Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Zapis la o spovedanie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gheorghe Ropciuc, profesor de limba franceză la şcoala din Dărmăneşti, dar format artistic la Cluj, unde a făcut studii gimnaziale şi liceale de coregrafie, muzică şi arte plastice, a deschis la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” o expoziţie de grafică.

Cu genericul „Zapis la o spovedanie”, expoziţia reuneşte cca. 40 de lucrări, un fel de mărturisiri (spovedanii), „descărcări” vizuale ale „păcatelor” sale.

Lucrările de grafică, grupate pe două categorii, diurne şi nocturne, cum le-a împărţit el, sunt însoţite şi de câteva icoane, un mic altar care constituie pragul introductiv în această desfăşurare de plăsmuiri imaginare, un altar în care există şi o piesă laică, un basorelief sculptat în lemn cu figuri parcă de ursitoare antrenate într-o dispută.

 

Frământări ale gândului şi materiei

Gheorghe Ropciuc, un pictor confesiv la care motivul se desubstanţializează uneori până la limita figurativului, un creator provocator prin maniera şi tehnicile de abordare ale subiectelor sale, ne îndeamnă (ca şi la precedenta sa expoziţie intitulată „Ore de meditaţie”, organizată, cu un an în urmă, în „coridorul de stele” - galeria de la Observatorul Astronomic Suceava) să avem „curajul de a privi fără teamă şi fără prejudecată” lucrările sale, care nu sunt altceva decât expresia plastică a dinamicii lui interioare.

Un creator a cărui linie îşi caută învolburate forme, „frământări ale gândului şi materiei”, cum remarca artista plastică Angela Pitariu Bolnavu, un artist de forţă care, aşa cum spunea şi graficianul Mihai Pînzariu PIM, „are puterea de a reprezenta ceea ce simte” şi care, „cu fiecare expoziţie, ne mai mărturiseşte ceva”.

Un filolog care pictează şi care, deşi are exerciţiul verbului, atunci când vine vorba despre pictură ne spune că esenţa acesteia este tăcerea. Tăcerea în care fiecare privitor dialoghează intim, vizual, cu fiecare lucrare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Zapis la o spovedanie”.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Zapis la o spovedanie”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei