Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manifestare

Final de „Toamnă la Voroneţ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
După cinci zile de vizionări ale fotografiilor, filmelor şi diaporamelor prezentate în concurs, peste ediţia a XXVIII-a a Festivalului naţional de fotografie, film, diaporamă şi artă fotografică „Toamnă la Voroneţ” s-a tras cortina.

 

S-a început cu fotografia

Manifestările au început sâmbătă, cu vernisajul celor două expoziţii, „Atelierul de măiestrie fotografică" şi „Repere vizuale – 1850 – 1950, unicate”.

Pe lângă cele peste 100 de fotografii realizate de fotografi profesionişti din România, Ungaria, Serbia, Austria, cei ce au călcat pragul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina au putut admira şi un istoric al celor 110 ani de fotografie cu ajutorul imaginilor, al aparatelor de fotografiat foarte vechi şi al accesoriilor utilizate în realizarea imaginilor foto.

 

„Docu-film” sau amintiri despre Bucovina

În urma unui parteneriat încheiat cu Arhiva Naţională de Film, la Gura Humorului au putut fi vizionate mai multe filme de arhivă româneşti care au prezentat obiceiurile populare şi mănăstirile din Bucovina.

Cel mai vechi film prezentat a fost „Vatra Dornei”, o producţie din 1935, regizată de Eugen Janovics, dar filmul care a adus chiar şi lacrimi pe obrajii spectatorilor a fost „Obiceiuri din Bucovina”, un documentar regizat de Henri Stahl, realizat în 1937 şi care prezintă o nuntă din Mănăstirea Humorului.

„Serbările arcăşeşti din Bucovina”, un film realizat tot în 1937, în care regizorii Laszlo Fekete, Istvan Miskowsky, reuşesc într-un minut şi 50 secunde să ne introducă în atmosfera serbărilor de la Bucşoaia din 2 iulie 1937, la care au participat regele Carol al II-lea şi Mihai, Marele Voievod de Alba Iulia, a fost urmărit cu deosebit interes, la fel ca şi filmele „Bucovina, ţara mănăstirilor” realizat în 1937 şi dedicat aşezămintelor de închinare, ctitorie a domnitorilor din Moldova, „Serbările dezrobirii”, un film realizat în 1942, un reportaj al manifestărilor oficiale de la Cernăuţi şi Chişinău din octombrie 1942 legate de revenirea administraţiei româneşti în Basarabia şi Bucovina de Nord. Cel mai nou film prezentat a fost „Navigatori care dispar”, o producţie „Sahia Film” din 1965, în regia lui Ion Moscu, un film color, despre plutaşii de pe Bistriţa.

 

„Mondo-film” s-a impus prin imaginea imigrantului român

În cadrul colajului de filme documentare realizate în Franţa, Marea Britanie, Italia şi Grecia şi reunite sub titlul „Mondo-film” s-a remarcat filmul francez „Stela”, producător Cauri Films – Ostinati, un film despre viaţa unei familii de romi din România care locuieşte la periferia Parisului. Filmul prezintă destinul dramatic al Stelei care pleacă la Paris împreună cu soţul ei pentru că vrea să scape de viaţa mizeră din Brăila. Ajunşi în Franţa, se confruntă cu mai multe greutăţi şi, în locul unui trai decent, lipsit de griji, au o viaţă zbuciumată, mizeră.

Alte documentare prezentate au fost „For India” – realizator Sandhya Suri, „Trentino: Danze della Tradizione”, producător Neuma Multimedia, „Dor de Elada”, realizator TV – UER.

 

Două zile pline de emoţii pentru concurenţi

După deschiderea oficială a Festivalului Toamna la Voroneţ, ediţia a XXVIII-a, care a avut loc luni dimineaţă, timp de două zile au fost vizionate zeci de filme realizate de amatori şi de profesionişti, au avut loc întâlniri ale cinefililor cu regizorii producţiilor prezentate, s-a făcut analiza filmelor înscrise în acest proiect cultural.

Juriul festivalului „Toamnă la Voroneţ”, format din Copel Moscu, Mircea Bunescu şi Cătălin Apostol la categoria „film” şi Savel Cheptea, Dan Buruleanu şi Victor Rusu la categoria „Diaporamă” a avut o misiune dificilă şi, aşa cum spunea şi realizatorul unui film într-o discuţie după prezentarea producţiei, „după fiecare festival rămâi cu ceva, fie că eşti dezamăgit, impresionat, indiferent, fie că a existat acolo un film care ţi-a rămas încă în memorie şi îţi doreşti să-l revezi sau poate aştepţi ediţia de anul viitor unde, poate, va fi un film şi pe gustul tău”.

 

„Lumea s-a dezobişnuit să vadă filmele în sala de cinema”

Aşa cum am aflat de la preşedintele juriului, Copel Moscu, profesor la Facultatea de Film, Universitatea de Arte Bucureşti, „se vede clar că este cu totul şi cu totul altceva decât la ediţia anterioară, în sensul bun al cuvântului. Avem un festival cu o selecţie remarcabilă, filmele intrate în concurs sunt ale unor profesionişti de marcă, avem ocazia să vedem filme de scurt metraj şi filme de lung metraj de valoare. Asta înseamnă că festivalul a ajuns la maturitate şi încet, încet, suntem pe cale să îl transformăm într-un festival internaţional. Începând din 2009, vom avea şi sprijinul Centrului Naţional de Cinematografie în organizarea acestui festival, care va căpăta o greutate mai mare. Anul 2009 probabil va aduce producţii şi mai valoroase, mai ales în premieră absolută. Cinematografia noastră a ajuns să producă anual 20 - 25 de filme de lung metraj, scurt metraj, documentare care vor putea fi văzute în premieră aici la Gura Humorului. Din motive organizatorice şi probabil sentimentale, realizatorii cred că vor fi de acord, şi am reuşit anul acesta să conving pe mulţi din ei să-şi aducă filmele aici, în premieră absolută. Problema rămâne a atragerii spectatorilor în sală, vom face şi o promovare mai puternică şi o selecţie a acestor filme vor fi proiectate şi la Suceava, vor fi şi proiecţii intinerante cu cele mai bune producţii, în aşa fel încât multă lume să vadă filmele în premieră absolută. Va trebui să reobişnuim filmul cu proiecţii de documentare, probabil că lumea s-a dezobişnuit să vadă filmele în sala de cinema. Adevăratul act artistic acolo se produce, în sala de cinema şi nu la televizor. Un spectacol cinematografic este cel care dă măsura şi valoarea unui film”.

 

Premii şi premianţi

Film:

Marele premiu şi trofeul "Toamnă la Voroneţ"- "Roata, piua şi daracul", autor Codruţa Angelescu din Bucureşti.
Premiul pentru cel mai bun film documentar - "Zodia Pământului", autor Laura Lachovolea, din Iaşi.
Premiul pentru regie - "O mamă în împărăţia umbrelor", autor Violeta Gorgos, Iaşi.
Premiul pentru imagine - "Masacrul", autor Eduard Grigore, Constanţa.
Premiul Primăriei Oraşului Gura Humorului - "Drum de mijloc", autor Dan Marian Codre, Curtici.
Premiul Juriului - "Ultimii români", autor Razvan Butaru, Bucureşti. Menţiune - "La capătul lumii", autor Constantin Mărăscu, Timişoara

 

Secţiunea film documentar studenţesc:

Premiul pentru cel mai bun film documentar - "Nea Pintea...model", autor Adina Pintilie, UNATC Bucureşti.
Premiul pentru regie - "A fost odată în Transilvania", autor Manuela Morar, Universitatea Hyperion, Bucureşti.
Premiul pentru imagine - "Mulţumesc", autor Millo Simulov, UNATC Bucureşti.
Menţiune - "Milki Way", autor Ivana Mladenovic, UNATC Bucureşti

 

Diaporama:

Premiul I, Mihai Gheorghe – Ploieşti
Premiul II, Ovidiu Mihai Tot - Cluj Napoca
Premiul III, Sandu Traian Cimpoieru - Cluj Napoca.

Premiul de excelenţă s-a acordat octogenarei Natalia Colocolnicov, care a fost prezentă la Festivalul de la Gura Humorului pentru a 28-a oară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Final de „Toamnă la Voroneţ”.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Final de „Toamnă la Voroneţ”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei