Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 iul 2010 - Anul XV, nr. 158 (4449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

La Vatra Moldoviţei

Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artiştii plastici participanţi lacea de-a V-aediţie a Taberei Internaţionale de Pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor” îşi desfăşoară activitatea creativă ignorând capriciile vremii.

 

12 artişti plastici din cinci ţări europene

Cei 12 artişti plastici din cinci ţări europene (Cehia, Slovacia, Lituania, Ucraina şi România), care alcătuiesc colectivul taberei de creaţie din acest an (tabără găzduită, în intervalul 1 - 12 iulie a.c., de Pensiunea „Crizantema” din Vatra Moldoviţei), s-au aşternut la lucru încă din prima zi, chiar dacă vremea nu le-a permis - decât pentru scurte momente - să colinde împrejurimile şi să-şi instaleze şevaletele în aer liber.

Atelierul comun de lucru s-a constituit sub copertina protectoare din curtea pensiunii, unde fiecare artist şi-a găsit locul prielnic creaţiei, atelier în care i-am găsit pe toţi la lucru (supravegheaţi cu atenţie de pisica gazdei), cu două zile în urmă, când am vizitat tabăra.

 

Veterani şi artişti care se află pentru prima oară în România

Tabăra cu genericul „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”, care, din iniţiativa prof. Ioan Bodnar, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina, se desfăşoară în arealul bucovinean din anul 2006 (când a debutat ca o provocare cu susţinere exclusiv privată) a devenit un proiect stabil finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

La ediţia din acest an, alături de câţiva veterani ai taberei, care au participat şi la ediţiile anterioare, sunt şi noi veniţi, unii dintre ei aflându-se pentru prima oară în România.

 

Atmosferă prietenească şi stimulativă

Prof. Ioan Bodnar, care împreună cu artistul plastic humorean Radu Bercea coordonează programul de desfăşurare a taberei, a spus că vremea ploioasă nu i-a descurajat pe participanţi, iar faptul că artiştii au stat tot timpul împreună în perimetrul pensiunii a sudat colectivul, i-a făcut să se cunoască mai bine şi să-şi împărtăşească ideile, tehnicile şi manierele de lucru.

Fie că este vorba de artişti plastici profesionişti, absolvenţi ai unor prestigioase academii de arte, sau de creatori amatori, care practică arta ca hobby, participanţii s-au remarcat fiecare prin amprenta proprie, iar atmosfera a fost prietenească şi stimulativă.

 

Pictură, grafică şi metaloplastie

Alături de pictori şi graficieni, la ediţia din acest an s-a înregistrat în premieră prezenţa unui artist care realizează lucrări de metaloplastie.

Este vorba de humoreanul Viorel Grigoraş, care, alături de Ioan Bodnar, Radu Bercea şi Iulian Dziubinschi, reprezintă echipa creatorilor bucovineni. Participarea românească a taberei îi include şi pe graficienii bucureşteni Matei Şerban Sandu (care a expus, cu doi ani în urmă, la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg) şi Bogdan Gărgăriţă, precum şi pe pictorul naiv vasluian Costică Onuţă, care, la începutul lunii iunie a.c., a participat la prima Tabără Naţională de Artă Naivă de la Zimnicea, organizată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

 

Revedere între fraţi după trei ani şi o sosie perfectă a ţarului Petru cel Mare

Artiştii străini care participă la ediţia din acest an sunt Irina Kopeikina, din Letonia, şi Roman Kharevsky, din Cehia (doi veterani ai taberei bucovinene), precum şi doi creatori care se află pentru prima oară în România, Irina Kharevsky (sora lui Roman, dar care vine din Ucraina, tabăra oferindu-i acum prilejul să-şi revadă fratele după trei ani) şi Ivan Konupek (o sosie perfectă a ţarului Petru cel Mare), din Slovacia.

Ca şi la ediţiile anterioare, tabăra se va finaliza cu o expoziţie cu lucrările realizate de artiştii participanţi, expoziţie care este programată pentru vineri, 9 iulie a.c., la ora 16:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului.

 

Solidari cu bucovinenii afectaţi de inundaţii

Artiştii plastici români şi străini din tabăra de la Vatra Moldoviţei s-au declarat solidari cu bucovinenii din zonele calamitate.

Prof. Ioan Bodnar a spus că decizia unanimă a participanţilor este de a oferi o parte din lucrările realizate în tabără pentru valorificare în sprijinul sinistraţilor.

El a precizat că, după vernisajul expoziţiei, va organiza o licitaţie în cadrul căreia nu vor fi licitate în scop umanitar doar lucrările celor 12 artişti plastici care participă la ediţia din acest an, ci şi o serie din lucrările de la ediţiile anterioare ale taberei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.
 Vizualizări articol: 889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabăra Internaţională de Pictură „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei