Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj aniversar

Corneliu Tincu, „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului s-a deschis săptămâna trecută ampla expoziţie retrospectivă a artistului plastic Corneliu Tincu.

 

„Un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”

Organizată în context aniversar, în pragul împlinirii vârstei de 70 de ani a artistului, expoziţia, care etalează în cele trei saloane de la parterul muzeului peste 130 de lucrări, constituie o relevantă şi expresivă prezentare a creaţiei maestrului pe care criticul de artă ieşean Valentin Ciucă l-a apreciat ca fiind „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”.

O expoziţie care pretinde respectul şi atenţia privitorilor pentru citirea şi înţelegerea unei opere care defineşte un artist de anvergură naţională, o operă de permanentă şi sinceră confidenţă realizată într-o viaţă trăită cu o exemplară disciplină profesională.

 

“Arcade în timp”

Poate de aceea moderatorul evenimentului (eveniment la care comunitatea humoreană a participat solidar, reunind în perimetrul muzeului o mulţime de admiratori, de la primarul urbei, la dascălii şi foştii elevi ai maestrului, cărora li s-au alăturat prietenii şi colegii de breaslă), Mihai Camilar, a propus genericul “Arcade în timp”, accentuând faptul că expoziţia retrospectivă rotunjeşte deplin cariera profesională a unui artist care a făcut şi face onoare oraşului.

Un artist care şi-a cinstit la rândul său locul de vieţuire atât ca profesor formator şi îndrumător de talente, cât şi ca om activ al cetăţii, un creator căruia, aşa cum a subliniat Valentin Ciucă, i s-ar cuveni titlul de Cetăţean de onoare al urbei.

 

“Elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”

Printr-un gest premergător organizării acestei expoziţii retrospective, maestrul Corneliu Tincu a donat muzeului humorean un număr de 55 de lucrări în ulei, expuse acum în salonul care-i este dedicat exclusiv. De fapt,  aşa cum a spus la vernisaj primarul Marius Ursaciuc, “Corneliu Tincu a demonstrat că un ieşean poate fi mai bucovinean decât mulţi alţii care-şi au originea în această zonă”. Darul simbolic al edilului a constat într-un vas ceramic, în care a spus că a sigilat “elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”, şi o cupă de preţ, recomandându-i maestrului să deschidă recipientul „atunci când va crede că are nevoie”.

 

Diplome de excelenţă

“Nu multe sunt localităţile care se pot mândri cu un artist de o asemenea valoare”, a spus preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România - Filiala Suceava, artista plastică Lucia Puşcaşu. “Corneliu Tincu - a subliniat ea în calitate de profesor la Colegiul de Arte <Ciprian Porumbescu> - a pregătit şi ne-a trimis mulţi elevi foarte talentaţi, care au făcut cinste colegiului nostru”.

În numele breslei artistice sucevene, Lucia Puşcaşu i-a înmânat lui Corneliu Tincu o “Diplomă de excelenţă”, pentru contribuţia adusă la îmbogăţirea patrimoniului naţional, cum tot o “Diplomă de excelenţă” i-a fost oferită maestrului de subsemnatul în numele Redacţiei “Monitorului de Suceava”, pentru întreaga activitate de creaţie desfăşurată şi pentru contribuţia originală adusă artei contemporane româneşti.

 

„Un artist de anvergură naţională”

Vernisajul aniversar a fost “o sărbătoare plină de frumuseţe şi de lumină”, aşa cum a spus unul din vechii colegi şi prieteni, artistul plastic Adrian Bocancea.

Remarcându-i boneta de catifea roşie care-l apropia pe Corneliu Tincu de spiritul lui Velasquez, criticul de artă Valentin Ciucă l-a apreciat ca fiind “nu numai un artist al spaţiului local moldav, ci unul de anvergură naţională”, “un creator care va marca pentru multă vreme destinul artelor frumoase din această zonă”.

Expoziţia retrospectivă organizată la împlinirea vârstei septuagenare relevă, aşa cum a accentuat Valentin Ciucă, “pulsaţiile profunde ale unui creator care şi-a dezbătut propria sa enigmă. Participarea la o astfel de expoziţie ne oferă prilejul să ne înveşnicim alături de el”.

 

“A fost un vis!”

Corneliu Tincu, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare, exprimându-şi totodată stima şi respectul faţă de maeştrii săi, a concentrat modul în care s-a desfăşurat evenimentul în câteva cuvinte: “A fost un vis!”.

Acestui vis acum împlinit i-a alăturat altul pe care şi l-ar dori înfăptuit.

În expoziţie, alături de tablouri se afla o lucrare tridimensională, o machetă pentru un monument care ar putea deveni emblema oraşului Gura Humorului.

Monument care, aşa cum a spus el, „reuneşte trei elemente esenţiale: casa, simbol al familiei, biserica, semn al Divinităţii şi al credinţei, şi natura noastră de care ne batem joc şi care ne suportă”.

O provocare şi o dorinţă pe care Corneliu Tincu o lasă celorlalţi spre împlinire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corneliu Tincu, „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”.
 Vizualizări articol: 1077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Corneliu Tincu, „un exponent de marcă al etosului românesc în arta contemporană”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei