Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 feb 2008 - Anul XIII, nr. 34 (3715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Spectacol nocturn

Asediul Cetăţii de Scaun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările prilejuite de sărbătorirea celor 620 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii de Scaun şi a Sucevei, organizate la sfârşitul săptămânii trecute de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Bucovina (CMB), s-au încheiat duminică seara cu impresionantul spectacol al asediului Cetăţii Sucevei.

 

Un record în privinţa prezenţei publicului

Deşi programat pentru ora 17:00, spectacolul a început cu o întârziere de cca. 50 de minute cu motivaţia (nemărturisită, dar aflată de noi din culise şi care s-a dovedit justificată) că efectele pirotehnice vor fi mult mai gustate de public pe întuneric.

Organizatorii şi realizatorii spectacolului au înregistrat însă un record în privinţa prezenţei publicului în Cetatea de Scaun, apreciat la cca. 3000 de spectatori.

Un număr impresionant de autovehicule se înşiruia atât pe drumul către cetate, cât şi pe cel care duce către satul Lisaura.

Întregul platou al cetăţii, drumul de acces de pe marginea şanţului de apărare şi podul de intrare în cetate erau ticsite de omeni.

Câteva mii de spectatori, de toate vârstele, încercau să ocupe locuri care să le permită o cât mai bună vizionare.

Jandarmii şi poliţiştii dirijau publicul şi supravegheau cu atenţie această mare de oameni.

 

Fără riscuri

Deşi terenul şanţului de apărare, în care s-a desfăşurat spectacolul, era noroios, frământat de copitele cailor încă din timpul repetiţiilor, lucrurile s-au desfăşurat potrivit scenariului.

Exceptând câteva sincope de sonorizare, totul a decurs aşa cum au prevăzut realizatorii.

Vali Vasilescu, autorul scenariului şi coordonatorul întregii echipe de cascadori, actori şi pirotehnicieni (în total cca. 100 de protagonişti) a asigurat publicul, înainte de începerea spectacolului, că totul este regizat şi nu există riscul să se întâmple ceva neprevăzut.

 

Povestea unui bătrân

Spectacolul a constat în povestea unui bătrân (actorul botoşănean Marius Rogojinschi) care, stârnit de nepoţi să le povestească despre războaiele purtate de Ştefan cel Mare, şi-a amintit de lupta de la Războieni în care sultanul Mahomed al II-lea a reuşit să învingă oastea moldovenească.

Scenele s-au derulat de la momentul înfrângerii şi retragerii moldovenilor (cu o cascadorie spectaculoasă în care corpurile unor oşteni moldoveni au fost târâte în goana cailor dincolo de uriaşa cortină întinsă peste şanţul de apărare), iar Ştefan cel Mare, ajuns sub zidurile Cetăţii Sucevei, şi-a îndemnat oştenii să reziste. Postelnicul Şendrea s-a pregătit să facă faţă înfruntării cu duşmanul cu luptători adunaţi pe ziduri, cu arcuri şi săgeţi, cu bolovani şi catran încins.

 

Canonadă şi efecte pirotehnice

Oastea turcească a adus tunurile trase de cai şi le-a aşezat în faţa zidurilor cetăţii, începând canonada. Efectele pirotehnice au fost într-adevăr spectaculoase: tunurile scoteau flăcări şi fum, jeturi de scântei luminau zidurile „lovite” ale cetăţii, exploziile din incintă aruncau oştenii în aer.

Lupta a continuat cu asaltul cetăţii cu scări de asediu, apărătorii vărsau catran asupra asediatorilor, poarta a cedat în cele din urmă sub loviturile de berbec, iar moldovenii au ieşit să dea piept cu duşmanii. Finalul a fost însă în favoarea moldovenilor: Ştefan cel Mare a sosit cu oastea şi i-a pus pe fugă pe turci.

Înfruntând frigul, spectatorii nu s-au mişcat timp de o oră de pe poziţiile „cucerite” până la sfârşitul spectacolului, care s-a încheiat cu un foc de artificii care simboliza victoria.

O reuşită a organizatorilor şi realizatorilor spectacolului, pe care, aşa cum a mărturisit la final directorul CMB, Constantin-Emil Ursu, îşi propun să-l reediteze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asediul Cetăţii de Scaun.
 Vizualizări articol: 1265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Asediul Cetăţii de Scaun3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spectacol trimis de
(11 feb 2008, 11:55:28
am inghetat de frig dar a fost sooper. A meritat
2.   Jalnic trimis de
(11 feb 2008, 12:09:51
o fi fost frumos, dar au vazut doar cei care erau pe pod; nu au putut sa monteze un ecran ca sa poata vedea totata lumea, au stat oamenii prin boscheti ca sa poata vedea ceva.
3.   Proasta organizare trimis de
(11 feb 2008, 12:52:43
Halal organizare, Lungule trebuia sa organizezi acest "asediu al cetatii" prin salcea de unde esti tu sa-ti chemi neamu tau, nu toata suceava sa-si rupe gaturile pe acolo.

A fost foarte prost organizata, maxim 20 % ce vedeau restu veneau si cum veneau asha plecau ca nu avea ce sa vada nici macar de pe proiector, banuiesc ca Lungu a avut un post caldut si vizionare foarte buna nui asa primare ?

Pai se stie ca suceveanu vine la concerte, vine la organizatii , ce era de neasteptat ca era public numeros? sau lungu se gandea ca o savina doar neamu lui si gata.....

3.1  RE: Proasta organizare trimis de
(11 feb 2008, 14:29:32
mah, tot lungu e vinovat ca matta te-a facut un prost? ce treaba are sula cu prefectura?si la cinema...unii au loc in fata,altii in spate,...unii pe lateral altii in mijloc. tu esti un badaran psd-u care te bagi ca musca'n kuru vacii . du-te la somnic , ca marza vegheaza pentru tine!(in 2-3)luni...ca apoi....are treburi importante de declarat pe la dna. hai pa si pu...la revedere.
4.   EMOTIE...peste secole ! trimis de
(11 feb 2008, 13:10:59
STEFAN - domnitorul ,osteanul , razesul , ctitorul , diplomatul , pamanteanul , SFANTUL , a fost IN CETATE ! Ramanem nevrednici fata de un asemenea inaintas ...! Slava MOLDOVEI , Domnitorului ,SUCEVEI ....inca cel putin 620 de ani ! -cum a urat distinsa d-na dr. in istorie .Aprecieri si laude organizatorilor ! Onorant efortul si implicarea realizatorilor ,carora se cade sa le declaram recunostinta si sa-i socotim adevarati si vrednici cetateni de onoare ai cetatii pe care au cinstit-o ! Proiectul cultural - turistic se prefigureaza a deveni un eveniment anual de marca. Atentie pentru viitor la securitatea spectatorilor si pacat ca mai ales copiii ,elevii, n-au putut viziona de la "loja '/ din fata spectacolul.
5.   A FOST MIRIFIC trimis de
(11 feb 2008, 14:03:42
AM REUSIT GREU SA AJUNG INTR O ZONA UNDE SE VEDEA BINE PT CA ERAU FOARTE MULTI OAMENI DAR A MERITAT,A FOST FANTASTIC,PACAT CA NU SE ORGANIZEAZA DES ASA CEVA,DE LA REVOLUTIE INCOA A FOST PRIMUL EVENIMENT CULTURAL FRUMOS
6.   ! trimis de
(11 feb 2008, 16:10:59
Am ajuns la ora 16.00 impreuna cu familia ca sa prindem un loc de unde se poate vedea spectacolul. Pana la ora 18.00 am inghetat de frig, copii nu mai aveau rabdare si ma intrebau cand incepe asediul. Dupa ce s-a defectat microfonul, am plecat acasa dezamagit complet. Ceea ce am vazut au fost doar 5 cai impreuna cu 8 sau 9 ostasi. Atat si nimic mai mult. Nu am mai apucat sa vad cum se luptau sau focul de artificii pentru ca a trebuit sa-mi duc juniorii acasa. Vinovat sunt eu pentru ca am venit cu copii la eveniment. Trebuia sa-mi dau seama ca nu exista organizare si sa stau acasa. Sau sa vin singur. Am inteles ca a fost frumos, ca lumea s-a distrat pana la urma.
7.   Organizare trimis de
(11 feb 2008, 17:08:27
Am fost si eu la cetate pentru ca imi doream foarte mult sa vad asediul cetatii. din pacate organizarea a fost foarte proasta. Ca am inghetat de frig nu e vina primariei, ca am stat printre copaci si noroaie ca sa vad un cal banuiesc ca tot nu e vina primariei, ca mi-am parcat masina la cativa kilometri distanta de eveniment tot nu e vina primariei, dar ca nu am reusit sa vad nimic din asediu la fel ca alte mii de suceveni asta e vina primariei. Nu vreau sa fiu carcotas dar sunt convins ca se putea face ceva cu bani putini...sa se amenajeze un spatiu, un fel de tribuna ca sa vada mai multa lume asediul. Am inteles ca a fost frumos...felicitari organizatorilor dar totusi data viitoare poate se face ceva ca evenimentul sa fie urmarit de mai multi suceveni nu doar de 5%.
8.   ... trimis de
(11 feb 2008, 17:21:57
Daca se amenaja o tribuna ar fi fost perfect. Si inca cerva... pe platou erau cateva corturi care impiedicau publicul sa aiba acces la gardul de protectie. Daca respectivele corturi erau luate de acolo, se mai creau cateva locuri pentru vizionat. Referitor la organizare... nu pot comenta deoarece este prima data cand se organizeaza asa ceva, asa ca... sper ca la anul sa nu mai fie probleme.
9.   Proasta organizare trimis de
(11 feb 2008, 18:38:49
sa-ti iau neamu-n puula DRISCA, eu nu am nici o treaba cu nici un partid ca toti sunteti niste lingai.

Am zis bine si vad ca si comentariile de sus au adeverit cele zise de mine.

Am zis eu ca nu a fost frumos spectacolul?

Am zis ca a fost proasta organizarea si tarane ia sterge-ti glodul de la gura nenorocitule, ca asta e adevarul PROASTA ORGANIZARE
10.   Frumos, dar totusi... trimis de
(11 feb 2008, 20:17:27
frumos spectacol...cascadorii au garantat ropotele de ras , focurile de artificii au fost chiar mai frumoase decat cele de la zilele sucevei, un eveniment important sarbatorit asa cum se cuvenea. ar fi putut totusi sa-si dea silinta ceva mai mult cu probele de microfon dar hai fie. si intr-adevar... daca se luau corturile alea cu ce vindeau ei acolo si le puneau pe aleea spre cetate ar fi fost alta treaba. de laudat initiativa de a trimite autobuze pt oameni... nu stiu cate au fost...eu am vazut vreo 3 sau 4 dar in mod sigur au prins bine. m-a amuzat faptul ca in intersectia cu drumul care intra in oras erau nici mai mult nici mai putin de 6 politai care dirijau circulatialaughing) de fapt...unul dirija si restul... il sustineaubig grin.
11.   O experienta trimis de
(12 feb 2008, 13:45:44
Noroaie peste noroaie, ne-am chinuit mult sa facem acest spectacol...

Oricum, putea iesi mult mai bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Limbă cu măsline 4 porţii – 90 minute 800g limbă de vită300g măsline negre100ml ulei 3 cepe 2 ardei graşi 4 roşii1 lingură bulion± sare, piper Opăreşte limba, curăţ-o de pieliţa albă, apoi pune-o la fiert la oala minune pentru 1 oră.... Citeşte