Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Remember Ioan Gavrilă Braicu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc joi, 16 decembrie a.c., ziua în care profesorul, performerul sportiv, antrenorul, prietenul şi omul de lume Ioan Gavrilă Braicu (16 decembrie 1945 - 5 februarie 2009) ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, lansarea volumului „I.G.B. Întemeietorul”, carte semnată de Vasile Jimboreanu şi Raoul Zanca.

 

Un împătimit slujitor al sportului românesc

Lansarea volumului, care-a constituit un prilej de evocare a unuia dintre cei mai dinamici oameni ai urbei şi, aşa cum a accentuat la momentul de deschidere inspectorul general adjunct al IŞJ Suceava, prof. Mihai Vitcu, „unul dintre stâlpii învăţământului sportiv din judeţ, omul care şi-a închinat viaţa instrucţiei tinerei generaţii”, a făcut neîncăpătoare Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, care a găzduit manifestarea.

Cartea, care a apărut la Editura Karuna - Bistriţa, tipărită prin grija prof. Viorelia Braicu, conturează, în cele 390 de pagini însoţite de ilustraţii, profilul uman şi profesional al unui împătimit slujitor al sportului românesc, unul dintre pionierii baseball-ului din România, un om de echipă, un competitor tenace, un antrenor şi un camarad de nădejde, un formator al stării de spirit al câtorva generaţii de tineri sportivi.

 

O evocare a momentelor frumoase, luminoase, amuzante din viaţa lui I.G.B.

În prezenţa unui public alcătuit din membrii familiei, vecini şi prieteni, din foşti elevi şi colegi de catedră, moderatorul întâlnirii, prof. Doru Popovici, a dat tonul unei rememorări fără tristeţe, „o evocare a momentelor frumoase, luminoase, amuzante” din cariera sportivă, de dascăl şi de cetăţean activ implicat în problemele urbei care-au marcat existenţa lui Ioan Gavrilă Braicu.

Unul dintre autorii volumului „I.G.B. Întemeietorul”, jurnalistul şi istoricul sportului Vasile Jimboreanu (autor al unei lucrări în mai multe volume dedicată sportivilor bistriţeni, cu titlul „Şi ei au făcut sport”) a destăinuit câteva momente din culisele editării volumului, subliniind meritul Vioreliei Braicu (care a pus la dispoziţie materialele aflate în sertarele familiei) la realizarea acestei cărţi.

 

„O monografie vastă, care va rămâne în patrimoniul sucevean”

Copleşiţi de momentul evocator emoţionant şi de numărul mare al participanţilor, Viorelia Braicu şi fiul Bogdan şi-au exprimat gratitudinea faţă de cei prezenţi, cu precădere faţă de autori şi faţă de toţi cei care au colaborat la realizarea acestei cărţii.

O carte pe care unul din cei mai vechi prieteni ai lui Ioan Gavrilă Braicu, prof. Adrian Bocancea, a apreciat-o ca fiind „o monografie vastă, care va rămâne în patrimoniul sucevean”.

În tonul propus la deschiderea manifestării de Doru Popovici şi subliniind faptul că I.G.B. „crea punţi între oameni”, graficianul Mihai Pînzaru PIM a lansat ideea unui alt proiect, o carte în care „să se adune toate bancurile rafinate pe care le spunea Ioan Gavrilă Braicu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Remember Ioan Gavrilă Braicu.
 Vizualizări articol: 1070 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Remember Ioan Gavrilă Braicu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei