Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 nov 2009 - Anul XIV, nr. 279 (4265)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lucrări necesare

Situaţia monumentelor UNESCO din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, dr. Daniel Hrenciuc, care a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că este aproape sigur că, din anul 2010, Mănăstirea Suceviţa va fi inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial (ridicând astfel la opt numărul obiectivelor UNESCO de pe raza judeţului Suceava)
a pus la dispoziţia presei sucevene o situaţie a lucrărilor de conservare şi restaurare executate până în prezent la aceste monumente şi necesarul lucrărilor care se impun a fi efectuate în continuare.

 

Restaurarea catapetesmei la Arbore şi reconstituirea construcţiilor din incinta Mănăstirii Humor

Astfel, la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” de la Arbore, la care se lucrează în prezent la finalizarea restaurării picturii în naos şi altar, sunt necesare lucrări de restaurare a catapetesmei, lucrări de conservare a învelitorii de draniţă (care este puternic degradată), precum şi sistematizarea verticală a incintei.
La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mănăstirea Humor, la care s-au finalizat în acest an lucrările de consolidare şi restaurare a picturii interioare şi se lucrează în prezent la muzeul de la parterul turnului tezaur, se impune finalizarea cercetărilor arheologice şi este necesară reconstituirea construcţiilor din fosta incintă a mănăstirii, precum şi coborârea la nivelul de călcare medieval.

 

Conservarea învelitorilor de draniţă la Moldoviţa şi restaurarea clopotniţei la Pătrăuţi

La Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldoviţa, la care, în intervalul 2004-2009, s-au executat lucrări de consolidare şi restaurare a catapetesmei şi picturii interioare, este necesară înlocuirea pardoselii de marmură cu o pardoseală apropiată de cea iniţială, efectuarea unor lucrări de conservare a învelitorilor de draniţă la biserică, dar şi la toate corpurile anexe, precum şi reabilitarea muzeului mănăstirii.
În ceea ce priveşte Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Pătrăuţi, la care se execută încă lucrări de consolidare şi restaurare a picturii interioare (începute din anul 2004), trebuie restaurată clopotniţa, sunt necesare lucrări de conservare a învelitorii şi trebuie încheiate lucrările de drenare şi sistematizare verticală a incintei.

 

Restaurarea zidului de incintă la Probota şi realizarea unui muzeu al Mănăstirii Voroneţ

Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Probota, la care în acest an s-a conservat învelitoarea bisericii, a turnurilor de colţ şi a turnului-poartă, sunt necesare lucrări de restaurare a zidului de incintă, consolidarea şi punerea în valoare a ruinelor decopertate prin cercetarea arheologică, eliminarea standului comercial din pridvor şi realizarea unui muzeu în clisiarniţă.
Şi la Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ, la care se execută lucrări de reconstituire a construcţiilor de pe latura de Sud şi Vest a incintei, se impune corectarea complexă a incintei cu revenirea la forma iniţială, realizarea, într-unul din spaţiile nou reconstituite, a unui muzeu şi sistematizarea verticală a incintei.

 

Restaurarea turnului clopotniţă la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava

În fine, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, la care continuă lucrările de restaurare a picturii interioare a Bisericii „Sf. Gheorghe”, se impune restaurarea turnului clopotniţă (turn fisurat în care se află montat cel mai mare clopot din Suceava), eliminarea standului comercial din Paraclisul „Sf. Ioan” şi transformarea în muzeu şi modernizarea grupului sanitar din incintă.
 


Mănăstirea Suceviţa

Mănăstirea Suceviţa, ctitorie a Movileştilor, care în multe publicaţii şi pe multe site-uri figurează ca fiind deja inclusă pe lista patrimoniului mondial, va intra abia la anul în rândul monumentelor protejate UNESCO.
La Biserica “Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa sunt necesare lucrări de restaurare a picturii murale interioare şi exterioare, care prezintă mai multe forme de degradare.
Este de asemenea necesară restaurarea învelitorii bisericii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Situaţia monumentelor UNESCO din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 1053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Situaţia monumentelor UNESCO din judeţul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei