Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 iun 2009 - Anul XIV, nr. 136 (4122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Expoziţia “Arta, un limbaj comun între două culturi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Saloanele dedicate expoziţiilor temporare de la etajul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava găzduiesc expoziţia de artă plastică româno-ucraineană circumscrisă proiectului transfrontalier cu genericul “Arta, un limbaj comun între două culturi”.

 

O reîntâlnire după o lună de la încheierea taberei

Deschisă la sfârşitul săptămânii trecute, expoziţia prezintă publicului lucrările realizate de cei 30 de artişti plastici participanţi (15 români şi 15 ucraineni) în tabăra de creaţie plastică desfăşurată, în intervalul 22 aprilie - 6 mai a.c., la Suceviţa.
La vernisajul care le-a prilejuit organizatorilor şi artiştilor o reîntâlnire după o lună de la încheierea taberei, au participat, alături de echipa de proiect, reprezentanţii consulari ai Ucrainei şi României din cele două regiuni transfrontaliere, respectiv consulul general al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbitskyi, şi consulul general al României la Cernăuţi, Dorin Popescu.

 

Un proiect care „trebuie repetat în viitor”

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Yurii Verbitskyi, care a mulţumit pentru invitaţia de a participa la vernisaj, a reliefat faptul că acest proiect, care le-a permis partenerilor „să se apropie unii de alţii şi să se cunoască reciproc”, nu trebuie să fie singular, ci „trebuie repetat în viitor”.
La rândul său, consulul general al României la Cernăuţi, Dorin Popescu, a apreciat acest dialog artistic ca fiind „excelent” şi a propus o colaborare la fel de fructuoasă şi în alte domenii, spre exemplu „abordarea cu curaj a unor probleme istorice, mai ales pe zonele care suscită anumite controverse”.

 

Arta, un limbaj universal

Aşa cum a spus la vernisaj prof. univ. dr. Liviu Suhar, care a participant la tabăra de creaţie de la Suceviţa, cele două săptămâni petrecute în mirificul spaţiu bucovinean le-au oferit participanţilor momente de neuitat.
„Au fost două săptămâni de emulaţie - a subliniat el - în care am câştigat împreună experienţă şi am plecat cu gândul că ne vom reîntâlni”. „Arta - a accentuat el - este un limbaj universal şi, de multe ori, a acompaniat diplomaţia rezolvând o serie de probleme care se aflau în impas”.
Cu prilejul vernisajului a fost lansat şi catalogul trilingv al taberei (română-ucraineană-engleză) tipărit în 1.200 de exemplare.
 

Un proiect cu finanţare europeană

Proiectul “Arta, un limbaj comun între două culturi” derulat de Complexul Muzeal Bucovina şi partenerii săi, Consiliul Judeţean Suceava - de partea română, şi Muzeul de Artă Cernăuţi - de partea ucraineană, a beneficiat de finanţare europeană prin programul PHARE în valoare de 59.000 de euro.
Cele două echipe de proiect sunt, de partea română, Carmen Bădăluţă - manager proiect, Susana Cosovan - asistent manager, Elena Novac - responsabil financiar, Iuliana Roşca - responsabil comunicare, relaţii publice, Doina Creangă şi Irina Ţibulcă - responsabil elaborare catalog tabără creaţie, Ovidiu Ambrozie Bortă - responsabil organizare tabără, iar de partea ucraineană, Inna Kitsul (director Muzeul de Artă Cernăuţi), Valentina Lyubkivska (Şef Secţie Artă) şi Olena Guzhva (director adj.) - consultant proiect.

 

15 artişti plastici români şi 15 ucraineni

În ordine alfabetică, cei 15 artişti plastici români care au participat la tabără sunt: Gabrel Baban, Ilie Boca, Cătălin Alexandru Chifan, Marin Gherasim, Eugenia Goraş, Veronica Gridinoc, Ion Grigore, Victor Hreniuc, Costin Neamţu, Traian Postolache, Anghel-Vasile Siminiuc, Liviu Suhar, Corneliu Tincu, Constantin Ungureanu BOX, Dany Madlen Zărnescu.
Colegii lor ucraineni sunt următorii: Liudmyla Bogdan, Oleksandr Harmyder, Andrii Holomeniuk, Valerii Hnatiuk, Yurii Hushkevich, Irina Kalenyk, Yurii Kyryliuk, Volodymyr Krasnov, Oleksandr Litvinov, Pavlo Pushkariov, Maryna Rybachuk, Svitlana Shevchenko, Volodymyr Teutu, Igor Yuriev, Anatolii Zhytariuk.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia “Arta, un limbaj comun între două culturi”.
 Vizualizări articol: 1765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Expoziţia “Arta, un limbaj comun între două culturi”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei