Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 iul 2009 - Anul XIV, nr. 152 (4138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Colecţia „Cărţi arse”

O carte renăscută din cenuşă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Bucovina a scos recent de sub tipar cartea-pilot care deschide noua colecţie “Cărţi arse” a Editurii “Muşatinii” Suceava.

 

Cartea care a izbutit să scape rugului aprins în curtea închisorii din Suceava

Cartea, intitulată “Şi vechi, şi noi…” (Poezii poporale de Constantin Sasu din Vama), publicată în anul 1922 sub îngrijirea cărturarului bucovinean Victor Morariu, a izbutit să scape, cel puţin într-un exemplar, rugului aprins în vara anului 1952 în curtea interioară a închisorii din Suceava.
S-au ars atunci, în mod iresponsabil, într-un “rug înfiorător” (aşa cum a lăsat mărturie scrisă câmpulungeanul Ilie Ilisei), un rug “mereu alimentat cu alte maldăre de cărţi, cărţi smulse de prin casele şi de prin sufletele românilor”, şi au dispărut “în lacome flăcări ediţii rare, cărţi de rugăciune străvechi, iscusit caligrafiate de înţelepţii călugări ai mănăstirilor de odinioară”.

 

Renăscută într-un tiraj de 500 de exemplare

Cartea poetului ţăran Constantin Sasu, renăscută acum din cenuşă prin grija scriitorului Ion Drăguşanul (care-şi continuă misia de păstrător şi mărturisitor de memorie) reapare după 87 de ani de la publicare şi 57 de ani de când a fost condamnată la ardere pe rug.
Exemplarul care a supravieţuit, descoperit de nepotul poetului din Vama, prozatorul Ioan Mugurel Sasu, i-a fost încredinţat lui Ion Drăguşanul, care l-a semnalat în paginile “Revistei Bucovinei” făcându-l apoi să renască într-un tiraj de 500 de exemplare, “suficient - aşa cum spune el - pentru înzestrarea bibliotecilor din judeţ şi pentru încredinţarea întru memorie”.

 

Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei

Cartea, care, aşa cum am precizat la începutul acestor rânduri, deschide o nouă colecţie a Editurii „Muşatinii”, se circumscrie unui proiect iniţiat de scriitorul Ion Drăguşanul, proiect prin care pentru prima dată va fi comemorată arderea cărţilor Bucovinei, monstruoasă crimă împotriva spiritualităţii şi memoriei româneşti, pusă la cale de securitate şi înfăptuită o dată cu arestarea şi încarcerarea elitelor culturii naţionale.
Prezentată în premieră în Sala Oglinzilor din Primăria Municipiului Vatra Dornei, cu prilejul desfăşurări Festivalului de muzică folk „Menestreli, în munţii Dorunei”, cartea (care a fost oferită în dar participanţilor la festival) s-a răzbunat pe destinul care a şters-o mai bine de jumătate de secol din memorie, răspândindu-se în toate colţurile ţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte renăscută din cenuşă.
 Vizualizări articol: 741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
O carte renăscută din cenuşă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei