Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 aug 2009 - Anul XIV, nr. 186 (4172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Curăţenie în şcoli

Femeile de serviciu din şcoli, zugravi în vacanţa de vară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şantierele pentru reparaţii capitale lipsesc din aproape toate şcolile din judeţ, iar din cauza fondurilor insuficiente, directorii instituţiilor de învăţământ s-au limitat doar la efectuarea de mici reparaţii şi igienizări. Aşadar, elevii suceveni vor găsi şcolile aproape la fel cum le-au lăsat la începutul verii, singurele schimbări fiind un strat de var pe pereţi şi tâmplăria proaspăt vopsită.
Femeile de serviciu din şcoli au acum mai multă treabă decât în orice altă perioadă a anului, iar în şcolile mai mici, din mediul rural, o singură femeie de serviciu se ocupă de tot ceea ce înseamnă igienizare şi curăţenie. În cele mai multe situaţii, femeile de serviciu sunt şi zugravii din şcoli, pentru că banii alocaţi pentru curăţenie nu ajung şi pentru a plăti un zugrav. Directorii şcolilor spun însă că nu este o noutate faptul că femeile de serviciu zugrăvesc şcolile şi că, nu de puţine ori, chiar şi profesorii şi învăţătorii au fost chemaţi să dea o mână de ajutor la curăţenie.
Suma pentru curăţenie alocată şcolilor din judeţ diferă de la o instituţie de învăţământ la alta, în funcţie de mărimea şcolii, de numărul de clase şi de elevi, în funcţie de cât a fost dispusă primăria să dea, însă nu se poate vorbi despre sume mari de bani şi nici măcar de sume suficiente de bani.

 

Şcolile, cu restanţe la utilităţi şi lucrări de reparaţii şi construcţie

La Mitocu Dragomirnei, contabilul şcolii, Maria Bucătar, a declarat că banii pentru curăţenie au fost alocaţi pentru tot anul 2009, nu doar pentru igienizarea de vară. Este vorba de aproximativ 20.000 de lei pe an pentru reparaţii curente şi 9.000 de lei pentru achiziţionarea de materiale de curăţenie. Contabilul unităţii de învăţământ a spus că „banii sunt insuficienţi şi, din acest motiv, curăţenia se face cu forţe proprii, fără să se angajeze muncitori sau o firmă care să execute lucrările”.
Situaţia este aceeaşi în aproape toate şcolile din judeţ. „Nu ne-am apucat decât de şters praful, pentru că nu avem bani. Am cumpărat nişte var, o să văruiască femeia de serviciu, o să şteargă geamurile şi o să pună florile înapoi pe pervaz. Cam atât o să facem, pentru mai multe, când o să ne dea primăria bani”, a declarat directorul unei şcoli de la ţară din judeţul Suceava.
Pe lângă faptul că banii pentru curăţenie au venit cu ţârâita, mai grav este faptul că la fel vin şi banii pentru achitarea restanţelor pe care le au şcolile, fie la utilităţi, fie la plata constructorilor care au executat lucrări de reabilitare, reparaţii capitale sau de construcţii pe perioada acestui an.
În urmă cu puţin timp, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a alocat doar o parte din sumele necesare acoperirii datorilor acumulate de şcoli. 54 de unităţi de învăţământ din judeţ au credite angajate pentru lucrări investiţionale, iar datoriile se ridică la peste şase milioane de lei, pentru lucrări efectuate, dar neachitate.
Ministerul a alocat aproximativ 2.000.000 de lei, iar cel mai mult, până acum, a primit şcoala din Berchişeşti, unde au fost alocate 500.000 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile de serviciu din şcoli, zugravi în vacanţa de vară.
 Vizualizări articol: 1536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.3 din 3 voturi
Femeile de serviciu din şcoli, zugravi în vacanţa de vară1.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(11 aug 2009, 17:57:08
Oare de de s-a ajuns la situatia asta ?

Foarte simplu: cand au fost bani, fiecare director si-a tras cat a putut (me refer la fondurile venite in anii 1995 - 2000). Cei de afara au vazut si... nu au mai trimis nimic.

Urmarea... o vedem cu totii: aceiasi directori care se plang ca nu mai au fonduri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei