Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Anul Mircea Streinul

La Câmpulung Moldovenesc, cu bădia George Ungureanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc a fost lansată joi după-amiază cartea cu titlul „Prin labirintul vieţii”, a scriitorului nonagenar George Ungureanu.

 

Un fapt demn de „Cartea Recordurilor”

Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina (CCB), se circumscrie manifestărilor din cadrul Anului Mircea Streinul şi face parte din seria acţiunilor dedicate sărbătoririi Martirilor Spiritualităţii Româneşti din Bucovina.

George Ungureanu, decanul de vârstă din rândul celor cinci personalităţi culturale cărora Consiliul Judeţean (CJ) Suceava le-a conferit Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti din Bucovina, realizează prin publicarea acestui volum, aşa cum a remarcat scriitorul Ion Drăguşanul (cel care a avut iniţiativa instituirii trofeului şi a celebrării acestor mărturisitori de memorie al căror destin a fost deviat de istorie) un fapt demn de „Cartea Recordurilor”, întrucât a finalizat acest volum la vârsta de...98 de ani.

 

„În spiritul respectului faţă de memorie”

Momentul lansării s-a petrecut exact la împlinirea unui an de la conferirea venerabilului scriitor, în aceeaşi sală a Casei de Cultură câmpulungene, a Trofeului Bucovinei şi a Certificatului de Martir, semnat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, şi vicepreşedintele Vasile Ilie, în cadrul manifestării dedicate Comemorării Arderii Cărţilor Bucovinei.

Promisiunea făcută atunci de Ion Drăguşanul „în spiritul respectului faţă de memorie” (întărită prin semnăturile liderilor CJ Suceava) a fost tipărirea unei lucrări a fiecăruia dintre cei cinci foşti deţinuţi politici, care însumau, ca vârstă, 420 de ani de viaţă trăită cu demnitate.

Cei cinci autori şi cărţile lor împlinite sunt: George Ungureanu - „Prin labirintul vieţii”, Eugen Dimitriu - „Lumini fălticenene”, Dumitru Oniga - „Lumini, sublimele lumini”, Vasile Pînzariu - „Evadând din viitor” şi Radu Bercea - „Mărturii din Infern”.

 

„Un continuator al tradiţiei cronicarilor”

Lângă portretul lui Mircea Streinul („personajul plenar al Bucovinei”, aşa cum l-a caracterizat Ion Drăguşanul), portret realizat de unul dintre cei cinci titulari ai „Trofeului Bucovinei”, artistul plastic humorean Radu Bercea, directorul CCB, Vasile Ursachi, a făcut plecăciunea de cuviinţă „bădiei George Ungureanu” şi publicului prezent în sală şi a remarcat că „orice apariţie de carte constituie o sărbătoare a spiritului”.

Mărturisind că a citit cartea cu emoţie (şi ca „strănepot de personagiu” din această carte), Vasile Ursachi, care a subliniat că George Ungureanu este „un continuator al tradiţiei cronicarilor”, a spus că, parcurgând paginile scrise de venerabilul nonagenar, a avut senzaţia că se află „pe una din laiţele din Valea Seacă ascultând poveşti la o clacă”.

 

“Sunt un om vechi, care a fost iubit de Dumnezeu!”

Vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, i-a oferit lui George Ungureanu un trandafir alb, ca „simbol al recunoştinţei şi purităţii” (aşa cum a procedat şi la lansarea volumelor celorlalţi autori care au primit „Trofeul Bucovinei”), şi urându-i scriitorului „viaţă lungă” a promis că, dacă acesta va răspunde provocării lansate de Ion Drăguşanul (cea de a scrie încă o carte, în care să istorisească cele trei poveşti de dragoste ale vieţii sale) va asigura fondurile pentru tipărirea acesteia.

George Ungureanu (care renunţă uneori la baston, aşa cum a renunţat şi la ochelari după o reuşită operaţie de cataractă - mărturisind că “văd fără ochelari şi citesc toată ziua”), emoţionat de moment, a povestit câteva “întâmplări curioase” şi pilduitoare prin care-a trecut de-a lungul vieţii, lucruri care l-au determinat să le aştearnă pe hârtie, încheind cu mulţumiri adresate tuturor celor care l-au onorat cu prezenţa.

“Sunt un om vechi - a spus el - care a fost iubit de Dumnezeu!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Câmpulung Moldovenesc, cu bădia George Ungureanu.
 Vizualizări articol: 1230 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Câmpulung Moldovenesc, cu bădia George Ungureanu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei