Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 feb 2008 - Anul XIII, nr. 50 (3731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1237

„Un corb tăcut  şi visător,/ Ca-ntr-un preacunoscut desen,/Stătea pe-o creangă în decor,/ Ca-n fabula lui La Fontaine.// Zărindu-l, vulpea cea vicleană,/ Crezând că-i tot cu caşcaval,/ Şi-n gând cu vechea ei capcană,/ Îi zise-n stilul personal:// – Ce pene negre şi frumoase,/ Şi asortate – ca podoaba! – / De parcă-s din cutie scoase!/ Mă crede, nu vorbesc degeaba!// La care, corbul tace mâlc,/ Pasiv, absent ca o ţestoasă,/ Ştiind manevra că-i un tâlc/ Şi n-ar vrea să mai ia o plasă.//

NICOLAE NICOLAE: Corbul şi vulpea (continuare în subsolul rubricii)

1. Dintr-o carte a neobositului şi prolificului scriitor Tudor Opriş, reţinem o mică poveste despre „cum scapă vulpea de purici”: „cumătra ia un pai în gură şi se vâră în apă – întâi îşi înmoaie picioarele şi coada, iar purecii se retrag pe spinare şi în blana de pe cap… vulpea înaintează apoi spre adâncul apei, purecii se retrag spre urechi şi bot, ea se scufundă, respirând prin pai şi purecii:
a) sar în aer;
b) se aruncă în apă; 
c) sar pe mal

2. Cel mai bun semn, în cazul unei vulpi asupra căreia s-a tras este căderea instantanee. Chelălăitul strident semnalează lovitura unuia dintre oasele membrelor de cel puţin o alică mare, eventual fracturarea osului. O vulpe care se ridică relativ repede pentru a fugi este de regulă lovită în partea anterioară a corpului., rana fiind de obicei uşoară, impunându-se al doilea foc. Orice ezitare sau întârzâiere a fugii după împuşcătură indică o rănire:
a) uşoară;
b) gravă;
c) mortală

¤ O broască aflându-se odată într-un lac, strigă către toate animalele:”Eu sunt medic şi cunosc leacurile”. Vulpea auzind-o îi zise: „Cum vei salva tu pe alţii, când pe tine, care eşti şchioapă, nu te poţi vindeca?” Precum se arată în fabulă, atunci când nu eşti iniţiat într-o ştiinţă, nu vei fi în stare să instruieşti pe alţii.

ESOP: Broasca-medic şi vulpea

3. Fizician, filosof, economist şi om politic american (1706-1790). A dezvoltat teoria electricităţii introducând noţiunile de electricitate pozitivă şi negativă. În 1747 a inventat paratrăsnetul. A cercetat factorii de creştere a populaţiei şi a relevat importanţa igienei. A fost participant la elaborarea Declaraţiei de independenţă a SUA(1776) şi s-a pronunţat pentru abolirea sclaviei negrilor. Reproducem una dintre  maximele sale: „Vulpea care doarme, nu prinde găini.”:
a) Thomas Hunt Morgan;
b) Benjamin Franklin;
c) Edwin Hubble

4. Poet, prozator, dramaturg, traducător şi eseist (1907-1988) din creaţia căruia repoducem mini- schiţa Vulpea şi pasărea: Trei pui avea păsăreaua, şi-i îngrijea ca ochii din cap. Vulpea s-a abătut însă din drum, să vadă ce mai veste-poveste la cel cuib din creanga ulmului:

– Auzi tu, pasăre! De trei zile n-am pus un castravete acru în gură. Dă-mi un pui, şi tu rămâi în doi, iar eu îmi caut de drum. Înfricată, pasărea şi-a rupt un pui din inimă şi l-a dat, să scape doi. – Nu m-am săturat! Mai adă unul. – Vai, cucoană vulpe! Fie-ţi milă de sufletul meu şi nu-mi lua puii, că numai pentru ei trăiesc pe lume. – Rămâi cu unul şi ai să fii mai fericită, că vei avea griji mai puţine, decât cu doi. Dar apoi s-a răzgândit şi l-a luat şi pe al treilea.

– Ascultă, pasăre! Mi se pare că spuneai că tu numai de dragul puilor trăieşti. Acum nu mai ai pui. De ce nu te-aş mânca şi pe tine?   Şi a mâncat-o.

a)Eugen Barbu;
b) Mihai Beniuc;
c) Ion Lăncrăjan

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine.
Test propus de MIHAI BURDUJA

– Ce voce ai, ce tril frumos!/ De ce-ţi pierzi vocea de pomană?/ Îl măguleşte iar de jos/ Cumătra noastră cea vicleană.// Mâhnită-apoi de rezultat./ Schimbă registrul pe votare:/ – Deunăzi – se vorbeşte-n sat –/ Ai fost cu România Mare!...// – Ia mai slăbeşte-mă, cucoană!/ N-am caşcaval! Pricepe-odată,/ Dar o să-ţi iau o dolofană/ La pensia… recalculată!

NICOLAE NICOLAE: Corbul şi vulpea

Variantele exacte la chestionarul nr. 1236.   1. a ;  2. c ;  3. b ;  4. c .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1237.
 Vizualizări articol: 311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 12370.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de spanac 4 porţii - 40 minute 500g spanac2 linguri apă4 ouă1/2 linguriţă nucşoară300ml sos de roşii5 linguri ulei1 lingură pesmetsare, piper   Umplutura 175g bucheţele de broccoli3 linguri caşcaval ras175g brânză mozzarella... Citeşte