Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 apr 2010 - Anul XV, nr. 88 (4379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Întâlnire la Biblioteca Bucovinei

Mircea Radu Iacoban, „un cronicar care se află mereu deasupra vremurilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Editurile ieşene „Junimea” şi „Dana Art” au organizat joi după-amiază, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, o întâlnire cu jurnalistul, prozatorul, dramaturgul şi scenaristul Mircea Radu Iacoban, cu prilejul lansării volumelor „Printre cărţi” şi “Pompe funebre”, două apariţii editoriale ale anului precedent.

 

„Destinul cărţii”

Autorul, revenit în oraşul juneţii sale (Mircea Radu Iacoban a urmat şi a absolvit cursurile liceale la Suceava) a fost însoţit de scriitorii ieşeni Ioan Holban, Emilian Marcu şi Andi Andrieş, cărora li s-a alăturat, în demersul de prezentare, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Ion Beldeanu.

Întâlnirea cu oaspeţii sosiţi din „dulcele târg al Iaşilor”, la care au participat reprezentanţi ai spiritualităţii sucevene, scriitori, artişti plastici, precum şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” însoţiţi de directorul Dan Popescu, a debutat cu proiecţia unei secvenţe de film tv, cu genericul „Destinul cărţii”, realizat de Mircea Radu Iacoban.

 

Un film mărturisitor

Un film „de-a dreptul tragic”, aşa cum a spus Emilian Marcu, care prezintă, după cum a remarcat şi Ioan Holban, un loc de „execuţie a cărţilor”, fosta fabrică de mucava de la Molid, în care, în cea de-a doua jumătate a anilor ’50, au fost „topite” cărţile considerate ca fiind nocive de către ideologii comunismului.

Un film mărturisitor, care l-a determinat pe Emilian Marcu să alăture „crematoriul cărţii” de la fabrica, acum în ruină, de la Molid celui din lagărul de exterminare de la Maidanek, cu o interogaţie de sumbră perspectivă: „Încep să mă întreb, dacă nu va veni, cândva, vremea unui crematoriu pentru vorbe”.

 

Două cărţi „cu o apăsată dimensiune memorialistică”

Scurta şi revelatoarea secvenţă de film a constituit preludiul lansărilor de carte care au urmat.

Cele două volume “Pompe funebre” („un cine-roman de Mircea Radu Iacoban”, aşa cum indică subtitlul) şi „Printre cărţi”, un volum de eseistică prin care autorul, care a înfiinţat Editura „Junimea” (pe care a condus-o vreme de zece ani), a marcat patru decenii de când această editură îşi poartă cu onoare blazonul în literatura română, se circumscriu, aşa cum a spus criticul literar Ioan Holban, cărţilor „cu o apăsată dimensiune memorialistică”.

 

„Un scenariu pentru filmul vieţii”

Emilian Marcu a subliniat în demersul său critic, intitulat „De la iluzie la realitate şi retur”, în care s-a referit la cine-romanul „Pompe funebre”, „stilul alert cu multiple ruperi de ritm” şi suspansul scenelor care se succed în această carte, care este „un scenariu pentru filmul vieţii”.

O carte care aparţine, aşa cum a reliefat Ioan Holban, „unei specii puţin reprezentate în literatura română”, în care „experienţa scenaristului şi dramaturgului îşi spune cuvântul”, o carte „scrisă cu ironie cordială” şi recomandată cititorilor pentru că este „foarte instructivă”.

 

„Un cronicar care se află mereu deasupra vremurilor”

Cel de-al doilea volum, intitulat „Printre cărţi”, care reuneşte tablete şi articole, dar care „se citeşte ca un roman”, este „un corolar al celor 40 de ani de activitate la Editura Junimea” (Emilian Marcu), o carte care relevă dimensiunea de cronicar a autorului, „un cronicar care se află mereu deasupra vremurilor şi nu sub vremi” (Ioan Holban).

Intervenţia scriitorului Mihai Sultana Vicol, care a vorbit „despre cine este şi cine va rămâne în publicistica românească Mircea Radu Iacoban”, a conturat portretul celui care reprezintă „un fenomen în ceea ce priveşte munca sisifică de ziarist”.

 

„Cartea rămâne temeiul tuturor realizărilor intelectului uman”

Mircea Radu Iacoban, care a salutat prezenţa în sală a generaţiei tinere, generaţie cu alte perspective decât cea din care face parte autorul (care nu are în programa analitică studiul istoriei URSS) a rememorat câteva secvenţe din trecutul său, între care şi cea a înfiinţării la Suceava a Teatrului Municipal care a funcţionat câţiva ani ca secţie a Teatrului Naţional din Iaşi, şi, motivând prezentarea proiecţiei de la începutul manifestării, a accentuat că, din păcate, cartea se află şi astăzi în suferinţă.

„Cartea - a subliniat el - rămâne temeiul tuturor realizărilor intelectului uman”.

O după-amiază cu Mircea Radu Iacoban a cărei amintire, aşa cum remarca la final scriitorul Andi Andrieş, o vom păstra în fondul de referinţă al existenţei noastre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Radu Iacoban, „un cronicar care se află mereu deasupra vremurilor”.
 Vizualizări articol: 7717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.84/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 49 voturi
Mircea Radu Iacoban, „un cronicar care se află mereu deasupra vremurilor”4.8549

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei