, a doua oară a fost o glumă, iar a treia oară concluzia e că trebuie s-o iau de la capăt...”. Iar cea mai bună dovadă că încă n-a obosit (aşa cum încearcă să se scuze) este un alt volum de teatru, pe care-l ţine ascuns în sertar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Memoria uitării”, o carte de „reflecţii şi ziceri meşteşugite”.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
„Memoria uitării”, o carte de „reflecţii şi ziceri meşteşugite”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei