Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 aug 2009 - Anul XIV, nr. 186 (4172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

„Culorile Europei”, culorile colaborării şi prieteniei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis sâmbătă expoziţia de pictură „Culorile Europei”, realizată de artistul plastic german Manfred Jacob Vogt.

 

Un artist original şi provocator

Expoziţia, care s-a circumscris „Zilei Regiunii Schwaben la Suceava”, prilej cu care a avut loc deschiderea oficială a Biroului informaţional al Regiunii Schwaben de la Casa Prieteniei, a permis publicului sucevean contactul cu un artist original şi provocator.
Original prin faptul că Manfred Jacob Vogt îşi realizează lucrările în proporţie de 90% cu culori pe care şi le prepară singur din pigmenţi naturali, şi provocatoare pentru că propune, în premieră, un discurs cromatic cu o paletă pe care se combină fragmente din istoria pământului continentului european.

 

„Artiştii şi culorile lor ne ajută să înţelegem lumea mai bine”

Manifestarea, care a reunit în saloanele muzeului sucevean reprezentanţi oficiali ai regiunilor partenere din Bucovina şi Suabia (Schwaben), cărora li s-au alăturat, aşa cum a remarcat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi „prietenii din Franţa, din Departamentul Mayenne”, a oferit un cadru model pentru ceea ce înseamnă prietenia şi colaborarea dintre regiuni.
Un eveniment prin care, aşa cum a subliniat preşedintele Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, „artiştii şi culorile lor ne ajută să înţelegem lumea mai bine”.

 

Culorile din drapelele regiunilor europene şi cele din pictura murală a bisericilor moldoveneşti

Expoziţia, care cuprinde lucrări realizate cu culori preparate din pigmenţi naturali, prezintă totodată, ca preambul, un segment vizual cu fotografii care relevă evoluţia artistică a lui Manfred Jacob Vogt de-a lungul carierei sale de pictor, drumul parcurs de la maniera academică la exprimarea abstractă.
Cele 33 de lucrări, care încorporează pigmenţi prelevaţi din mai multe ţări ale Europei (Germania, Franţa, Italia, Spania), vizează pe de o parte stemele şi drapelelor unor regiuni europene, cu ale căror culori artistul improvizează ca pe o tastatură diverse combinaţii şi asociaţii cromatice, iar pe de alta se raportează la pictura murală a bisericilor moldoveneşti.

 

„Omagiu pictorilor anonimi, care-au pictat nestematele mănăstiri ale Bucovinei”

Manfred Jacob Vogt a mărturisit că a adunat pigmenţi naturali (pământuri, oxizi minerali) din lutăriile din zonele vizitate (Sf. Ilie, Mihoveni, Humor, Mitocaş, Adâncata, Suceviţa...), cu precădere din perimetrul mănăstirilor cu pictură în frescă.
De fapt, preşedintele Gheorghe Flutur a reliefat faptul că expoziţia poate fi apreciată ca „un omagiu adus pictorilor anonimi, care-au pictat nestematele mănăstiri ale Bucovinei”, subliniind că pictorii Voroneţului s-ar bucura să vadă culorile lor în acest concert cromatic.
 


O personalitate polivalentă

Personalitate polivalentă, Manfred Jacob Vogt, originar din Augsburg, locuieşte şi lucrează de câţiva ani la Roma împlinindu-şi visul din tinereţe de a crea în exuberanţa mediteraneană.
A studiat pictura şi grafica la Munchen şi Nuremberg, a lucrat ca restaurator şi muzeograf şi a fost directorul Pinacotecii din Munchen.
De la începutul carierei sale artistice a fost preocupat de pigmenţii naturali pe care i-a prelevat în călătoriile sale şi din care şi-a preparat singur culorile.

 

O viitoare expoziţie dedicată Bucovinei

Manfred Jacob Vogt este convins că meşterii zugravi care au pictat bisericile din nordul Moldovei „aveau un canon absolut special şi un limbaj propriu”.
Cercetările ample şi riguroase pe care le-a întreprins la biserici şi mănăstiri, dar şi în diverse lutării (de unde „şi meşterii zugravi şi-au extras pigmenţii pentru culori”) au ca rezultat identificarea unor pigmenţi din care-şi va prepara culorile pentru o viitoare expoziţie dedicată Bucovinei. Expoziţie va fi prezentată atât la Suceava, cât şi la Augsburg şi, ca urmare a contactului cu oaspeţii francezi, poate şi la Limoges.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Culorile Europei”, culorile colaborării şi prieteniei.
 Vizualizări articol: 871 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Culorile Europei”, culorile colaborării şi prieteniei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei