Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2007 - Anul XII, nr. 299 (3668)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nr. 1175

„La pieptul meu crescu lupoaica/ priviţi: lupoaica este mare/ lupoaica este albă – tot părul îi căzu/ de-atâtea nopţi în dezmierdare// când urlă parcă linge Luna/ când mă priveşte parcă bea/ când merge parcă mă imploră/ să mă-nsoţesc din nou cu ea// de-un timp, la pântecele ei/ într-adevăr mă simt regeşte – / dar vai urechea mea de Midas/ de pe acum se prelungeşte// presimt destinul singular/ – măgar cu stele în copite – / şi lent îmi pregătesc tăcerea/ până la porţi în cer izbite// cu limbă roşie lupoaica/ mai linge Luna fără rost – / e-hei, nu va uita măgarul/ că rege mai întâi a fost// măgarul Midas e tot rege/ – de ascultare-i sunt urehile prea mari – / din tot ce a atins şi-a-nobilat/ nimic nu va rămâne când zeii sunt măgari”.

IOANID ROMANESCU: Lupoaica

1. Plaut (254-184 î. Hr.)  este cel care, într-una din comediile sale, a lansat formula „homo homini lupus”( Omul este lup pentru om), exprimând nepăsarea oamenilor faţă de semenii lor. Un adept (1588-1679) al monarhiei din Anglia (motiv pentru care a fost exilat în Franţa), a descris starea naturală a omului ca fiind o luptă egoistă împotriva tuturor, pe care numai statul cu autoritatea sa o poate controla spre binele fiecărui individ (Leviathan). El a influenţat în mod decisiv empirismul englez şi a dezvoltat ideea contractului social, preluată mai târziu de Rousseau. Cine-i acel filosof şi gânditor politic englez, care şi-a însuşit formularea lui Plaut?
a) Thomas Hobbes;
b) Francis Bacon;
c) John Locke

2. Poet, prozator, memorialist şi traducător (1892-1967). Îşi face debutul poetic cu Cântecul ciobănaşului Nacu (1908), iar debutul editorial cu Rime sprintene (1920). Martor „obiectiv şi imparţial”, rămâne memorialistul prestigioasei grupări a Vieţii Româneşti cu neuitatele sale Amintiri de la „Viaţa Românească”, 1956; ed. II-a ,refăcută, 1966. A tradus din Cehov, Serafimovici, Şolohov, L. Tolstoi, Turgheniev şi Uspenski. În colaborare cu T. Constantinescu a tradus Basmul cu lupul cenuşiu de Evgheni Permjak:
a) Constantin Stere;
b) Garabet Ibrăileanu;
c) Mihail Sevastos

3. La unele popoare din nordul Europei, lupul simboliza moartea cosmică, el fiind considerat drept devorator al astrelor.Într-o epopee nordică  se vorbeşte dspre cei trei lupi – Sköll, Hali şi Feurir–care fugăresc în continuu soarele şi luna:
a) Cântecul Nibelungilor;
b) Edda;
c) Kalevala

4. Celebră vedetă a cinematografiei anilor ’60 şi o înverşunată apărătoare a drepturilor animalelor, care a ameninţat cu lansarea unei companii de protest de mari proporţii dacă Alaska nu va reinstaura interdicţia de vânare a lupilor. „Să le permiteţi vânătorilor să distrugă populaţia de lupi a Alaskăi, în timp ce tot mai multe naţiuni încearcă să protejeze lupii, este ceva incredibil”, a spus actriţa într-o scrisoare adresată în 1993 guvernatorului Alaskăi, Walter Hickel. Atunci s-au ridicat voci din toată lumea şi s-a organizat şi un boicot turistic, împotriva hotărârii de a împuşca,  în Alaska, 400 de lupi anual:
a) Lucia Bosé;
b) Brigitte Bardot;
c) Claudia Cardinale

5. Prozator născut la 16 martie 1936 la Bârlad. Practică o scurtă perioadă profesiunea de avocat în Baroul Ploieşti, dar est arestat şi condamnat la opt ani de închisoare pentru delict de opinie (tatăl său fusese membru al Partidului Liberal).Debutează în 1968 în Gazeta literară, cu un fragment de roman. În 1970 publică primul roman, intitulat Ultimii. Publică trilogia anunţată cu titlul Moştenitorii: Fără vâsle (1972), Noaptea (1974) şi Grădina Icoanei (1977), ulterior numită Somnul vameşului (3 vol., 1981). La sfârşitul anului 1986 pleacă la Paris, unde cere azil politic. În 1992 primeşte Premiul Academiei româno-americane de arte şi ştiinţe. În 1991 publică romanul Îmblânzitorul de lupi, tradus în 1994 în limba franceză de Alain Paruit:
a) Petru Popescu;
b) Paul Goma;
c) Bujor Nedelcovici

Răspunsurile exacte în ziarul de mâine. Test propus de MIHAI BURDUJA
Variantele corecte la chestionarul nr. 1174.   1. c ;  2. a ;  3. c ;  4. a ;  5. b .

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nr. 1175.
 Vizualizări articol: 287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nr. 11750.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de ciuperci în pâine 4 porţii - 80 minute400g ciuperci100g smântână1 leg. pătrunjel50ml ulei50g unt80g caşcaval2 cepe2 căpăţâni de usturoi4 chifle sau pâini rotunde mai mari1 linguriţă chimen1 linguriţă cimbru uscat1/2... Citeşte